Předmět Autor Datum
Typicky se "špatná spojka" projevuje opotřebením lamelového kotouče. Pozná se to tak, že prokluzuje.… nový
Moas 18.12.2020 08:53
Moas
Ak sa jedná o bežné opotrebenie ktoré sa prejavuje preklzovaním, tak to poznáš napr. pri jazde v kol… nový
ok 18.12.2020 09:26
ok
aj podla zapachu. poslední
jimbim 18.12.2020 12:03
jimbim

Typicky se "špatná spojka" projevuje opotřebením lamelového kotouče. Pozná se to tak, že prokluzuje. Tzn. šlapete na plyn, motor se vytáčí ale akcelerace vozidla tomu neodpovídá. V extrémním případě máte zařazenou jedničku, puštěný motor, zataženou ruční brzdu, puštěné pedály... a motor se točí, nezdechne.

Závad ale může být celá řada - vysype se ložisko, přestane těsnit hydraulika... omezeně se dá jezdit i bez spojky ale "nechat vás to někde" klidně může. Výměna u Fabie nevím kolik stojí - na Yarise mi to několik servisů nacenilo kolem 10,000 Kč (matroš plus práce), tuším že to bude podobné. Vždy se mění celá sada - lamelový kotouč, přítlačný kotouč, ložisko. Protože je s tím krutě práce a cena matroše je v porovnání s cenou práce nízká.

Ak sa jedná o bežné opotrebenie ktoré sa prejavuje preklzovaním, tak to poznáš napr. pri jazde v kolóne do kopca. Ak sa nemýlim, tak fabia má samonastaviteľnú spojku - to znamená, že ak začne preklzovať, tak si naplánuj návštevu servisu. Žiadne ručné štelovanie nie je možné. Až do návštevy servisu jazdi spôsobom, ktorý šetrí spojku - na rozbeh využívaj v maximálnej miere nižšie prevodové stupne, opatrne s plynom. V žiadnom prípade, ak spojka začne preklzovať, nepridávaj plyn, ale uber a preraď na nižší stupeň. Ak by spojka preklzovala s plným výkonom, tak za 10 až 20 s je po nej a pomôže ti len odťahovka. Mne sa podarilo najazdiť na takej spojke cca 2000km a ešte by to šlo aj ďalej, ale to už išlo auto na opravu.
Základná sada súčiastok na opravu stojí cca 85€, kompletná spojka cca 350€. Stojí za zamyslenie či meníš len zničené diely, alebo celú spojku, lebo k cene dielov sa pripočíta aj demontáž a montáž bloku motora a to vyjde na niekoľko stoviek € (podľa servisu).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru