Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kapková závlaha - jaké čerpadlo

Rajčiny polievať vo voľnej prírode je číry nezmysel lebo koreňový bal dosahuje v plnom raste do 4bm hĺbky v podzemí. Pôda je pre rajčiny dostatočne vlhká prirodzenými zrážkami prípadne vzlínaním vody zo spodných vrstiev.

Rajčiny práveže potrebujú teplú, vzdušnú pôdu zásobenú tlejúcim, vyzretým kompostom.

S paprikami je to obdobné, tie si žiadajú poliať max. raz za sedem dní aj ak sú vo skleníku alebo pod fóliou v pôde s klasickou kapilárnou eleváciou dosahujúc vzlínaním vody zo spodných vrstiev pôdy.

Na kvapôčkovú závlahu je ideálna obstáta, teplá voda zohriata v nádrži na povrchu, cez deň na slnku na 25°C, aby rastliny netrpeli teplotným šokom pri studničnej, 14°C ľadovej vode. Lebo sa rast načisto zastaví.

Ak chceš dosiahnuť vysoké výnosy, skorú úrodu konzumnej zrelosti plodov, v polievaní to určite nebude. Na to ber jed v prípade rajčín.

Moja objektívna rada k pestovaniu tejto plodovej zeleniny:

Zasaď priesady rajčín hlboko, celou stvoľou po zmrzlíkoch vyslovene do čistých lisovaných balíkov pšeničnej slamy získané po žatve. Balíky slamy si zakopeš na jeseň do pôdy, mierne navrstvíš na slamu pôdu, stačí 3cm pôdy na povrch slamy, hrobľa so zasypanou slamou pôdou môže byť cca 20cm nad povrchom (po lete si zotletá slama sadne), najprv ale preleješ slamu fest vodou, aby durch nasiakla. Počas zimy začala slama do jari mierne v pôde tlieť, prerastať sterilným podhubím, namnožili sa v pšeničnej slame ušľachtilé baktérie.

Rajčiny budeš v lete a k jeseni oberať rebríkom ak sú kolíkové, no a chuť s ich vyfarbením bude božsky lahodná, kór u holandských, konzumných semien rajčín.

Určite v slame nacpaté priesady nebudeš nútený počas celého roka polievať, ani ak bude najsuchšie leto za storočné obdobie priemeru, to ti garantujem. Tlejúca slama obsahuje dostatok vlahy, je teplá, vzdušná, sterilná, prirodzene zbavená patogénov.

Pšeničná slama je vyslovene antibakteriálna, pre rajčiny, papriky hotové antibiotikum, pohodový raj s dostatkom humusu, tepla na koreňoch a výživných látok z tlecích procesov. (okrem fosforu, ten je nutný dodať pre slad a zrelosť plodov prípadne pre fertilitu peľu). Slama je velice vhodná aj pre koreňovú zeleninu, ale až druhým rokom po zapravení do pôdy aspoň v hrúbke 15cm, na ktorú sa navozí pôvodná ornica, zemina. Mrkva si bude radostne spievať ak jej spodok zakorenenia, špic koreňa, bude v ľahkej slame. Zber na jeseň ako malina, ako víno, dvomi prstami vyrveš čistý, rovný, 40cm dlhý koreň mrkvy z pôdy.

Na kvapôčkovú závlahu je mať ideálne domácu vodáreň s malým výkonom s ezpanzkou, tlakovým spínačom pri nízkych zapínaích a vypínacích tlakoch, cca spodný, zapínací tlak 0,5bar. vrchný, vypínací 2bar. Lenže vodu prehnanú cez nádrž na povrchu, stačí do série nejaký tlakový, 200l sud natretý na čierno, aby sa voda na Slnku predohrala než ju zo suda natlačíš smerom do hadíc.

https://www.abcnaradie.sk/index.php?route=product/product&product_id=14849

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny