Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Roztavený zásuvkový adaptér

Dobrý den, měl jsem zapojený adaptér do zásuvky který napájel horkovzdušný ventilátor s termostatem a poslední 3 dny při zapojení do zástrčky adaptéru to strašně jiskřilo. A dnes mi zůstal adaptér v ruce jen s jedním kolíkem vidlice, ten druhý zůstal doslova "připečený" v zásuvce.

Horkovzdušný ventilátor má výkon 2000W

Zde obrázek:

Chtěl bych jen vysvětlit či prodiskutovat co se mohlo přihodit, že to způsobilo toto.

Předmět Autor Datum
mohla se s tím stát asi čína, co jiného. když něco jiskří (špatně nalisovaný/uvolněný kontakt = vys…
lední brtník 04.03.2021 02:22
lední brtník
No, jeste bych chtel videt tu zasuvku, idealne bez deklu..., chyba muze byt i v ni. Jak uz tu psal n…
bahno 04.03.2021 07:55
bahno
Používat přímotop 2kW přes adaptér USB nabíječky je šílenství. Též přes jakékoliv prodlužovačky a ro…
leo 04.03.2021 08:58
leo
Myslím, že v tomhle případě za to asi ani ten adaptér nemůže. Na štítku je max proud 16A, což je sta…
Zerozero 04.03.2021 09:46
Zerozero
Příčina je jasná, způsobil to velký proud. Teda pokud budeme 10 A považovat za velký proud. Zásuvka… poslední
ml1 04.03.2021 14:46
ml1

mohla se s tím stát asi čína, co jiného.

když něco jiskří (špatně nalisovaný/uvolněný kontakt = vysoký přechodový odpor = při 10A velké ztrátové teplo v tom místě), je logické to používat dál a čekat až to v noci vzplane, abych o tom mohl z hasičského vozu psát esej na facebook.
jiný důvod dalšího používání toho krámu mě nenapadá.

v minulém století bys ty šroubky povolil a podíval se sám. teď je osn chytré za tebe a nařídí nerozebíratelné šroubky, abys to kvalitnímu výrobci nepoškodil.

Používat přímotop 2kW přes adaptér USB nabíječky je šílenství. Též přes jakékoliv prodlužovačky a rozbočky. Chatrná konstrukce těchto věcí, kde se z důvodu šetření už ani nepoužívají šroubky, jen pofidérní čínské nástrčky a skřipky, může vést k požáru. Tyto věci stačí tak na připojení počítače, nabíječky, televize, ale ne na varné konvice, přímotopy a vařiče.

Myslím, že v tomhle případě za to asi ani ten adaptér nemůže. Na štítku je max proud 16A, což je standard a topení bere asi 10A, což je častý důvod vypálení už horších zásuvek. Kontakty v zásuvce jsou už uvolněny a špatně doléhají na kolík (jiskření).
Hlavně tedy vyměnit zásuvku a adaptér je na vyhození.

Příčina je jasná, způsobil to velký proud. Teda pokud budeme 10 A považovat za velký proud. Zásuvka by měla takový proud vydržet, ale jestli to je někaká současná, tak u nich dost pochybuju. Ten adaptér by to taky měl vydržet (píšou dokonce 16), ale při čínském provedení bych si nedělal iluze.
Mě třeba šokovalo, když se mi něco podobného stalo s vidlicí nějaké flexošňůry (tam šlo o omechanické poškození, jen jsem chtěl narovnat ohnutý kolík a on mi zůstal v ruce) a zjistil jsem že kolík je poměrně tenkostěnná trubička, ne plný materiál, jako to bývalo dřív. I tady bych tipoval spíš na mechanické poškození, ztrátové teplo tomu ale mohlo trochu pomoct.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru