Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Roztavený zásuvkový adaptér

Dobrý den, měl jsem zapojený adaptér do zásuvky který napájel horkovzdušný ventilátor s termostatem a poslední 3 dny při zapojení do zástrčky adaptéru to strašně jiskřilo. A dnes mi zůstal adaptér v ruce jen s jedním kolíkem vidlice, ten druhý zůstal doslova "připečený" v zásuvce.

Horkovzdušný ventilátor má výkon 2000W

Zde obrázek:

Chtěl bych jen vysvětlit či prodiskutovat co se mohlo přihodit, že to způsobilo toto.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Myslím, že v tomhle případě za to asi ani ten adaptér nemůže. Na štítku je max proud 16A, což je sta… nový
Zerozero 04.03.2021 09:46
Zerozero
Příčina je jasná, způsobil to velký proud. Teda pokud budeme 10 A považovat za velký proud. Zásuvka… poslední
ml1 04.03.2021 14:46
ml1

Myslím, že v tomhle případě za to asi ani ten adaptér nemůže. Na štítku je max proud 16A, což je standard a topení bere asi 10A, což je častý důvod vypálení už horších zásuvek. Kontakty v zásuvce jsou už uvolněny a špatně doléhají na kolík (jiskření).
Hlavně tedy vyměnit zásuvku a adaptér je na vyhození.

Příčina je jasná, způsobil to velký proud. Teda pokud budeme 10 A považovat za velký proud. Zásuvka by měla takový proud vydržet, ale jestli to je někaká současná, tak u nich dost pochybuju. Ten adaptér by to taky měl vydržet (píšou dokonce 16), ale při čínském provedení bych si nedělal iluze.
Mě třeba šokovalo, když se mi něco podobného stalo s vidlicí nějaké flexošňůry (tam šlo o omechanické poškození, jen jsem chtěl narovnat ohnutý kolík a on mi zůstal v ruce) a zjistil jsem že kolík je poměrně tenkostěnná trubička, ne plný materiál, jako to bývalo dřív. I tady bych tipoval spíš na mechanické poškození, ztrátové teplo tomu ale mohlo trochu pomoct.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru