Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bude možné takovéto stálé dobíjení LiIon?

Řeším nové napájení automatického zvedání okna skleníku motorovým pohonem. Jeho mechanickou realizaci i provoz, na starší akubaterii z auta, mám vyřešenu a již celou sezonu fungovalo.
Nyní jsem si provedl ke skleníku přívod 230V AC a chci realizovat napájejí tohoto zvedání na síť.
Nechci ale instalovat běžné trafo s usměrňovačem, ale chci použít pro napájení spínaný zdroj menšího výkonu (malý ztrátový příkon).
Pro napájení elektroniky (cca 250mA) není problém, ale vzhledem k tomu, že při odzkoušení přímého napájení tímto spínaným zdrojem 12,6V/2A, dochází při zapnutí pohonu k většímu záběrovému proudu, který není schopen tento spínaný zdroj zajistit a dochází k výpadku, chci tento nedostatek vyřešit paralelním připojením menší akubaterie 12V, jež by byla tímto zdrojem rovněž stále dobíjena.
Pomocí běžné olověné baterie (12V/6Ah) s trvalým dobíjením běžnou malou automatickou nabíječkou, s automatickým vypnutím nabíjení při max.napětí akumulátoru, případně i dobíjením tímto spínaným zdrojem 12,6V (vše mám) by to bylo jednoduché.
Ovšem chtěl bych to spíše realizovat s pomocí bateriového packu, ze tří do série zapojených článků LiIon 18650, 3,7V/3000mAh/20A s balancerem PBC-BMS 12,6V (toto vše rovněž mám). Tento pack by byl podstatně menší než aku 12V/6Ah.
Viz přiložené jednoduché blokové schema.
Ale narazil jsem na problém a není mi úplně jasné, zda nebude problém s tím současným napájením a i odběrem z toho balancéru, pokud dojde k sepnutí výstupu na motor pohonu.
To znamená v případě, že na balancér bude stále připojen ten spínaný síťový zdroj (pack se bude dobíjet, nebo bude nabit a ovládací elektronika ovládání bude napájena ze síťového zdroje). A v případě sepnutí pohonu zvedání a rázového zvýšení odběru, dojde najednou k odběru většího proudu z balancéru akupacku.
Jde mi o to, že před sepnutím pohonu bude balancér "napájen" a po sepnutí pohonu by měl, bez nějakého "výpadku", na nějž by mohla reagovat elektronika řízení, přejít do fáze napájení. Jaký na to máte názor?

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny