Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kombinovaný bojler - regulace

Dobrý den,
mám kombinovaný bojler, do kterého budu přes čerpadlo hnát teplou vodu z akumulační nádrže. Potřebuju vymyslet nějakou regulaci, aby to čerpadlo zapnulo, když bude mít voda v akumulačce 60 a více stupňů. A vypnulo, když bude na výstupu z bojleru např. 70°C.

Myslel jsem, že na výstup (měděnou trubku) co vede z akumulačky dám pro zapínání čerpadla tohle.

Ale zatím nevím, jak vyřešit to vypínání čerpadla. Na výstupu teplé vody z bojleru mám jen krátké měděné koleno, a pak hned plastovou trubku. Takže podobná trubice jak na tom termostatu na to bude dlouhá.

Ideální by bylo, kdyby existoval nějaký termostat se dvěma čidly a dvěma regulátory kde bych si nastavil teploty zapnutí a vypnutí (čidla budou daleko od sebe, takže asi ne kapilárové, ale aby šly spojit dráty).

Jenže jsem zatím nic takového nenašel.
Napadá někoho jak to vyřešit, aby to nestálo majlant?

Předmět Autor Datum
Já mám starý termostat, připevněný k trubce, dobře zaizolovaný. Nastavím si spínání čerpadle, dle sv…
milan.cukrar 01.01.2021 17:11
milan.cukrar
Kup si na aliexpresu dva tyhle termostatické regulátory. Zvol si napájecí napětí 110-220V AC (mají u… poslední
George63 02.01.2021 20:52
George63

Kup si na aliexpresu dva tyhle termostatické regulátory. Zvol si napájecí napětí 110-220V AC (mají u něj blbě napsáno DC). Výstup mají relátkem s kontaktem na napětí 230V/10A. Stavitelné jsou mezi -50 do + 110 st.C. S dalšími možnostmi nastavení (diference mezi vyp./zap., funkci topení/chlazení a ještě další). Snímání teploty je termistorem, který je maličký a je napojen dvojlinkou, kterou si můžeš i prodloužit, pokud bude potřeba. Oba regulátory si umístíš kde to bude vhodné a čidla rovněž. Zapnutí čerpadla bude jedním, prvním, nastaveným na teplotu cca těch 60 st.C a s volbou funkce "chlazení". Jeho čidlo na akumulačce. Takže je kontakt při nižší teplotě rozepnut a při dostoupení nastavené teploty kontakt sepne čerpadlo ("chladí"). A druhým, nastaveným na tu teplotu 70 st.C, s čidlem na tom malém měděném kolínku na výstupu bojleru. Tento bude nastaven na funkci "topení". Takže kontakt je, při nižší teplotě, sepnut a při dostoupení nastavené teploty rozepne. Kontakty zapojeny za sebou (do serie) a do okruhu fáze čerpadla. Diferenci nastavit na 1 st.C. Takže, pokud je teplota na vstupu (akumulačka) nižší než 60 st.C je první relé rozepnuto a druhé sepnuto. Po dostoupení teploty na prvním na 60 st.C toto sepne a čerpadlo poběží, pokud by na něm nedošlo k poklesu na 59 st.C. A po dostoupení teploty na druhém (kolínko na výstupu bojleru) na 70 st.C, toto druhé rozepne a vypne čerpadlo. Pokud teplota na něm poklesne na 69 st.C opět sepne. Nastavování je poměrně jednoduché a teploty aktuální i teploty nastavení se zobrazují na digitálním displeji. A vyjde Tě to na cca 250,- Kč. Pouze spěchej s nákupem, od poloviny roku to bude podstatně dražší o DPH a clo. Dodací lhůta cca 1 měsíc.
Dají se občas sehnat i od kluků na Aukru, ovšem cena je většinou více jak dvojnásobná + poštovné. Ale pokud je má "na skladě" (nutno ověřit), pak je dodají většinou i do 3 dnů.
Já těchto typů termostatů používám již dlouho a víc (ve vestavném provedení), pro různé aplikace, od spínání topení, ventilů otopných soustav, pro výměnu vadných termostatů v chladničkách, chladících ventilátorů, bazénových čerpadel s kolektory a.t.d.

https://www.aliexpress.com/item/4001360907120.html?spm=a2g0o.detail.1000023.1.102637eaqmenIi

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru