Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pájet trubky měkou cínou, nebo tvrdou stříbrnou pájkou

Dobrý den!
Potřebuji provést rozvod vodní páry, takže teplota kolem těch 100°C. Musí to být v měděných trubkách! Ty mi dnes došly a já sháním instalatéra, který by mi ty trubky a fitingy spájel tvrdou stříbrnou pájkou, protože jsem měl obavu, že cín při té teplotě už nebude pevný. Dnes mi pár přátel řeklo (ale jsou to naprosto laici a bylo to u piva), že to klidně můžu spájet cínou (to bych totiž svedl i sám, na to nářadí mám). Mají pravdu? Nerad bych si zadělal na problémy, raději bych zaplatil nějakému instalaterovi, ale zase když je ta možnost udělat si něco sám, tak potěší nejen úspora zlaťáčku, ale radost z toho, že jsem si to udělal úplně sám.

Takže můj dotaz na odborníky instalatéry, můžu bezpečně používat cínové spoje na potrubí s mediem 100°C. Podotýkám, že jsem objednal klasické měděné trubky a fitingy na vodu a topení (alespoň tak to bylo označeno v e-shopu).

děkuji za názory

Předmět Autor Datum
Odpovedz si sám.
poihu 07.12.2020 19:45
poihu
Opravdu dobrá rada! Ty ale asi budeš ten odborník, o kterého moc nestojím, ale děkuji za reakci!
lupkovic 07.12.2020 20:10
lupkovic
Prokrindapána, promiň, myslel jsem si, že si ze mně děláš legraci a ty jsi mi poslal odkaz. Děkuji m…
lupkovic 07.12.2020 20:21
lupkovic
Běžně se tím pájí rozvody topení i těsně u kotle, kde je podobná teplota a spoje jsou namáhané tlake…
umfa 07.12.2020 21:28
umfa
Pokud je mi známo, tak teplota tání běžného cínu je kolem 230°C (záleží, co v tom je). Pokud to není…
Rce 08.12.2020 23:49
Rce
a) nejspis ano. Cinem se prakticky nepaji, paji se pajkou za pouziti pajecky:-) Klasicka olovena paj…
bahno 09.12.2020 00:31
bahno
Udeřil jsi hřebíček přímo na hlavičku. Děkuji za radu a kde koupím tu bezolovnatou cínu. Tam kde ty…
lupkovic 09.12.2020 05:58
lupkovic
Není to ta cína ale ten cín. Kupodivu bezolovnatou pájku koupíš všude, problém je s nákupem té olovn…
Jan Fiala 09.12.2020 07:46
Jan Fiala
myslím že by sehnal i u klempářů klempířskou pájku tedy tu trojhranou v poměru 55Sn+45Pb
paul 09.12.2020 07:58
paul
Tak tu klempířskou (trojhrannou) mám, ta je bez olova? Ale jinak, už jsem tam vrazil asi 3000kč, tak…
lupkovic 09.12.2020 13:31
lupkovic
jak bez olova? Sn=cín55% + Pb=olovo 45%. Bezolovnatá pájka je křehká a praská, olovnatá je tažná. Ne…
paul 09.12.2020 17:00
paul
Takže je průser, jak jsem na začátku myslel asi ta stříbrná pájka to vyřeší
lupkovic 09.12.2020 18:27
lupkovic
nevyřeší to můžete svařit rovnou mosazí..taky to bude křehký, záleží co od toho chcete..spolehlivý n…
paul 09.12.2020 18:38
paul
No kolego nestraš mě. Já tedy nemám podle tebe možnost nějak spojit mosaz a měď? Nebo jako jak vařit…
lupkovic 09.12.2020 18:48
lupkovic
Za mě jednoznačně koupit tyčky cínu 60%sn + 40%Pb, který používají klempíři. Pájel jsem nízkotavitel…
DRAGON-CZ 09.12.2020 20:11
DRAGON-CZ
Mě se hrozně líbí od kolegy výše to "Pokud je to privod lahodnych par urcenych ke konzumaci do chlad…
lupkovic 09.12.2020 21:56
lupkovic
Pro lahodné páry nevadí to olovo. Jednak je ho tam málo, druhak pájka zaleze dokonale do škvíry mezi…
Rce 10.12.2020 00:01
Rce
Fakt bych si s tim nehral. Ze statu je znamejch nekolik pripadu, kdy to nedopadlo. Pravda, slo tam o…
bahno 10.12.2020 09:07
bahno
Olovo se přidává jednak kvůli snížení bodu tání, jednak kvůli zatékavosti a též zlepšuje mechanické… poslední
umfa 10.12.2020 21:47
umfa
Ne, jednoznacne NE! Pajeni olovnatym je mnohem jednodussi, spolehlivejsi a tak. Ale uz jsme se tak n…
bahno 09.12.2020 21:58
bahno
Spis kramy s elektronickyma soucastkama, neco takovyho: https://www.gme.cz/cinova-pajka-cin-1mm-10g-…
bahno 09.12.2020 11:57
bahno
Děkuji za radu. Je to super, kolegu mám, co si dělal celou vodoinstalaci a ty trubky si pájel sám pr…
lupkovic 09.12.2020 12:45
lupkovic
mimochode, cín se musí rozpouštět o nahřátouměď, nikoliv horkým vzduchem nebo plamenem...jedině tak…
paul 10.12.2020 13:18
paul
já bych použil to co je k tomu doporučené https://www.etzbshop.cz/p/pasta-pro-mekke-pajeni-cu-trubek…
míra22 10.12.2020 16:56
míra22
Dík! To vypadá velice dobře a je to vyloženě na pitnou vodu. Jen bych se ještě chtěl zeptat, mám tom…
lupkovic 10.12.2020 17:35
lupkovic
ano dělají se pájecí pasty pro topenáře, dostanete je i v Bauhasu, vpodstatě je to rozemletá pájka n…
paul 10.12.2020 18:17
paul
Děkuji, super rada.
lupkovic 10.12.2020 18:26
lupkovic

Prokrindapána, promiň, myslel jsem si, že si ze mně děláš legraci a ty jsi mi poslal odkaz. Děkuji moc, vlastně jsi to vyřešil. Přesto 110°C je dobrá hodnota, ale to bude trošku namáhané i mechanicky. Potvrdí mi to i odborník?
A tebe "poihu" se velice omlouvám, protože než jsem zjistil, že jsi mi dal odkaz, tak jsem myslel, že jsi ten typ jako jich je hodně na PC poradně. Prostě jsou tam borci, a ty když si řekneš o radu tak jsi blbec největší, že to nevíš. Ale pokud by jsi to věděl, tak se na to ani neptáš. Nemám pravdu?

Znova se velice omlouvám a děkuji

Pokud je mi známo, tak teplota tání běžného cínu je kolem 230°C (záleží, co v tom je). Pokud to není přehřátá pára (přehřátá může mít i víc jak 200°C), tak by to mělo vydržet. Pozor, i nepřehřátá pára může mít daleko větší teplotu, jak 100°C, nevím co děláš za parní stroj.

a) nejspis ano. Cinem se prakticky nepaji, paji se pajkou za pouziti pajecky:-) Klasicka olovena pajka vydrzi podstatne vic nez 100°C, ale uplna odpoved by zalezela na konkretni a presne teplote a tlaku
b) i mekke pajeni jde provedst pajkou Sn99AgCu - tedy bezolovnatou. Je bezne dostupna(na rozdil od olovnaty, kde to zacina byt bledy), ma vyssi teplotu tani a je netoxicka. Pajeni je o neco horsi nez olovnatou pajkou, ale pri dodrzeni technologicke kazne(hlavne _DUKLADNE_ ocisteni pajenych povrchu, vhodne tavidlo, vhodna teplota) je v vcelku v pohode proveditelny i doma stejnym vercajkem jako olovnaty pajeni. A ta pajka fakt nestoji majlant.

Pokud je to privod lahodnych par urcenych ke konzumaci do chladice a chladic samotny - tak b) je ta spravna cesta a smele do toho. Jestli to ale je parni stroj o nezanedbatelnem vykonu, tak bych to sveril profikovi - spajet na tvrdo a udelat tlakovou zkousku.

Udeřil jsi hřebíček přímo na hlavičku. Děkuji za radu a kde koupím tu bezolovnatou cínu. Tam kde ty instalaterské trubky?
Ještě pro "Rce" Né, né, přehřáta ani pod tlakem nebude nikdy (tedy doufám). Já si ani nemyslím, že by se mi roztavila, spíše aby mi mechanicky nepovolily spoje při manipulaci po zahřátí.

jak bez olova? Sn=cín55% + Pb=olovo 45%. Bezolovnatá pájka je křehká a praská, olovnatá je tažná. Nemyslete ji že se všude používá bezolovnatá, obory jako letectví a zdravotnictví , možná i další, jedou na olovnatých pájkách dále, protože jde o spolehlivost spoje[

nevyřeší to můžete svařit rovnou mosazí..taky to bude křehký, záleží co od toho chcete..spolehlivý nepraskající spoj? tak cín s olovem..
nehledě k tomu že Sn+Pb lépe zatéká do spoje....pájel jsem měď pájkou se stříbrem ..špatně teče, potřebuje podstatně vyšší teplotu kolem 400°C nezatéká...skončili jsme u klasického sínu s olovem..

No kolego nestraš mě. Já tedy nemám podle tebe možnost nějak spojit mosaz a měď? Nebo jako jak vařit přímo mosazí? Já jsem chtěl něco, co bych mohl udělat doma, nebo u přátel. Pájení na tvrdo, už je problém, je třeba silnější hořák, dostal jsem zde rady, že můžu pájet i bezolovnatou pájkou. Teď přijdeš ty s tím, že vařit mosazí a přesto to bude křehké!!!! No promiň, tvou radu raději zahodím, ale děkuji.

Mě se hrozně líbí od kolegy výše to "Pokud je to privod lahodnych par urcenych ke konzumaci do chladice" (myslím jak uťal ten hřebíček na hlavičku). No a ty zase s tím olovem? Myslíš, že tam to olovo vadit nebude? Já nevím, proč se tam to olovo vůbec přidává, kvůli pevnosti a je to vůbec pro ty "lahodné páry" nutné? Když už pevnostně to není nutné, tak použiju tu bezolovnatou nebo né?

Pro lahodné páry nevadí to olovo. Jednak je ho tam málo, druhak pájka zaleze dokonale do škvíry mezi trubkami a nečumí dovnitř. Kapilární elevací se vcucne dovnitř jen tolik pájky, aby vyplnila spoj, uvnitř nebude vylezlá. Toho bych se nebál. V pohodě to udělej i olovnatou pájkou. Pevnost spoje bude vynikající, páč ty trubky docela drží už jen zastrčením. A teplota není tak vysoká, aby pájka změkla a potrubí se rozpadlo.

Fakt bych si s tim nehral. Ze statu je znamejch nekolik pripadu, kdy to nedopadlo. Pravda, slo tam o vetsi chladice a vetsi nez hobby provozy, ale stalo se. Ostatne na homedistiller.org se to pomerne dost resi.
Bezolovnata pajka je na elektroniku hnus, o tom zadna, ale tady na tech par spoju se ta bezolovnata da prezit.
BTW ze nebude zadna pajka uvnitr - no, nemela by byt a ve vhodne poloze a pri spravnem postupu nebude. Ale ze tam fakt nebude pri hobby pajeni od nekoho kdo to dela poprvy, na to bych si teda nevsadil.

Olovo se přidává jednak kvůli snížení bodu tání, jednak kvůli zatékavosti a též zlepšuje mechanické vlastnosti. Ta zatékavost se dá dohnat též stříbrem, pro potravinářství se dělají cínové pájky s malým obsahem (kolem 3.8 %) stříbra, navíc to tak o 10 stupňů sníží teplotu tání a také sníží křehkost slitiny.

Ne, jednoznacne NE! Pajeni olovnatym je mnohem jednodussi, spolehlivejsi a tak. Ale uz jsme se tak nejak dohodli, ze to tak nejak nahodou prichazi do styku s horkou a dobre rozpoustejici pozivatinou a to je presne ten duvod, proc rici olovu ne. Studena voda v oloveny trubce je dneska taky kontroverzni, ale proti tyhle variante je to nerizikova pohadka.

Spis kramy s elektronickyma soucastkama, neco takovyho: https://www.gme.cz/cinova-pajka-cin-1mm-10g-sn99cu0-7ag0-3 nebo vetsi baleni. Je to i s tavidlem v tom dratu, coz je pozitivni z hlediska pajeni, negativni z hlediska nutnosti to poradne umejt, pokud to ma prichazet do styku s pozivatinama - ale voda to rozpusti bez problemu.
Znova upozornuju na potrebu dukladneho ocisteni pajenych ploch, smirgl a drhnout a drhnout! Pak to staci sesadit, nahrat horakem a na spoj prilozit ten cin a ono si to nasaje do spoje. Zadna velka veda to neni, ale chce to trochu peclivosti. Mozna ze by slo nahrivat i horkovzdusnou pistoli, ale nezkousel jsem to a med je extremne tepelne vodiva, takze toho tepla k ohrati je potreba dost a ta trubka je horka i metr od pajenyho mista - kozeny rukavice nutny.

Děkuji za radu. Je to super, kolegu mám, co si dělal celou vodoinstalaci a ty trubky si pájel sám prý podle YouTube , ale né na tu voňavou páru, ale na vodu (max.70°C), co by to udělalo v teplotě 96°C on neví, proto jsem se ptal tady. Takže popájí mi to on.

Děkuji moc všem za názory, hlavně za radu používat bezolovnatou pájku (na to jsem úplně zapomněl). Ale zase abych očistil své EGO je fakt, že jsem preferoval stříbro, ale tady je problém, sehnat někoho, kdo má na to pájení "vercajg"

Ještě jednou děkuji všem, byli jste skvělí

mimochode, cín se musí rozpouštět o nahřátouměď, nikoliv horkým vzduchem nebo plamenem...jedině tak docílíte správného spoje, protože ta měď je řádně prohřátá a dobře to zateče, takže cín na vnuřní trubku a ohřívat tu horní...

Dík! To vypadá velice dobře a je to vyloženě na pitnou vodu. Jen bych se ještě chtěl zeptat, mám tomu rozumět tak, že tady se už žáden cín nepoužívá (koupím, jen tu pastu), pasta se nanese na očištěnou trubku a zahřeje, až ten cín vyteče ze spár, tak je hotovo?

Sledoval jsem na YouTube pájení těch trubek cínou (vypadalo to jednoduše). Čistícím rounem vyčistili trubku, namazali ji pájecí pastou, vložili do fitinky, nahřáli a po nahřáti jen do jednoho místa přiložili cín a ten se roztekl dokola. Podotýkám, že trubka byla vodorovně, takže tam snad ani protečení do vnitřku nehrozí. Ale rád se nechám poučit, zatím hledám rozumy, ještě jsem to nikdy nedělal, ale vždy je všechno "poprvé". Video s pouze s nějakou pastou bez trubičkové cíny jsem totiž zatím nenašel!

Dík za upřesnění a další rady

ano dělají se pájecí pasty pro topenáře, dostanete je i v Bauhasu, vpodstatě je to rozemletá pájka na drobní částice a to jse spojeno tavidlem také se prodávají čistící kartáče nak na povrch tak do díry, něco jako štětka na lahve..tak očistit natřít, složit prohřát a jak to vyteče je hotovo

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru