Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojeni vypinace

Kup alebo zožeň si klasickú Vadasku 230/400V s elektromagnetickou cievkou a diódou. Klasika: https://eshop.micronix.sk/meracia-technika/vypredaj/skusacky/sn-1.html

Senzor, čidlo vypínača má svoj obvod zapojený do série s mechanickým vykľučáteľom, teda pôjde ako celok zapojiť na dva káble.

Ako to v skratke vypadá: http://ix.sk/4YcqP

Led tvorí obvod senzora (jednoduchší nákres som neschrastil, domysli si ho).

Musíš Vadaskou najprv zistiť, do ktorého kábla "tečie" živá fáza 230V/50Hz ozn. pod písmenom L. Následne vypni istič lustrového obvodu v byte alebo Deón celého baráku, prípadne štvrti, obce, kraja CZ.

Tento kábel s fázou si označ "zlatou visačkou", izolačkou hnedej farby.

Druhý kábel, čierny bez fáze, vedie z opačného konca pomyselne smerom z krabice v stene do lustra, kde je napojený na vonkajšie závity žiaroviek, v žiarovkách je prehnaný cez vlákna (obvody LED) smerom do spodných kontaktov žiaroviek, odtiaľ vedie káblom smerom do vypínača, kde do očumuješ v nemom úžase.

Označenú, živú fázu 230V, zapoj na vypínači do príslušného kontaktu (zrejme to bude jedno ak nemá označenie fáze) a druhý koniec do druhého kontaktu vypínača.

Vypínač v samotnej podstate skratuje obvod čím sa rožnú lampy lebo tvoria najslabší článok takto uzatvoreného obvodu, priamy skrat svojim odporom rožšeraví wolframové vlákna. Ak by boli žiarovky s výkonom 10kW určené k osvitu za boľševikov Slavína, pamätníkov padlých gerojov II.WW, vyhodí ti istič, prípadne okrem žiaroviek bude svietiť roztečená kabeláž v omietke muriva, vypínač by určite vybuchol spolu so senzorom. No ale ty máš určite riadne dimenzované obvody, v lustri sú bežné domáce žiarovky s výkonom do 100W na kus.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny