Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Statická elektřina a vzduchovod.

Dobrý den
Mám dotaz ohledně statické elektřiny. Chci si udělat v dílně vzduchovod od vysavače z odpadních trubek (ty šedé,50mm). Slyšel jsem že piliny by mohly trubku nabíjet a že by to mohlo být nebezpečné. Má s tím někdo zkušenosti ?O nabíjení jsem slyšel spíše v souvislosti s kovovymi nebo plastovymi pilinami. Dřevěné jsou taky problém ? Taky jsem četl že by se trubka měla nějak uzemnit, ale nenapadá mně jak,snad jen uzemňovací kolík v zásuvce. Řešil to někdo ? Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dřevěné piliny (jemné) snad dokonce tvoří výbušnou směs tak jako cokoliv drobného (včetně mouky nebo… nový
ml1 09.02.2021 16:31
ml1
To nemusíš nijak řešit, pokud se trubka nabije a hrábneš na to tak to ani neucítíš. Viděl jsem ameri… nový
manas 13.02.2021 14:29
manas
Tu sa nesprávne interpretuje pojem drevným prachom nasýtený pomer so vzduchom, ako výbušná zmes nami… nový
Nuda 13.02.2021 15:18
Nuda
Ti co měli špatný vysavač sem už nic nenapíšou: odkaz nový
Stefran 13.02.2021 20:23
Stefran
Zdravím. Díky za reakce. Už jsem to zprovoznil a se statickou elektřinou není žádný problém :-) takž… poslední
Snip3r 24.02.2021 22:58
Snip3r

Dřevěné piliny (jemné) snad dokonce tvoří výbušnou směs tak jako cokoliv drobného (včetně mouky nebo (hodně jemných) kovových pilin; též výrobce tiskárny v návodu varoval před odsáváním vysypaného toneru - už jsem to dělal a nevybouchnul jsem). Uzemnění plastové trubky je oříšek - u nás v paneláku to vyřešili (přemostění vodoměru) takovou tou elektrikářskou svorkou, která ale je jen na parádu (škoda že jsem si to nevyfotil, bylo to tam několik let, teď tam ten kabel je jen hozený, nevim co tam s těma trubkama furt dělaji). Nevím koho napadlo to dát na plastovou trubku. Tohle je ještě legrace, ale řešit uzemnění (správně ochranné pospojování) vodovodní baterie v koupelně s plastovým rozvodem vody to je oříšek; vyprávěl kolega, že instalatéří ho posílali do elektry a elektrikáři do vodoinstalací, už nevím, jak to nakonec vyřešil, asi se mu podařilo správnou armaturu sehnat.

Nejde ani o uzemnění, ale spíš o vyrovnání potenciálů. Napadá mě jedině tou rourou protáhnout holý měděný vodič, tím by se vliv statické elektřiny zmírnil (mohla by se tvořit jen v příčném směru na těch 50 mm). Ani by se nemusel někam zapojovat, pokud neni kam.

Tu sa nesprávne interpretuje pojem drevným prachom nasýtený pomer so vzduchom, ako výbušná zmes namiešaná v patričnom pomere, vs. pojem trenia drevnej štiepky, pilín, drevného prachu cestou plastového, nasávacieho potrubia.

Tu nehrozí žiaden elektrostatický výboj spojený s výbuchom zmesi v prúdiacom potrubí, konkrétne oderom spracovaného dreva o okolitý povrch akéhokoľvek potrubia.

Čistý hoax.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru