Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Protah Rojek 61cm (vajíčko)

Zdravím,zakoupil jsem v dražbě protah Rojek (vajíčko)61cm údajně 10 let stál, vše jsem promazal a spustil , když jsem zkusil vyjet stolem nahoru u 3,5cm se zastavil a víc ani ťuk samozřejmě ani ruční klikou dolů se zastavil na 14,5 měl by dojet na 18 všiml jsem si že stůl je asi zkřížený , nevíte někdo jestli je možné nějak seřídit?jinak pěkná poctivá mašina. Děkuji za každou radu

Předmět Autor Datum
Usadil jste mašinu křížovou vodováhou?To je základ u těchto strojů.Ono promazání někdy po tolika let…
Lubomír 29.12.2020 00:14
Lubomír
Pokud si dobře u tohoto typu vzpomínám, tak má svisle uložené šroubovice na zdvih stolu. Dostával se…
Otazník. 29.12.2020 13:02
Otazník.
Ahoj děkuji za rady, dnes jsem se snažil přijít problému na kloub a opravdu jsou tam svislé šrouby n…
Kutil 1 29.12.2020 20:24
Kutil 1
Zkus oslovit firmu ROJEK, mají slogan "Rodinná firma se 100 letou tradicí". Pokud to není jen kec ta…
nerady 29.12.2020 21:45
nerady
Tyhle stroje jsou ještě konstruovány jako opravitelné, složené z relativně jednoduchých součástí. Ur… poslední
miran 31.12.2020 19:56
miran

Usadil jste mašinu křížovou vodováhou?To je základ u těchto strojů.Ono promazání někdy po tolika letech nestačí.Nejlépe všude co je těsné kápnout petrolej do druhého dne,proleze všude a maže také dobře.Když jsem koupil dlouho stojící kovosoustruh měl jsem podobné dilema,zaschlé,mírně přirezlé třecí plochy a vše šlo fest,něco vůbec.Hlavně né žádné silové sporty,prolít petrákem,pak to pozvolna rozchodit,sem tam,je to mordovačka,ale stojí to za to.
Rojek jsou jedny z nejlepších mašin,pak ještě Jaroma,stará poctivá práce,kámoši truhláři je mají,nemohou vynachválit,hlavně stabilita daná váhou stroje.:-)

Pokud si dobře u tohoto typu vzpomínám, tak má svisle uložené šroubovice na zdvih stolu. Dostával se tam binec a bránil posuvu, zkus na ně mrknout. Tady je litinový stůl ne ? Ten se jen tak nezkříží, kolega má pravdu s uložením stroje do roviny, to může být také důvod.

Ahoj děkuji za rady, dnes jsem se snažil přijít problému na kloub a opravdu jsou tam svislé šrouby na posuv stolu se všemi jsem se snažil pohnout ,u jednoho při povolovani vypadl kus ozubené litiny ,která vede každý roh stolu bohužel ulomené ,proto byl jeden roh padnuty a stůl se křížil, vypadá to na rozebrání mašiny,kdyby jste o někom někdo věděl kdo těmto mašinam rozumí budu rád za jakýkoliv typ, sháněl jsem na netu schéma stroje a bohužel už to těžko někde bude,radost koupě stroje vystřídalo zklamání zvlášť když potřebujete dělat,koupil jsem zajíce v pytli 😃

Tyhle stroje jsou ještě konstruovány jako opravitelné, složené z relativně jednoduchých součástí. Určitě by napomohlo několik fotek, třeba to tu někdo už dělal. Schéma na většinu starých strojů není a přesto se opravují. Prostě se to rozebere a polámané opraví.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru