Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dva přístroje v jedné zástrčce

Když už takto diskutujeme, pokud si přečteš §1 vyhlášky, tak je tam napsáno, že se tato vyhláška vztahuje na kvalifikaci požadovanou pro obsluhu a práci na el. zařízeních u organizací, případně prováděných dodavatelským způsobem.
Takže Tvé tvrzení, že by je potřebovala i uklízečka je trochu mimo. Pokud by třeba neprováděla úklid ve velínu a neměla za úkol i otírat panely a ovládací pulty. :-D
Jinak co se dále týká provádění elektrikářské práce (tedy i pomoci někomu jinému s elektroinstalací).
Pokud budeš provádět kabeláž a instalaci třeba v RD, bez napětí a dle dokumentace a ve shodě s platnými norami a předpisy a seženeš si pak revizáka, jenž má k Tobě důvěru a provede výchozí revizi a podepíše se pod ni s verdiktem, že "el. zařízení je schopno bezpečného a spolehlivého provozu", pak Ti nic v tomto nebrání.
Pochopitelně nesmíš před tímto uvést toto elektrické zařízení do běžného provozu. Odpovědnost pak přebírá revizní technik.
Dále pak Ti mohu jenom upřesnit, co je (tedy bylo) u mne potřeba, abych mohl činnost elektrotechnika provádět oficiálně, pokud jsem pracoval, od roku 1992, jako OSVČ v oboru. V té době jsem měl odbornou praxi, jako zaměstnanec, již cca 24 let.
Má kvalifikace byla, dle vyhlášky 50/78 Sb. § 8,9,10. Tedy montáže i řízení prací dodavatelským způsobem, revizní technik a projektování a vedení projektování.
Což ale zdaleka nebylo vše.
K § 8 jsem musel ještě získat oprávnění dle vyhl. 20/79 Sb ve znění vyhl. 553/90, k montáži opravám a údržbě el. zařízení a k provádění revizí dodavatelským způsobem.
Dále k § 9 pochopitelně zkoušky a osvědčení odborné způsobilosti dle zák. 174/68 sb., k provádění revizí el. zařízení.
No a nakonec k § 10, tedy k projektování a řízení projektování, ještě i zkoušky a oprávnění od ČKAIT (Česká komora inženýrů a architektů).
No a pochopitelně, jako OSVČ, ještě na všechny tyto jednotlivé činnosti i tři živnostenské listy.
A to vše pochopitelně obnášelo zkoušky a přezkušování v určitých stanovených intervalech.
No a pak práci sehnat, provést, předat, vyfakturovat a odvádět daně a soc. a zdravotní pojištění.
Takže "hochu" žádná sranda.;-)
Ale v podstatě jsem toto vše dělal i jako zaměstnanec (mimo daně a pojištění), po celou dobu před rokem 92, pouze s tím rozdílem, že jsem za odvedenou a vyfakturovanou práci obdržel výplatu tak cca 1/5 toho, co jsem tehdy fakturoval. Takže příjem potom, jako OSVČ, byl určitě výhodnější.
Ovšem jako zaměstnanec za 8 hodin, jako OSVČ bez omezení pracovní doby.:-|
Vše mělo a má své výhody a nevýhody. ;-)
No a tak, když jsem se "dopracoval" do důchodu, tak jsem si "sakra" oddechl. No "zaplať pán bůh", to už je poměrně dávná "historie" jak říká můj synovec.:-D
Takže tolik k těm Tebou uvedeným problémům s vykonávání práce a pomoci v našem oboru.:puff::beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny