Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak poznat, co je to za vodiče?

Zdravím,
mám po rodičích starou chalupu a v jedné místnosti se vykuchaná zásuvka a chtěl bych tam dát novou. Ze zdi čučí tři hliníkové kabely, všechny černé. Fázi jsem zkoušečkou určil, to není problém, ale jak určit nulu a zem? Je to na to nějaká fligna?

Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jestli ty dráty neměly být 4. Dva od zdroje (předchozí zásuvky) a dva do další zásuvky. Ve spojení s…
ml1 11.03.2021 12:41
ml1
Dobrý den! Malé doplnění. Ano, ve velmi starých rozvodech s hliníkovými vodiči se používala dvouvodi… poslední
vitovec 11.03.2021 18:01
vitovec

Jestli ty dráty neměly být 4. Dva od zdroje (předchozí zásuvky) a dva do další zásuvky. Ve spojení s hliníkem se dvouvodičová instalace používala téměř výhradně. A smyčkování (tedy kaskádní řazení až 10 zásuvek) se používá dodnes, ono by bylo nesmysl vést ke každé zásuvce dráty zvlášť.
Pokud je to třívodič, nulu a zem bude možné zjistit jedině odpojením na druhém konci a prozvoněním. Asi by se našly i jiné metody, ale tohle by hohlo být nejjednodušší. Třeba: Pochybuju, že by tam byl proudový chránič, pokud ano, dalo by se to rozlišit ještě žárovkou (klasickou aspoň šedesátkou, úsporky nepřekročí vybavovací proud), pokud se zapojí mezi fázi a zem, měl by vypadnout, zatímco proti nule by vypadnout neměl. Ale jak už tu bylo napsáno, svěřil bych to elektrikářovi, pokud je to možné.

Dobrý den! Malé doplnění. Ano, ve velmi starých rozvodech s hliníkovými vodiči se používala dvouvodičová instalace. Ale "smyčkování (tedy kaskádní řazení až 10 zásuvek)" je postup novější, modernější. Tehdy, hodně dávno se rozvody zásuvek dělaly převážně odbočováním z rozvodných krabic k jednotlivým zásuvkám. Ostatně ty velmi staré zásuvky nebyly konstrukčně řešeny tak, aby bylo možné na jejich svorkách zapojit spolehlivě dva vodiče.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru