Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bude možné takovéto stálé dobíjení LiIon?

Řeším nové napájení automatického zvedání okna skleníku motorovým pohonem. Jeho mechanickou realizaci i provoz, na starší akubaterii z auta, mám vyřešenu a již celou sezonu fungovalo.
Nyní jsem si provedl ke skleníku přívod 230V AC a chci realizovat napájejí tohoto zvedání na síť.
Nechci ale instalovat běžné trafo s usměrňovačem, ale chci použít pro napájení spínaný zdroj menšího výkonu (malý ztrátový příkon).
Pro napájení elektroniky (cca 250mA) není problém, ale vzhledem k tomu, že při odzkoušení přímého napájení tímto spínaným zdrojem 12,6V/2A, dochází při zapnutí pohonu k většímu záběrovému proudu, který není schopen tento spínaný zdroj zajistit a dochází k výpadku, chci tento nedostatek vyřešit paralelním připojením menší akubaterie 12V, jež by byla tímto zdrojem rovněž stále dobíjena.
Pomocí běžné olověné baterie (12V/6Ah) s trvalým dobíjením běžnou malou automatickou nabíječkou, s automatickým vypnutím nabíjení při max.napětí akumulátoru, případně i dobíjením tímto spínaným zdrojem 12,6V (vše mám) by to bylo jednoduché.
Ovšem chtěl bych to spíše realizovat s pomocí bateriového packu, ze tří do série zapojených článků LiIon 18650, 3,7V/3000mAh/20A s balancerem PBC-BMS 12,6V (toto vše rovněž mám). Tento pack by byl podstatně menší než aku 12V/6Ah.
Viz přiložené jednoduché blokové schema.
Ale narazil jsem na problém a není mi úplně jasné, zda nebude problém s tím současným napájením a i odběrem z toho balancéru, pokud dojde k sepnutí výstupu na motor pohonu.
To znamená v případě, že na balancér bude stále připojen ten spínaný síťový zdroj (pack se bude dobíjet, nebo bude nabit a ovládací elektronika ovládání bude napájena ze síťového zdroje). A v případě sepnutí pohonu zvedání a rázového zvýšení odběru, dojde najednou k odběru většího proudu z balancéru akupacku.
Jde mi o to, že před sepnutím pohonu bude balancér "napájen" a po sepnutí pohonu by měl, bez nějakého "výpadku", na nějž by mohla reagovat elektronika řízení, přejít do fáze napájení. Jaký na to máte názor?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Fungovat to bude, zadny problem by v tom byt nemel. Mezi nabijenim a vybijenim je pro BMS vicemene j…
bahno 09.03.2021 08:22
bahno
Rovněž díky za názory. Budu realizovat s tou Pb, bude to spolehlivější, má i větší kapacitu a rovněž… poslední
George63 09.03.2021 09:18
George63

Fungovat to bude, zadny problem by v tom byt nemel. Mezi nabijenim a vybijenim je pro BMS vicemene jedinej rozdil v tom, ze balancuje a reguluje nabijeci proud, ona se s tim popere
Tem LiIon se to moc libit nebude. Neni to zadna katastrofa, ale ten trvale nabity stav pro ne taky neni optimalni. Pokud je to mozny, volil bych cilovy nabijeci napeti jen kolem 3.9-4V na clanek, to by jim prodlouzilo zivotnost - ale s levnou cinskou BMS to asi nepujde.
To olovo mi pro tenhle pripad prijde docela vhodny, LiIonky bych si nechal na nejakou hezci aplikaci.
Hezky doplneni tohohle systemu - a v podstate jediny, kvuli nemuz nad tim taky premyslim - by byl anemometr, kterej to zabouchne nez se poradne rozfouka. Ale tak to je jenom takovy namet.

Rovněž díky za názory. Budu realizovat s tou Pb, bude to spolehlivější, má i větší kapacitu a rovněž ji mám.
K tomu doplnění anemometrem. V případě použití mého systému otevírání by to bylo poměrně jednoduché. Pokud by anemometr "vyhodnotil" vítr na určitou hodnotu a měl schopnost při té dané rychlosti iniciovat přepnutí - sepnutí relé, dalo by se toto zapojit do obvodu zavírání okna a mohlo by to okno zavřít a v případě snížení opět otevřít (kontakt paralelně ke kontaktu termostatu).
V tom je možná i ta výhoda, že je možné nastavování libovolně teploty jak pro otevření, tak pro uzavření a tak jak se ochladí (u mne nastaveno otevření na 30 st.C a uzavření na 20 st.C) tak se okno uzavře.
Ale u nás zatím tento problém nebyl a většinou když "fouká" tak není takové teplo, aby bylo okno otevřeno.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru