Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pájet trubky měkou cínou, nebo tvrdou stříbrnou pájkou

Dobrý den!
Potřebuji provést rozvod vodní páry, takže teplota kolem těch 100°C. Musí to být v měděných trubkách! Ty mi dnes došly a já sháním instalatéra, který by mi ty trubky a fitingy spájel tvrdou stříbrnou pájkou, protože jsem měl obavu, že cín při té teplotě už nebude pevný. Dnes mi pár přátel řeklo (ale jsou to naprosto laici a bylo to u piva), že to klidně můžu spájet cínou (to bych totiž svedl i sám, na to nářadí mám). Mají pravdu? Nerad bych si zadělal na problémy, raději bych zaplatil nějakému instalaterovi, ale zase když je ta možnost udělat si něco sám, tak potěší nejen úspora zlaťáčku, ale radost z toho, že jsem si to udělal úplně sám.

Takže můj dotaz na odborníky instalatéry, můžu bezpečně používat cínové spoje na potrubí s mediem 100°C. Podotýkám, že jsem objednal klasické měděné trubky a fitingy na vodu a topení (alespoň tak to bylo označeno v e-shopu).

děkuji za názory

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
a) nejspis ano. Cinem se prakticky nepaji, paji se pajkou za pouziti pajecky:-) Klasicka olovena paj…
bahno 09.12.2020 00:31
bahno
Udeřil jsi hřebíček přímo na hlavičku. Děkuji za radu a kde koupím tu bezolovnatou cínu. Tam kde ty…
lupkovic 09.12.2020 05:58
lupkovic
Není to ta cína ale ten cín. Kupodivu bezolovnatou pájku koupíš všude, problém je s nákupem té olovn…
Jan Fiala 09.12.2020 07:46
Jan Fiala
myslím že by sehnal i u klempářů klempířskou pájku tedy tu trojhranou v poměru 55Sn+45Pb
paul 09.12.2020 07:58
paul
Tak tu klempířskou (trojhrannou) mám, ta je bez olova? Ale jinak, už jsem tam vrazil asi 3000kč, tak…
lupkovic 09.12.2020 13:31
lupkovic
jak bez olova? Sn=cín55% + Pb=olovo 45%. Bezolovnatá pájka je křehká a praská, olovnatá je tažná. Ne…
paul 09.12.2020 17:00
paul
Takže je průser, jak jsem na začátku myslel asi ta stříbrná pájka to vyřeší
lupkovic 09.12.2020 18:27
lupkovic
nevyřeší to můžete svařit rovnou mosazí..taky to bude křehký, záleží co od toho chcete..spolehlivý n…
paul 09.12.2020 18:38
paul
No kolego nestraš mě. Já tedy nemám podle tebe možnost nějak spojit mosaz a měď? Nebo jako jak vařit…
lupkovic 09.12.2020 18:48
lupkovic
Za mě jednoznačně koupit tyčky cínu 60%sn + 40%Pb, který používají klempíři. Pájel jsem nízkotavitel…
DRAGON-CZ 09.12.2020 20:11
DRAGON-CZ
Mě se hrozně líbí od kolegy výše to "Pokud je to privod lahodnych par urcenych ke konzumaci do chlad…
lupkovic 09.12.2020 21:56
lupkovic
Olovo se přidává jednak kvůli snížení bodu tání, jednak kvůli zatékavosti a též zlepšuje mechanické… poslední
umfa 10.12.2020 21:47
umfa

a) nejspis ano. Cinem se prakticky nepaji, paji se pajkou za pouziti pajecky:-) Klasicka olovena pajka vydrzi podstatne vic nez 100°C, ale uplna odpoved by zalezela na konkretni a presne teplote a tlaku
b) i mekke pajeni jde provedst pajkou Sn99AgCu - tedy bezolovnatou. Je bezne dostupna(na rozdil od olovnaty, kde to zacina byt bledy), ma vyssi teplotu tani a je netoxicka. Pajeni je o neco horsi nez olovnatou pajkou, ale pri dodrzeni technologicke kazne(hlavne _DUKLADNE_ ocisteni pajenych povrchu, vhodne tavidlo, vhodna teplota) je v vcelku v pohode proveditelny i doma stejnym vercajkem jako olovnaty pajeni. A ta pajka fakt nestoji majlant.

Pokud je to privod lahodnych par urcenych ke konzumaci do chladice a chladic samotny - tak b) je ta spravna cesta a smele do toho. Jestli to ale je parni stroj o nezanedbatelnem vykonu, tak bych to sveril profikovi - spajet na tvrdo a udelat tlakovou zkousku.

Udeřil jsi hřebíček přímo na hlavičku. Děkuji za radu a kde koupím tu bezolovnatou cínu. Tam kde ty instalaterské trubky?
Ještě pro "Rce" Né, né, přehřáta ani pod tlakem nebude nikdy (tedy doufám). Já si ani nemyslím, že by se mi roztavila, spíše aby mi mechanicky nepovolily spoje při manipulaci po zahřátí.

jak bez olova? Sn=cín55% + Pb=olovo 45%. Bezolovnatá pájka je křehká a praská, olovnatá je tažná. Nemyslete ji že se všude používá bezolovnatá, obory jako letectví a zdravotnictví , možná i další, jedou na olovnatých pájkách dále, protože jde o spolehlivost spoje[

nevyřeší to můžete svařit rovnou mosazí..taky to bude křehký, záleží co od toho chcete..spolehlivý nepraskající spoj? tak cín s olovem..
nehledě k tomu že Sn+Pb lépe zatéká do spoje....pájel jsem měď pájkou se stříbrem ..špatně teče, potřebuje podstatně vyšší teplotu kolem 400°C nezatéká...skončili jsme u klasického sínu s olovem..

No kolego nestraš mě. Já tedy nemám podle tebe možnost nějak spojit mosaz a měď? Nebo jako jak vařit přímo mosazí? Já jsem chtěl něco, co bych mohl udělat doma, nebo u přátel. Pájení na tvrdo, už je problém, je třeba silnější hořák, dostal jsem zde rady, že můžu pájet i bezolovnatou pájkou. Teď přijdeš ty s tím, že vařit mosazí a přesto to bude křehké!!!! No promiň, tvou radu raději zahodím, ale děkuji.

Mě se hrozně líbí od kolegy výše to "Pokud je to privod lahodnych par urcenych ke konzumaci do chladice" (myslím jak uťal ten hřebíček na hlavičku). No a ty zase s tím olovem? Myslíš, že tam to olovo vadit nebude? Já nevím, proč se tam to olovo vůbec přidává, kvůli pevnosti a je to vůbec pro ty "lahodné páry" nutné? Když už pevnostně to není nutné, tak použiju tu bezolovnatou nebo né?

Olovo se přidává jednak kvůli snížení bodu tání, jednak kvůli zatékavosti a též zlepšuje mechanické vlastnosti. Ta zatékavost se dá dohnat též stříbrem, pro potravinářství se dělají cínové pájky s malým obsahem (kolem 3.8 %) stříbra, navíc to tak o 10 stupňů sníží teplotu tání a také sníží křehkost slitiny.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru