Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Fungují zásuvky i když je vypnutý jistič

Dobrý den,

dnes jsem zjistil, že mi funguje okruh zásuvek i když se vypne odpovídající jistič v bytové rozvodnici. To se před časem nedělo, ještě cca před měsícem jsem potřeboval vypnout jiný okruh a omylem si shodil tento (všechny připojené elektropřístroje jako TV, wifi, počítač apod. se vypnuly).
I po přepnutí úplně všech páček v bytové rozvodnici do pozice vypnuto (kuchyň, koupelna, zásuvkové i světelné okruhy) tento jeden okruh zásuvek stále běží.
Jak je to možné?
Musel jsem vypnout jistič na chodbě.
Dá se to nějak jednoduše vysvětlit?
Co zkontrolovat?

Děkuji...

Předmět Autor Datum
Vadný istič - vymeniť.
ok 22.01.2021 16:31
ok
je to možné proto je před každou prací na elektrickém zařízení nutno , vypnout , odzkoušet, zajistit…
Peru 22.01.2021 16:34
Peru
Špatně popsané jističe. Zkratuj to a podívej se, který jistič vyletí. Když to budou nožovky na hlavn…
umfa 22.01.2021 20:20
umfa
Zkratování není dobrý nápad - jednak to vytváří elektrický oblouk a pak taky to může vyhodit spíš ji…
Prasak 22.01.2021 22:31
Prasak
Pokud nejsou blbě popsané jističe, pak je vadný jistič - spečený kontakt, takže při shození páčka zů…
George63 24.01.2021 00:17
George63
Díky všem za reakce. Moc se v tom nevyznám a přišlo mi to zcela nepochopitelné. Jističe jsou popsány… poslední
Ales K 24.01.2021 10:32
Ales K

je to možné proto je před každou prací na elektrickém zařízení nutno , vypnout , odzkoušet, zajistit vypnutý stav ! Jedna možnost je spečené kontakty v jističi ( záleží na typu) proto vypnutí jističe nelze považovat za zajištění vypnutého stavu , druhá spečené vodiče (nebo jinak poškozená izolace ) v rozvodnici, propojení s dalším obvodem buď v krabičce , nebo i hmoždinkou (hřebíkem) v trase kabelu, pokud jde o starou instalaci v trubkách tak i poškození izolace na vodičích v trubce. já osobně začínám odpojením vývodu z jističe a odzkoušením , pokud zásuvky budou bez napětí a jistič v obou polohách pod napětím je třeba ho vyměnit , pokud bude napětí na odpojeném vodiči je chyba v instalaci , pak třeba rychle odhalit příčinu , hrozí požár pokud nejde o umyslné propojení vlivem neodborné montáže čehokoliv .

Zkratování není dobrý nápad - jednak to vytváří elektrický oblouk a pak taky to může vyhodit spíš jistič na chodbě, tedy nadřazený, než ten v bytě (vybaví rychleji). To je snad jednodušší vypínat jističe a zjišťovat, co přestalo fungovat. Ale pokud mu to dříve fungovalo, tak popiskama to nebude.

Pokud nejsou blbě popsané jističe, pak je vadný jistič - spečený kontakt, takže při shození páčka zůstává kontakt stále sepnut. Stává se někdy při "tvrdém" zkratu na daném okruhu. Nutno vyměnit jistič. I z tohoto důvodu je vždy nutné, pokud začnu "hrabat" do instalace, ověřit vypnutí jističe i části instalace spolehlivou zkoušečkou, nebo měřákem. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru