Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Neodpařuje se voda z lednice

Dobrý den, máme zhruba půl roku starou lednici zn.Hisense. Lednice je no frost, přesto už jsme po druhé slyšeli a našli vodu pod lednicí. Nikde sem nenašla odtok vody, takže nevím jestli je ucpaná, spíše to má pobírat ta funkce. Je v rovnováze, takže mi fakt nenapadá proč se nám vzadu v nádobě hromadí voda a neodpaří se. Uvnitř orosená také není, akorát v mrazáku jsou malinko namrzlé šuplíky, což moc no frost není. Nevíte v čem může být problém než někoho zavolám? Děkuji

Předmět Autor Datum
Předpokládám,že je v záruce,tedy reklamace.
E250TD 15.03.2021 18:02
E250TD
Obvykle bývá vzadu spodní police dirka, kterou odteka voda a ta se následně odparuje (zahriva ji kom…
Jan Fiala 15.03.2021 18:08
Jan Fiala
Každá takáto chladnička má obmedzené množstvo vody, ktorej sa dokáže zbaviť. V prvom rade teda skont…
ok 16.03.2021 02:15
ok
Nastav ladničku na vyššie ladenie, zrejme sa často odmrazuje a voda po zadnej strane steká furt do n…
Nuda 16.03.2021 07:18
Nuda
Ano je v záruce, takže až když si neporadím, budu někoho volat.. Zkusím to s tím těsněnim ještě, pro…
Bára B 18.03.2021 16:50
Bára B
Lednice Gorenje, jednoho dne se po každém zavření dveří chladničky ozvalo několik sekund trvající hl…
Bublan 27.09.2021 13:56
Bublan
Raději se zeptám, přesto, že je to blbé, tak už jsem se párkrát setkal s tím, že u nové ledničky lid…
gilhad 27.09.2021 17:45
gilhad
Vůbec to není na blbé, spíše naopak. Většinou to bývá nějaká taková banalita. Dodnes si pamatuji nov…
Lukas1982 27.09.2021 18:18
Lukas1982
Jo, klucí, je to tak. Já natáčel, skoro dva měsíce, s outdorkovou kamerkou a postupně se mi nějak po…
George63 28.09.2021 11:33
George63
Jestli se jedná o tu vaničku nad motorem kompresoru, tak z těch fotek se dá usuzovat, že by se měla…
George63 28.09.2021 11:27
George63
No to se mi nezdá. Pokud by zadní stěna byla natolik chladná že by se na ni srážela vlhkost z místno…
Zerozero 29.09.2021 02:37
Zerozero
Jojo, to je jak: Mamíí, kup mi vemblouda!! Prosím tě, jednak se říká velbloud a jednak čím bys ho j…
gilhad 29.09.2021 04:25
gilhad
Na těch fotkách je vidět, že tam je nad kompresorem ta plastová vanička a v té je na dně pár kapek.… poslední
George63 29.09.2021 07:54
George63

Každá takáto chladnička má obmedzené množstvo vody, ktorej sa dokáže zbaviť. V prvom rade teda skontroluj tesnenie dverí, dvere musia spoľahlivo priliehať a pri zatvorení sa nesmie stať, že zostanú nedovreté. Obmedz čas otvorenia dverí pri manipulácii s potravinami. Urob opatrenia, aby si tam nevkladala nezabalené potraviny, z ktorých sa odparuje voda. Občas prepchaj dierku, ktorou odteká voda z chladničky do vonkajšej nádoby - pravdepodobne máš v dodanom príslušenstve tŕn určený na to.

Nastav ladničku na vyššie ladenie, zrejme sa často odmrazuje a voda po zadnej strane steká furt do nádoby, ako blbá.

Ideálne nastaviť na tretí stupeň chladenia, aby sa utvorili mrazové slzičky na zadnej ploche a až tie termostat povolí, odmrazí, voda stečie.

Objektívny problém bude:
Nestesní ti guma na dverách, dvere nepriliehajú, máš vlhko doma ako v práčovni, vo vývarovni.

Gumu na dverách ladničky prípadne aj mrazáku pretri kolom dookola stuženou silikónovou vazelínou Force ( https://lnk.sk/anw1 ) prípadne bielou Indulónou - lacný krém na ruky.

https://lnk.sk/anw1 Silikónová vazelína je potravinársky nezávadná, neutrálna, nevysychá, je vodeodolná, neleptá plasty, gumy, laky.

Zadná odtoková dierka situovaná pod zberným panelom sa velice často ucpe sivou plesňou z vlhka, nános plesne v stiesnenom odtoku vodu nepustí do nádržky, ale kondenzovaná voda stečie dole do ladničky k šuflíkom pre zeleninu. Preto je velice vhodné, veľmo múúúdre podľa legislatívneho predpisu, ktorý ešte nevyšiel v Zbierke zákonov z parlamentnej dielne, prípravkom zn.: Sanytol v spreji tento odtok prestriekať, prepláchnuť, vydezinfikovať, zamedzí sa Sanytolom ucpanie, zaplesnenie odtoku vody smerom do zbernej nádržky.

Hustýýýý.

Ano je v záruce, takže až když si neporadím, budu někoho volat..
Zkusím to s tím těsněnim ještě, protože jsme měnili na začátku stranu otvírání dveří, ale nepřijde mi, že by to netěsnilo. Odtok tam podle mě není, je to nějaká optimalizovaná lednice, která má vevnitr takový panel, takže tam není jakoby co prošťouchnout..nevím a výkon mám naplno, je to digitální, takže je buď na vyber Eco mode a nebo super. Prikladam fotky, už tam zase trosku vody je. A vylivat to každý měsíc se mi fakt nechce.
Děkuji za rady

Lednice Gorenje, jednoho dne se po každém zavření dveří chladničky ozvalo několik sekund trvající hlasité bublání.

Při hledání zdroje zvuku odhalena příčina:
Na zadní straně pod výparníkem byl plastový výlisek, do kterého se zachytávala sražená voda ze zadní stěny chladničky. Voda tam stékala gumovou hadičkou. Gumová hadička ústila ve výlisku do malé mističky, která měla vyříznutý odtok do dalších částí výlisku, odku se pak sražená voda má odpařovat.

Tento odtok byl ucpán takovým hlenem, asi jak tam spadlo něco ze zeleniny. Díky tomu byla mistička stále plná vody a konec hadice byl v ní. Při dovření a domáčknutí dveří chladničky se hadičkou vytlačilo trochu vzduchu a jak těsnící guma kolem dveří začala tlačit dveře zpět, začala hadička ponořená do vody nasávat vzduch, což vydávalo zvuk, jako když se brčkem vysává zbytek pití ve skleničce.

Po vyčištění výlisku zvuky přestaly.

Raději se zeptám, přesto, že je to blbé, tak už jsem se párkrát setkal s tím, že u nové ledničky lidi neodstranili některé ochranné nálepky, které se při rozbalování odstranit mají, nevytáhli z odtoku prošťuchovač odtoku, takže byl odtok ucpaný ... a pak ta nová lednička zlobila.
Teda, nejen u lednice, už jsem i řečil, že se u rok starého mobilu začal "loupat display" - a na místě pak zjistil, že šlo o ochranou fólii displaye, která se běžně sundává při rozbalování, takže jsem ji sloupnu a majitel si pochvaloval, tak ten display najednou prokouknul.
Na jednom počítači zase "blbě chodil náš program, protože byl určitě blbě napsaný, nešlo ani nic vybrat v menu a vůbec, koukejte to opravit" - zapnutím počítače se situace zázračně zlepšila a všechno začalo fungovat. (Jo, tehdy se ještě zapínaly/vypínaly přepínačem, nikoli kliknutím myší na obrazovku ...)
A řada dalších podobných historek.
Takže se raději ptám (a kontroluju) i na takovéhle blbosti ...

Jo, klucí, je to tak. Já natáčel, skoro dva měsíce, s outdorkovou kamerkou a postupně se mi nějak postupně a stále více "zamlžovaly" natočená videa. A nakonec jsem zjistil, že na krytu vodotěsného pouzdra, na krytu pro objektiv, je tak dokonale nalepená ochranná fólie, že nebyla vůbec viditelná. A po jejím sejmutí, no paráda. :-D

Jestli se jedná o tu vaničku nad motorem kompresoru, tak z těch fotek se dá usuzovat, že by se měla ta voda odpařovat od zahřátého motoru kompresoru, pokud jí není moc. Podle mne ale nejde o vlhkost z lednice. Vzhledem k tomu, že je to (aspoň se mi zdá) pod zadní stěnou chladnice, jde nejspíš o občasnou kondenzaci vnitřní vlhkosti z místnosti na té zadní stěně a ta pak stéká do té vaničky dole. Svědčilo by to o horší izolaci zadní stěny chladnice, nebo spíše mrazáku (pokud je dole), při maximálním chladícím výkonu a také případně o velké relativní vlhkosti v místnosti kde je chladnice umístěna. Takže, při nastaveném vysokém chladicím výkonu, prochladne zadní stěna až tak, že na ní, za zadní strany, kondenzuje vnitřní vlhkost v místnosti a ta stéká do té vaničky.
Zkuste, na určitou dobu, trochu snížit chladící výkon, zda se bude voda objevovat a shromažďovat také. Pokud by k tomu docházelo i při standartním chlazení okolo +4 až +6 st.C (dole v chladnici), pak doporučuji řešit se servisem.

No to se mi nezdá. Pokud by zadní stěna byla natolik chladná že by se na ni srážela vlhkost z místnosti, bylo by to na reklamaci samotné lednice, protože izolace promrzá. To by bylo velmi ztrátové.
Nevím jak je to zde řešené, ze snímků to dobře nevidím. Bývá vanička přímo na kompresoru a jeho teplem dochází k odpaření.
Vede hadička na kondenzát z lednice skutečně do této vaničky, není třeba přepravou mimo určený prostor?
Pokud správně vede do prostoru určeného k odpařování (může to být řešeno i jiným způsobem), bude problém jinde.
Například k tomu může vést třeba časté otvírání lednice a velká vlhkost v místnosti, vkládání potravin s velkou vlhkostí (třeba nezabalená zelenina), hrnek s polévkou bez poklice a podobné zdroje vlhkosti.
Pak se může stát, že kapacita odpařování nestačí.
Dalším a i dost pravděpodobným důvodem i u nové lednice, může být že jsou špatně usazené dveře a netěsní.
To by však u nové bylo na reklamaci. Ověřit páskem papíru přivřeným do dveří. Vyzkoušet po celém obvodu.
Pásek papíru musí být vždy sevřený.
--- No frost, aut. odmražování, platí jen pro ledničku. V ledničce se teploty pohybují mírně nad nulou a jen výparník při chlazení zmrzne pod nulu a tím chladí. Po vypnutí kompresoru se ohřeje na teplotu v ledničce a tím otaje. V mrazáku to není možné. Tam je teplota hluboce pod nulou i po vypnutí kompresoru a výparník nemůže otát.
I kdyby ( a neekonomicky) se třeba výparník něčím ohřál, za mrazu by bylo obtížné vodu odvést.
Mrazák se tedy musí občas odmrazit manuálně.

Na těch fotkách je vidět, že tam je nad kompresorem ta plastová vanička a v té je na dně pár kapek. A tazatelka píše, že tam žádný otvor (a zřejmě ani hadička) z vnitřního prostoru chladnice do ní není (aspoň tak jsem tomu rozuměl). Takže mě nenapadá jiná možnost, jak by se tam ta voda dostávala. Mohlo by to být promrzáním nejspíš zadní stěny mražáku, nebo i při provozu na ten "super" od stěny chladnice. A souhlasím, že pokud by to tak bylo, je to na reklamačku. Ale stejně je zajímavé, že tam je ta vanička a není do ní nic vyvedeno. Jako by s tím bylo nějak počítáno. Ono, pokud by nebylo to množství tak moc velké, tak by se to nejspíš odpařilo. A opravdu by to mohla způsobovat i velká relativní vlhkost v místnosti, nebo přímo v prostoru za chladničkou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru