Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Topidlo pro stání na motorky do stodoly

Zdravím přátelé.
Mám ve stodole udělané stání pro motorky. Je to ohraničená místnost cca 2 x 5 m, výška 3 m. Stodola je zděná. To stání má ze dvou stran zeď, ze dvou to mám zaplachtované. Strop je také plachta (samotná střecha stodoly je cca 10 m). Když jsou větší mrazy (cca -10 °C), , začíná mrznout i v té místnosti. Také když se venku zprudka oteplí, tak se zdi v místnosti i motorky orosí.
Tak jsem si myslel, že tam dám nějaké topidlo, co by topilo jen v noci, aby tam bylo lehce nad nulou, nebo když by tam byla vyšší vlhkost. Jaké topidlo by bylo vhodnější, konvektor, konvektor s ventilátorem, nebo olejový radiátor?
Díky.

Předmět Autor Datum
Co infrapanel? Podle mne by byl úspornější. https://www.mall.cz/infrapanely/dms-germany-wih-425-infr…
Jan Fiala 07.12.2020 12:09
Jan Fiala
Vzhledem k tomu, že dvě stěny a strop jsou tvořeny jen plachtou, bude mít prostor velmi velké tepeln…
Zerozero 07.12.2020 13:33
Zerozero
Je mi jasný, že tepelné ztráty budou velké. Vhodné by asi bylo šířit ten teplý vzduch po podlaze, ab…
ferokulda 07.12.2020 13:53
ferokulda
Z toho taky vystupuje teplo nahoru. Navíc výkon 500W nebude v takovém prostoru skoro ani znát.
Zerozero 07.12.2020 14:24
Zerozero
Mám za to že infra panel by byl pro vaše potřeby nejůčinnější.Infra zářič neohřívá vzduch ale předmě…
kap.dabac 07.12.2020 15:21
kap.dabac
Dobrý den,netopil bych,ale větral,počítačový ventilátor pod strop,do protějšího rohu k zemi mřížku n…
Lubomír 07.12.2020 16:35
Lubomír
Ty motorky se musí chránit proti mrazu? Co mají tak háklivého? Spíše než pro ně vytvářet pařnik je l…
miran 07.12.2020 17:57
miran
Kdyby jsi ty motorky garazoval ve stodole a ne v mistnosti vytvorene ve stodole tak by byly v suchu.…
Kenav 07.12.2020 18:27
Kenav
Souhlasím s Lubomírem - větrat. S čím nesouhlasím je počítačový ventilátor. Použil bych ventilátor,…
nerady 07.12.2020 19:34
nerady
A když se rosí ty zdi v přístěnku u motorek, rosí se i ostatní zdi stodoly? A jaká je podlaha v pros…
George63 07.12.2020 21:26
George63
Podlaha v místě stání je zemina, na ní asi 15 cm šutru, stejná vrstva betonu a na něm gumové pásy.Vl…
ferokulda 07.12.2020 21:34
ferokulda
Topení je špatná cesta, musíte větrat, aby tam byla stejná teplota, jako je ve stodole. Potí se Vám…
milan.cukrar 08.12.2020 06:16
milan.cukrar
Myslím, že nic jiného se ve stodole neorosí. V té ohradě hlavně ty plachty zevnitř a gumové pásy na…
ferokulda 08.12.2020 11:45
ferokulda
To je vše normální jev při změně teplot,studené věci se opotí,vlhkost se prostě sráží,když bude venk… poslední
Lubomír 08.12.2020 12:53
Lubomír

Vzhledem k tomu, že dvě stěny a strop jsou tvořeny jen plachtou, bude mít prostor velmi velké tepelné ztráty. Pokud se použije topidlo typu konvektor, bude z něj teplo vystupovat převážně nahoru, kde se přes plachtu ztratí. I několik kilowatt výkonu se dole u podlahy sotva projeví.
Výhodnější se mi jeví použití teplovzdušného ventilátoru. Proud teplého vzduchu nasměrovat po podlaze směrem k motorkám.
Možné by bylo i použití teplometu, nasměrovaného na motorky a zeď.
Každopádně v prostoru převážně ohraničeném jen plachtou, budou nároky na energii dost značné, aby to bylo vůbec znát.

Mám za to že infra panel by byl pro vaše potřeby nejůčinnější.Infra zářič neohřívá vzduch ale předměty na které infra zářič působí.Tudíž odstaníte rosu z motocyklů .Ty budou tamperovány,a nebude na nich kondenzovat vlhkost ze vzduchu.

Dobrý den,netopil bych,ale větral,počítačový ventilátor pod strop,do protějšího rohu k zemi mřížku na přisávání.Máte tam vlhko,bude to topením horší,musel byste topit hodně a to bude drahé.Máte to z principu jako fóliák,čím větší teplo,tím více kondenzátu na všem,nejlépe dokonale větrat.:-)

Souhlasím s Lubomírem - větrat. S čím nesouhlasím je počítačový ventilátor. Použil bych ventilátor, který se používá do koupelen a s kuličkovými ložisky. Zapojit přes nějaký časový spínač a měřit vlhkost. Topení v popisovaném prostoru nemá význam jelikož tři strany nemají žádnou tepelnou izolaci.

A když se rosí ty zdi v přístěnku u motorek, rosí se i ostatní zdi stodoly? A jaká je podlaha v prostoru stodoly a hlavně v tom uzavřeném prostoru s motorkami? Typuji to na to, že ten uzavřený prostor není dostatečně větraný (jako celá stodola) a je v něm vyšší relativní vlhkost než ve vlastní stodole. Může to být v případě, že je podlaha stodoly, zejména v tom uzavřeném prostoru, udusaná zemina, nebo bez izolace proti vlhkosti. V případě mrazu se vlhkost ve vzduchu srazí na chladných částech (vnitřní zeď přístěnku a motorky) jako "námraza" a po oteplení roztaje na vodu. A stačilo by možná, v tomto zimním období, odstranit alespoň část zaplachtování. Případně jak radí ostatní, důkladně prostor větrat třeba za pomoci ventilátorů.

Podlaha v místě stání je zemina, na ní asi 15 cm šutru, stejná vrstva betonu a na něm gumové pásy.Vlhko tam normálně není, nahoře ve stodole je uskladněné seno a sláma. V té místnosti mám na podlaze nějaké hadry, kartonovou krabici, nějak zvlášť vlhké nejsou. Mám tam měřák teploty a relativní vlhkosti, ta tam je cca 75 - 80 %. Mě vadí hlavně to orosení, když se venku zprudka oteplí. Nyní tam mám na té jedné zaplachtované stěně nahoře větrání cca 30 cm x 2 m. Nasávací otvor tam nemám, to bych musel udělat v místě, kde jsou vrata do stodoly a zde by se podle mě nasával vlhký vzduch zvenku (vrata se občas otevírají a jsou to netěsnící dřevěná vrata).

To je vše normální jev při změně teplot,studené věci se opotí,vlhkost se prostě sráží,když bude venku vítr,auto orosené nebude,tudíž vám v té garáži schází cirkulace vzduchu,návrh jsem uvedl výše.Podobnou zkušenost mám se sklepem ve starém domě.Zsekané novodurky proti sobě ve zdi,do jedné 120 mm ventilátor z PS a po půl roce sklep OK a to tam bylo sakra vlhko,plíseň na stěnách a v parném létě kapičky u stropu,jinak bych to nevěděl.Druhý ventilátor mám již leta na severní straně doma za skříněmi,nemám izolovaný dům,vede tam zpátečka od topení,tudíž ledová stěna od severu,teplá trubka,kondenzace,začlo to i mírně černat,co tam je PC větráček,jen maličký padesátimilimetrový je stěna OK.Větráček je na zemi za skřříněmi a funí do škvíry.Jinak topím na 22 stále,všude vlhkost okolo padesáti a tam to stále zlobilo,tímto zásahem vyřešeno.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru