Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vadny zesilnovac?

Caute, vcera som zapojil tostavu polk t50 a zosik fonestar 6060, vsetko hralo dobre nez som skusil opticky kabel, po zapojeni optiky reproduktory hraju potichu ze ich skoro ani nepocut dokonca ked vypnem cez ovladac zosilnovac tak hudba stale hra a vypne sa az ked zosik vypnem tlacidlom priamo na zosiku. Myslite ze po zapojeni optiky proste sa ten zosik pokazil? Je nejaka sanca ze som si odpalil repro?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
No za ty love se není čemu divit, že to nefunguje jak má.
jezekhifi 21.02.2021 13:39
jezekhifi
Toto bude vhodna nahrada? https://www.mall.sk/prijimace/yamaha-r-n303d-strieborna?utm_source=heureka…
Melouch23 21.02.2021 15:07
Melouch23
Nevím, do tehle laciné techniky nedělám, ale je to Yamaha a tu klidně doporučím. Ad 8ohn vs 6ohm: no…
jezekhifi 21.02.2021 15:29
jezekhifi
Co znamena koncert vsetko na max? Ja si rad pustim hubu na cely barak
Melouch23 21.02.2021 15:53
Melouch23
Opravdu máš pocit, že 2x 100W si pustíš naplno? Třetina ti bude natřásat poličky. Pokud tedy máš pat… poslední
Prasak 23.02.2021 17:47
Prasak
k tem 6/8 ohmum: Predpokladam, ze vis, ze zvuk vypada jako "takovy ty divny sinusovky na osciloskop… nový
gilhad 22.02.2021 02:58
gilhad
S tou impedancí bych to neviděl ani zdaleka tak černě. Snížení z osmi na šest ohmů není zas taková d… nový
Zerozero 23.02.2021 09:51
Zerozero
Ten zesik ma psany 4-16 Ohm repraky, takze 6 je uplne v pohode. A taky to nevypada na uplne Bckovej… nový
bahno 23.02.2021 13:07
bahno
Daj link, pochváľ sa, aké repro si nadájal šťavou zo zosilovača, aby to neboli hračkárske "delo" tro… nový
Nuda 23.02.2021 10:47
Nuda
Problem bol vo fonestari teda zosiku s denonom hrali super uz ale aj tak vraciam lebo susedia sa sta… nový
Melouch23 23.02.2021 15:09
Melouch23

Nevím, do tehle laciné techniky nedělám, ale je to Yamaha a tu klidně doporučím. Ad 8ohn vs 6ohm: no pokud nebudeš hnát zesilovač na uroven koncertu doma, tak se nic nestane. I muj zesik má raději 8ohm a bedny mají 4. A funguje to už 20 let bez problému. (akorát 2.0)

Hovoří to jasně, když to má klasické trafo (a to je plus) a tím pádem bezporuchový provoz.

k tem 6/8 ohmum:

Predpokladam, ze vis, ze zvuk vypada jako "takovy ty divny sinusovky na osciloskopu" - cim jsou vyssi, tim je to hlasitejsi. Na kabelech tomu odpovida napeti (a nasledne taky proud. Nasledne, protoze klasicke zesilovace jsou konstruovane jako napetovy zdroj a kdyz ho zapnes bez repraku, tak se nic nestane, kdyz ho zkratujes, tak klidne uvnitr neco i shori).

Kdyz das na 8 Ohm napeti 8 Voltu, tak ti tam potece 8 Volt / 8 Ohm = 1 Ampera. Vykon by pak byl 8 Volt * 1 Ampera = 8 Watt. (kdyz das na zesik planovany pro 8 Ohm bedny 8 Ohm a das to naplno, tak by to melo podle planu jet spravne)

Kdyz das na 6 Ohm napeti 6 Voltu, tak ti tam potece 6 Volt / 6 Ohm = 1 Ampera. Vykon by pak byl 6 Volt * 1 Ampera = 6 Watt. (kdyz das na zesik planovany pro 8 Ohm bedny 6 Ohm a NEohulis to naplno, ale jen tak decentne, tak by nic shoret nemelo)

Kdyz das na 6 Ohm napeti 8 Voltu, tak ti tam potece 8 Volt / 6 Ohm = 1.333 Amper. Vykon by pak byl 8 Volt * 1.333 Amper = 10.666 Watt. (proste to je najednou o 33% vic, nez bylo planovano a zaplaceno - a je docela sance, ze neco (treba i vic veci naraz) to proste nezvladne a "nejslabsi, mate padaka!" neco klidne i vyhori, nejspis koncovy stupen a/nebo bedny)

Vyhori - nikoli nutne plamenem, ale proste se nejak znici. Ono ani veci, ktere se neznici rovnou, tak se budou prehrivat a nebude jim to delat dobre - a skoro jiste nezvladnou o 33% vic, nez kolik jim vyrobce za tu cenu naplanoval, takze co z toho poleze bude pekne zdeformovane v tech spickach. (a protoze mluvime o stridavem signalu, tak se tam objevi rada vyssich frekvenci, ktere tam rozhodne nepatri a na ktere to taky nemusi byt staveno a je otazkou co dalsiho (krome posluchace) s tim bude mit problemy)

Mozna to bude chvili i fungovat, diky tepelne kapacite, lehkemu predimenzovani kvuli tolerancim, tomu, ze jde o spicky a rade jinych technickych veci, takze se to bude kazit jen pomalu a nenapadne a "vyhori" to az casem ... kdo vi?
Mozna tam taky odejde nejaka elektronika a misto, aby to zmlknulo, tak tam naopak narve mnohem vic, nez je povolene ("spaleny" zdroj 3.3V mi na vystupu daval 12.7V a jak z toho byly "nadsene" soucastky, ktere berou 3.3V ale 5V je uz poskodi si asi dovedes predstavit - kus interovaneho obvodu vystrelil nekolik metru daleko a mel hrany ostre jak skalpel a pekne zubate - a podobnych zkusenosti mam celkem dost.)
Jo a elektronice obcas staci ke zniceni zlomek sekundy. A nebo naopak muze "odolavat", dokud se neco neprehreje a to ji muze trvat i dost dlouho. A nebo muze jen tak degradovat a az po case udelat neco, co vydrazdi tu explozivnejsi cast. Ale pod jsi to sam nenavrhoval a neprocetl (a nepochopil) datasheety vsech soucastek a elektronika neni tvym konickem a polem znacnych znalosti, tak to tezko nejak "uhodnes". Cili pocitej s tim, ze se to pak muze zachovat necekane naprosto kdykoli.

----

Takze moje doporuceni je - proste to nezkousej, nemusi to dobre dopadnout a muze se to projevit kdykoli, at uz hned, nebo po delsi dobe (jo, a taky zalezi na prehravane skladbe)

A pokud to uz budes nutne muset zkouset, tak to rozhodne nepoustej naplno (a smir se s tim, ze zvukovy vykon v bezpecne oblasti bude vyrazne slabsi, nez u beden se spravnym odporem). A pamatuj, ze pokud uz zaslechnes (a rozpoznas) zkresleni, tak uz je to davno pretizene a tudiz spatne.

Treba tohle taky "fungovalo dobre" docela dlouho (hodiny) a pak se z toho najednou zacalo kourit a izolace dratu tekla - a pritom to zarizeni z vnejsiho pohledu nedelalo nic "divneho" nebo jinak, nez chvili pred tim ....
[jauvajs.jpg]

S tou impedancí bych to neviděl ani zdaleka tak černě. Snížení z osmi na šest ohmů není zas taková darda.
Dnešní zesilovače mají zpravidla (pokud to není nějaký šunt) dost robustní konce a navíc pokud jsou použité výkonové
integrované koncáky tak množství ochran proti přetížení.
Navíc snad jen zcela hluchý posluchač, vnímající jen chvění podlahy si v obýváku pustí naplno zesilovač třeba
2 x 60W, o silnějším ani neuvažuju.
Tedy zvýšení výkonu vlivem snížení impedance z 8 na 6 ohm, bude sluchem sotva poznatelné a rovná se asi jako jen malé
pootočení knoflíkem hlasitosti.
Snad jen při poslechu na zcela plný výkon až do limitace (zkreslení), by mohlo dojít k poškození zesilovače.
Přetížení beden až o sto procent sice způsobí zkreslení, ale málokdy zničení. Tedy hudebním signálem, který není stálý, ale mění se.
Pokud ten zesík hraje i po vypnutí do stand-by, je to podivné. Ale pokud nehraje v režimu optického vstupu,
nezpomněl jsi ho na optiku přepnout?

Daj link, pochváľ sa, aké repro si nadájal šťavou zo zosilovača, aby to neboli hračkárske "delo" trojpásmové marketingové repráky vo vyšperkovanej, chromovanej PVC krabici k PC zostave alebo bohové repráky s papierovým výkonom 2x500W z vozidla napajané šťavou zosilovača bez meniča z 12V/70Ah Pb baterky.

Optika neodpáli obvody NF predzisliňovača ani samotného koncáku. Navyše je chránený zosík obvodmi proti priamemu skratu na výstupe.

Repráky si mohol odpáliť (cievky v štrbinách magnetov), prípadne výhybky v repro ak neboli dostatočne dimenzované. Repro zostava musí mať vždy aspoň 20% rezervu nad max.hudobný výkon zosilovača pri správnej impedancii.
60W koncák=80W repro na kanál. Rezerva repro je tiež nutná kvôli hudobnému a harmonickému skresleniu.

Nie je problém otestovať zosilňovač nejakým chrchlátkom repro 4-8Ohm, trebárs iba 2W, logicky pri minimálne nastavenej hlasitosti kanálov zosilovača.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru