Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ucpaný odtok zároveň z vany, z umyvadla, z dřezu

Dobrý den, najednou se nám ucpal odtok z umyvadla, z vany i z dřezu. Včera jsem si všimla, že umyvadlo správně neodtíká, malinko ano, ale trvá to. V dřezu běžně někdy voda stojí, když se ucpe odtokové sítko a taky to pomalu odtíkalo, tak jsem to ani nezaznamenala. Dnes jsem si všimla, že je ve vaně cca 20 cm vody. Když navíc odtekl obsah dřezu (myla jsem na etapy nádobí) a párkrát i voda z umyvadla, ve vaně vody přibývalo. Když jsem do dřezu vylila mléko a do vany začala stoupat bílá voda, bylo jasné, že prostě voda ze dřezu i z umyvadla sice pomalu odtíká, ale do vany. Mám zvon, tak jsem to zkoušela všechno "prošťumpat", u umyvadla i dřezu to stříkalo tím otvorem proti přetečení ven. U vany se to ani nehlo a nic nevytíkalo ani tím otvorem. Záchod splachuje a funguje normálně. Jen doplním, že jde o 1kk, jsou tam asi odtokové trubky spojené. Přímo nad námi rekontruují byt, napadlo mě, jestli to nemohli způsobit oni...Když bourali koupelnu, bylo slyšet rány, jak něco hází do šachty, kde jsou měřidla a trubky...Zevně trubku ucpat nemohli, ale spíš mi přišel jejich styl poněkud divný..Šachtu mám zalepenou izolepou, tak jsem se ještě nedívala, jestli tam ty měřidla vůbec ještě jsou nebo jestli nejsou rozbité. Ale to s tím nesouvisí...
Co prosím s tím? Přijde se na to podívat švagr, ale když jsem mu to do telefonu popisovala, vypadal dost bezradně...Obávám se, že zvon ani nějaká hadice, kterou si chce přinést a zkusit prošťouchnout nebude stačit...
Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ano, je to ucpané. Vlasy, tuk, odpadky. Já používám preventivně louh, neboli Hydroxid sodný. Koupím…
severak 09.03.2021 18:45
severak
A hlavně je potřeba pamatovat, že rozpouštění louhu je silně exotermní, takže roztok se hodně zahřív…
czcharlie 09.03.2021 21:31
czcharlie
JJ, proto jsem napsal, že to má rozpustit nejdřív kýblu. Nenapsal jsem, že má nejdřív nalít do kýblu…
severak 10.03.2021 20:30
severak
No a právě to jsem udělal za tebe, pokud nejdřív nasype louh a pak zaleje vodou pecičky se "spečou"… poslední
czcharlie 11.03.2021 19:24
czcharlie

Ano, je to ucpané. Vlasy, tuk, odpadky. Já používám preventivně louh, neboli Hydroxid sodný. Koupím ho běžně v každé drogerii, a i náš vietnamský prodejce ho má. A když to nepomůže, jak psal kolega výše, zavolat instalatéra a prošťouchnout tzv. pérem. Hlavně nesypat ten hydroxid do syfonu. Nechat rozpustit v plastovém kýblu. POZOR, je to žíravina!!!!!!!!!

A hlavně je potřeba pamatovat, že rozpouštění louhu je silně exotermní, takže roztok se hodně zahřívá (při vyšší koncentraci klidně i na bod varu). A pecičky louhu se zásadně sypou do vody. U louhu sice tolik nehrozí, že by vyprsknul z nádoby jako to rády dělají kyseliny, ale při opačném postupu se pecičky spečou na jednolitou hmotu, která se jen velmi neochotně rozpouští.

No a právě to jsem udělal za tebe, pokud nejdřív nasype louh a pak zaleje vodou pecičky se "spečou" bude se to rozpouštět věčnost což je proti kyselině ještě ten lepší případ, kyselina při opačném postupu prskne přímo do ksichtu. Proto má v kýblu být vždycky nejdřív voda.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru