Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem aký kondenzátor použít nebo jaké jiné řešení

Dá se sehnat "low-drop" stabilizátor, který potřebuje jen půl voltu nebo míň. Dělám tak 3v3 z 5V (7805 fungoval také, ale chtěl jsem to mít korektní, navíc těch 5V může klidně být stejně tak 5.25 nebo 4.75 i míň a to už je hodně mimo). Pro 3.3V se jmenoval nějak jako LT33 pro 5V LT50, ani nebyl tak drahý. Ovšem ten stabilizátor taky nějaké špičky na vstupu nesnese. Pamatuju si z učňovských dob jak jsme jich několik odpálili napojením na 24V rozvod (amplituda od 24V~ je nějakých 30V, i když počítám něco navíc (bylo to spíš 27V), do 40V které má ten stabilizátor snést pořád něco zbývá). Tyto low-drop snesou o dost méně (tehdy mě to překvapilo, ale škála napájení byl 6V (nebo 12V) olověný akumulátor, 3 buřty NiMh nebo powerbanka (jakmile se staly cenově dostupné už nic jiného nepoužívám, ale dřív jsem opravdu jezdil s Pb cihlou nebo 4 buřty velikosti R20) a na všechny tyto možnosti to stačilo).
Ventilátor, pokud to neni holý motor (tedy je to například bezkartáčový elektronicky spínaný motor (BLDC) tj. takový jaký se používá v PC a všude jinde) žádné špičky negeneruje, ty jsou už pohlcené uvnitř.
Pokud je problém to, že zdroj dává naprázdno větší napětí, řešil bych to balastní zátěží. Co taková indikační žárovka (opravdu klasická 12V žárovka v E10 přiměřeného výkonu, ale aby moc netopila, nemusí to být hned autožárovka do předních světlometů). Zřejmě to samé by mohl dělat ten odpor, ale jak už tu bylo napsáno, ventilátor po zapnutí nic nebere (než elektronika začne spínat chvíli trvá).
Nejlepší by bylo změřit, co se v obvodu děje, ale to bez osciloskopu půjde špatně (není to nemožné, ale bude to spíš věštění).

Podle naznačeného schématu by se dalo oddělit napájení časovacího modulu. 555 by měla snést až 15V, ale má tak nicotný odběr, že právě na její odpálení stačí málo. Kdyby se k tomu kondenzátoru v jejím napájení přidal do série odpor, mohl by něco pohltit, ale pak by zase nemuselo spínat relé (pro úbytek na odporu). Takže oddělení třínožiškovým stabilizátorem (pokud neodejde na přepěťové špičky on) se zdá jako rozumný nápad. Ještě rozumnější by bylo napájení z jiného zdroje, který takové problémy nezpůsobuje (ne nadarmo se doporučuje napájet silovku jiným zdrojem než řídicí elektroniku).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny