Předmět Autor Datum
Vyjadri sa presne, či chceš si iba všeobecne pokecať? Akumulačný boiler s hadom je výhodný napríkla…
Nuda 30.12.2020 19:07
Nuda
S akumulací jede kotel naplno, žádné dehtování a dým z komína. Akumulace (minimální na dotace) 1250…
Stefran 30.12.2020 20:56
Stefran
Akumulační nádrž je prima ale musí se to nutně umět. Posílám zkušenosti z naší realizace která obsak…
sobtik 02.01.2021 23:21
sobtik
Dělal jsem akumulaci v kombinaci s krbovými kamny s výměníkem o výkonu 12 Kw.Akumulace 850 litrů, dv… poslední
iconek 03.01.2021 17:39
iconek

Vyjadri sa presne, či chceš si iba všeobecne pokecať?

Akumulačný boiler s hadom je výhodný napríklad pre kotle na tuhé palivo a pre splynovacie kotle, aby sa v prípade vypnutia izbových termostatov alebo pri krytalových (podlahovýh) kúreniach do trubiek necpala silne predohriata voda z kotla do obehovej sústavy, ale aby sa elektromagnetickým ventilom spínaný a riadený potrubným termostatom, nasmerovala sekundárnym okruhom voda z kotla do hada boilera, kde sa akumuluje teplota vody do zásoby pod tlakom cca 3bar, zohriata trebárs na teplotu 95°C. Ak vyhasne, scípne kotol, použije sa táto naakumulovaná voda do ohrevnej sústavy, znovu plne automaticky, zopnutím izbových termostatov a spustením obehového čerpadla určené pre sústavu kúrenia ak klesne teplota v interiéri chalupy.

https://www.kvalitnytovar.sk/bojlery-a-ohrievace-vody?sort=4&page=3#googtrans(sk)

Detto sa využije pri solárnej fotovoltaike. V našich zemepisných podmienkach je to číre šaškovanie, ihranie sa machrovaním kolektormi na streche.

Ak kúriš plynom, moderným, procesorom riadeným kotlom, je dodatočný akumulačný kotol úplne zbytočný. Ešte pri elektrike s využitím lacnej tarify by sa dalo s odretými ušami o nejakom takomto riešení uvažovať, lenže je tu dlhodobá návratnosť pri cenách za takýto plne automatický HW reťazec.

Akumulační nádrž je prima ale musí se to nutně umět. Posílám zkušenosti z naší realizace která obsakuje minimáně dvě vážné chyby v zapojení, které brání využívání: Natopit > vyhasnout (provoz z nádrží)

V levé nádrži dole je navíc výměník solárních kolektorů.
V levo nahoře je výměník na průtokový ohřev TUV.

Zdrojem tepla je Atmos DC40G a akumulační nádrže jsou 3x 1000l. Vytápí dva rodinné domy o tepelné ztátě 10 a 17 KW.

V naší lokalite CHKO s velkým množstvím rybníků nefungují ani moc fototermické panely (okolo poledne se přes léto vytvoří nízká oblačnost nebo přesněněji opar odpařením rybníků)

Suma sumárum tato legrace vyšla i s nutnými úpravami topné soustavy na 350 000 Kč. Byo to realizováno pár let nazpět nyní bych šel do tepelného čeradla.

obrázek přiložen zde: HBWszSj

Vladimír

Dělal jsem akumulaci v kombinaci s krbovými kamny s výměníkem o výkonu 12 Kw.Akumulace 850 litrů, dvě oběhovky a termostat.První oběhovka řízená příložným termostatem mezi kamny a akumulací, druhá mezi akumulací a domem, řízená termostatem prostorovým.Později proběhla úprava termostatu prostorového, výměnou za inteligentní hlavice a centrální jednotku, která ovládala oběhovku mezi aku a domem.V případě potřeby přitopit v některém pokoji, vvydala hlavice pokyn jednotce a otevřela přívod topné vody.
Dále pak bylo potřeba instalovat komínový termostat, který odstavil oběhovku kamen, když vyhaslo.
Zkušenost následující: Spotřeba paliva minimálně poloviční, topili jsme v zimě vždycky po příchodu z práce, tj kolem páté hodiny odpoledne zhruba do 22 hodin.Pak jsem přihodil do kamen jedno, dvě polínka a šel spát.Aku nabitá na 70 stupňů a vydržela vytápět dům až do příštího odpoledne na teplotu 23 stupňů.Dům 150 m2, novostavba a zateplen.Na noc nastaven teplota 20, u malé v pokoji 22, koupelna s podlahovkou jela nonstop.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru