Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektrické kúrenie

Dobrý deň!
Čo by bolo lepšie na elektrické priamo vykurovanie: eletrický konvektor alebo olejový radiátor. Ide o deve izby v jednom bývam a vdruhom by bol kúrenie len na toľko aby nebola tam zima tj cca 18-19 celzius. Izby sú cca 16-18m2 v staršom rod dome. Aký výkon konvektoru alebo radiátoru používať?
Za pomoc vopred ďakujem.

Předmět Autor Datum
Ono je to v podstatě jedno. Hlavně aby to topidlo bylo vybaveno vestavěným termostatem a případně i…
George63 17.12.2020 08:30
George63
hlavní rozdíl ale je v tom že radiátor zařne ohřívat tak za 2 hodiny, konvektor za 5 minut, radiýtor…
paul 17.12.2020 09:06
paul
Osobne ti radím v komnate v ktorej sa zdržiavaš, vhodné infra žiarenie správnej vlnovej dĺžky, ktoré…
Nuda 17.12.2020 16:46
Nuda
Tomu nikdo nevěřte, pocitová teplota je víc vlivů, než jen sálání na tělo. Zdroje tepla jsem měl oba… poslední
kejki 20.12.2020 09:41
kejki

Ono je to v podstatě jedno. Hlavně aby to topidlo bylo vybaveno vestavěným termostatem a případně i časovým spínačem. Jinak výkonově se dělají většinou pouze do výkonu 2 kW. A pokud by se jednalo pouze o temperování, pak stačí na takové místnosti jeden.Pokud by nestačil, tak přináší další. Pouze jej musíš připojit na jiný zásuvkový okruh (na jenom okruhu s jisti čem 16 A může být pouze připojen výkon do 3,6 kW). Odkazy na konkrétní topidlo nedávám, na netu najdeš bohatou nabídku.
Rozdíl mezi radiátory a konvektory je pouze v tom, že radiátory nemají přístup k topnému tělesu, kdežto u většiny konvektorů je to možné a pokud někdo jej má delší dobu, dostane se do něj větší množství prachu, tak může být i zdrojem požáru (tedy ve výjimečných případech). Což u radiátoru nehrozí.

Osobne ti radím v komnate v ktorej sa zdržiavaš, vhodné infra žiarenie správnej vlnovej dĺžky, ktoré hĺbkovo preniká do organizmu a ktoré je zároveň vybavené reflexnou vrstvou z opačnej strany žiariča v ohnisku "reflektora". Pri výkone 500W máš ideálny pocti tepla, ako pri posedení pri domácom kozube s otvoreným ohniskom žeravých uhlíkov, pritom stačí mať okolitý vzduch ohriaty na cca 17°C. Ešte sa budeš aj potiť. (Hlavne ak sa jedná o neizolovanú staršiu stavbu s deravými, prípadne špaletovými oknami).

V spálni ti stačí olejový radiátor 230V / 50Hz vybavený na šaltri časovým spínačom, prípadne si kup elektrickú ohrevnú podložku do postele, tá má cca 50W výkon, čo ti prikrytý pod duchnou bohate stačí.
https://www.kokiskashop.sk/elektricka-deka-do-postele-zahrievacia-podlozka-180-x-150-cm-P40216/

Tomu nikdo nevěřte, pocitová teplota je víc vlivů, než jen sálání na tělo.
Zdroje tepla jsem měl oba - olejový radiátor je mnohem příjemnější. Pokud je to v jinak vytápěném domě, stačilo by 1200W, při trvalém provozu 2kW vytopí 30m².

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru