Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zazdění ocelových zárubní

Zdravím,
potřeboval bych vyměnit vstrupní futra do chalupy. Což o to, vykuchat ty starý nebude problém, ale když to měřím, tak nevím, jak zazdít ty nové. Zdi jsou celkem silné a stávající futro je od zdi ke zdi. Nechápu, kudy tam dávat maltu a kousky cihel. Zapěnování na vstupní dveře se mi moc nezamlouvá. Poradíte mi, jak na to?

Díky moc

Předmět Autor Datum
Podle mě se zapěnování nemusíš obávat. Myslíš, že by se nějaký zloděj namáhal, aby vyřezal dveře i s…
host 22.02.2021 09:57
host
Myslíte, že klasické plechové futra budou spolehlivě držet na pěně? Budou tam masivní dveře cca 25 k…
Roman 5555 22.02.2021 10:07
Roman 5555
Myslím že to pěna bez problémů udrží, ale je to můj osobní názor, nejsem odborník. Provrtávat futra…
host 22.02.2021 10:17
host
Oceľové zárubne natesno priliehajúc až k murivu po zacpaní rozpínajúcou sa Pur penou, ukotvi 12-kami…
Nuda 22.02.2021 10:23
Nuda
Kdysi jsem montoval kovová futra ke sklepu, po usazení jsem je provrtal 10 vrtákem a následně vyvrta…
nerady 22.02.2021 14:37
nerady
Mě tak napadlo, co do toho futra zevnitř nabodovat CÓčkem pásovinu a do ní navařit trny. Na ně pak d…
Roman 5555 23.02.2021 06:33
Roman 5555
Pokud mají nová futra stejný rozměr jako stará tak nějakou dobrou lepící pěnu. Pokud jsou užší tak v…
Stefran 23.02.2021 09:14
Stefran
Tak to jsem asi profík. :-D8-) Ale rozpěry dávám minimálně dvě.
host 23.02.2021 09:28
host
Jj dá se, ale pro klid duše s dveřmi 👍 Ještě při použití malty namočit starou zeď, musí se "znovu n…
Stefran 23.02.2021 13:40
Stefran
Dřevěná se šroubují do hmoždin do boků, případně turbošrouby (viz odkaz), ve více místech a poté se… poslední
George63 23.02.2021 17:10
George63

Podle mě se zapěnování nemusíš obávat. Myslíš, že by se nějaký zloděj namáhal, aby vyřezal dveře i s futrama? Zapěnovaná futra drží fest. Jinak bys musel vysekat do stavebního otvoru "kapsy", abys tam dostal řídkou maltu...

Myslíte, že klasické plechové futra budou spolehlivě držet na pěně? Budou tam masivní dveře cca 25 kg. Je pravda, že spodek se nehne, ten bude zabetonovaný. CHtělo by to aspoň nějaký šroub, ale není jak. Jedině provrtat futra.

Oceľové zárubne natesno priliehajúc až k murivu po zacpaní rozpínajúcou sa Pur penou, ukotvi 12-kami roxormi po navŕtaní dier do muriva kolom dookola zárubní, ktoré po zarazení do muriva prekry kvôli vzhľadu privareným, pribodovaným L-kom, 20 x 20 x 3mm k zárubniam a k roxorovým výčnelkom z muriva. Ak to spravíš z exteriéru, nezvaný návštevník uvidí tento nedobytný trezor istený v okolí rohoch zárubní železným L , ani sa nebude unúvať.

Bacha na vyplnenie dutín zárubní montážnou Pur penou, lebo ak nemá možnosť pena úniku do strán, tak sa časom donekonečna rozpína "jak blbá" a môže ti zduť, pokriviť plech zárubní, že dvere nezavrieš. Nejak tak podobne dopadli machri, ktorí si nacpali montážnu penu do podbehov vozidiel v snahe ochrániť pred koróziou, až im plechy časom rozdrapilo. To už je lepšie podbehy vyliať betónom s jemným gritom drveného kremeňa. Škodovečka 1000MB vyliata armovaným betónom v podbehoch sa po bočnom náraze zachová, ako päťtonový Hummer h4.

Kdysi jsem montoval kovová futra ke sklepu, po usazení jsem je provrtal 10 vrtákem a následně vyvrtal vidiákem díru do zdi. Pak jsem tam natloukl 10 kulatinu, vyčnívající konec uřízl a zavařil. U nynějších futer bych si to ale netroufl, jelikož síla plechu se za posledních 40 let rapidně změnila k horšímu. Můžeš je provrtat a dát kovové hmoždinky jako u plastových oken, nebo C-óčkem přivařit plechy jak radí v předešlém příspěvku. Pokud se k tom dostaneš shora tak je také možnost zalít tekutým betonem a poklepáváním na futra dostat beton do celé výšky. V každém případě uprostřed dát rozporku ať z futer nemáš tvar přesýpacích hodin. Ještě poznámka k zapěnování futer. Byl jsem svědkem kdy se vyměňovaly futra a dveře v celé úřední budově. Po asi dvou letech je všechny vytrhávaly a dávaly na maltu. Byl jsem zvědav proč to dělají a tak se zeptal. Bylo to na dotaci a dveře byly protipožární, zapěnovaná futra však prý nesplňují protipožárnost.

Pokud mají nová futra stejný rozměr jako stará tak nějakou dobrou lepící pěnu.
Pokud jsou užší tak vysekat šmorce a usadit na maltu.
Neboj maltu dostaneš i do úzké spáry.

Hlavně futra zazdívat s nasazenými dveřmi a uprostřed futer ještě rozpěru.
Jen profici to dělají bez nasazení dveří 🙂

Dřevěná se šroubují do hmoždin do boků, případně turbošrouby (viz odkaz), ve více místech a poté se zaomítají špaletami z VPC malty a VPC štukem.
http://www.alutech-okna.cz/product/plastova-okna/turbo-sroub-152mm-pro-plastova-okna_-pla/487

Pokud by šlo o kovová klasická futra osazuji je rovněž klasickým způsobem. Osadím je do ostění, vyrovnám svisle i vodorovně a u spodu a u vrchu v rozích zajistím 4 -mi dřevěnými klíny. V polovině výšky a nahoře, z boku vysekám kapsy, kterými vhazuji řidší VPC maltu a kousky cihel (pozor aby se cihly "našprajcly"). Před vhazováním malty zeď kolem futer řádně navlhčit. V 1/3 od spodu a od vrchu musíš rozepřít futra přesnými rozpěrami z desky, aby se "nestáhly" (totéž při případném doporučovaném vypěňování). Kapsy pak při omítání špalet normálně zaomítám hrubou VPC maltou a nakonec vše natáhnu VPC štukem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru