Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vadny zesilnovac?

k tem 6/8 ohmum:

Predpokladam, ze vis, ze zvuk vypada jako "takovy ty divny sinusovky na osciloskopu" - cim jsou vyssi, tim je to hlasitejsi. Na kabelech tomu odpovida napeti (a nasledne taky proud. Nasledne, protoze klasicke zesilovace jsou konstruovane jako napetovy zdroj a kdyz ho zapnes bez repraku, tak se nic nestane, kdyz ho zkratujes, tak klidne uvnitr neco i shori).

Kdyz das na 8 Ohm napeti 8 Voltu, tak ti tam potece 8 Volt / 8 Ohm = 1 Ampera. Vykon by pak byl 8 Volt * 1 Ampera = 8 Watt. (kdyz das na zesik planovany pro 8 Ohm bedny 8 Ohm a das to naplno, tak by to melo podle planu jet spravne)

Kdyz das na 6 Ohm napeti 6 Voltu, tak ti tam potece 6 Volt / 6 Ohm = 1 Ampera. Vykon by pak byl 6 Volt * 1 Ampera = 6 Watt. (kdyz das na zesik planovany pro 8 Ohm bedny 6 Ohm a NEohulis to naplno, ale jen tak decentne, tak by nic shoret nemelo)

Kdyz das na 6 Ohm napeti 8 Voltu, tak ti tam potece 8 Volt / 6 Ohm = 1.333 Amper. Vykon by pak byl 8 Volt * 1.333 Amper = 10.666 Watt. (proste to je najednou o 33% vic, nez bylo planovano a zaplaceno - a je docela sance, ze neco (treba i vic veci naraz) to proste nezvladne a "nejslabsi, mate padaka!" neco klidne i vyhori, nejspis koncovy stupen a/nebo bedny)

Vyhori - nikoli nutne plamenem, ale proste se nejak znici. Ono ani veci, ktere se neznici rovnou, tak se budou prehrivat a nebude jim to delat dobre - a skoro jiste nezvladnou o 33% vic, nez kolik jim vyrobce za tu cenu naplanoval, takze co z toho poleze bude pekne zdeformovane v tech spickach. (a protoze mluvime o stridavem signalu, tak se tam objevi rada vyssich frekvenci, ktere tam rozhodne nepatri a na ktere to taky nemusi byt staveno a je otazkou co dalsiho (krome posluchace) s tim bude mit problemy)

Mozna to bude chvili i fungovat, diky tepelne kapacite, lehkemu predimenzovani kvuli tolerancim, tomu, ze jde o spicky a rade jinych technickych veci, takze se to bude kazit jen pomalu a nenapadne a "vyhori" to az casem ... kdo vi?
Mozna tam taky odejde nejaka elektronika a misto, aby to zmlknulo, tak tam naopak narve mnohem vic, nez je povolene ("spaleny" zdroj 3.3V mi na vystupu daval 12.7V a jak z toho byly "nadsene" soucastky, ktere berou 3.3V ale 5V je uz poskodi si asi dovedes predstavit - kus interovaneho obvodu vystrelil nekolik metru daleko a mel hrany ostre jak skalpel a pekne zubate - a podobnych zkusenosti mam celkem dost.)
Jo a elektronice obcas staci ke zniceni zlomek sekundy. A nebo naopak muze "odolavat", dokud se neco neprehreje a to ji muze trvat i dost dlouho. A nebo muze jen tak degradovat a az po case udelat neco, co vydrazdi tu explozivnejsi cast. Ale pod jsi to sam nenavrhoval a neprocetl (a nepochopil) datasheety vsech soucastek a elektronika neni tvym konickem a polem znacnych znalosti, tak to tezko nejak "uhodnes". Cili pocitej s tim, ze se to pak muze zachovat necekane naprosto kdykoli.

----

Takze moje doporuceni je - proste to nezkousej, nemusi to dobre dopadnout a muze se to projevit kdykoli, at uz hned, nebo po delsi dobe (jo, a taky zalezi na prehravane skladbe)

A pokud to uz budes nutne muset zkouset, tak to rozhodne nepoustej naplno (a smir se s tim, ze zvukovy vykon v bezpecne oblasti bude vyrazne slabsi, nez u beden se spravnym odporem). A pamatuj, ze pokud uz zaslechnes (a rozpoznas) zkresleni, tak uz je to davno pretizene a tudiz spatne.

Treba tohle taky "fungovalo dobre" docela dlouho (hodiny) a pak se z toho najednou zacalo kourit a izolace dratu tekla - a pritom to zarizeni z vnejsiho pohledu nedelalo nic "divneho" nebo jinak, nez chvili pred tim ....
[jauvajs.jpg]

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny