Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký kávovar?

Jaký kávovar jako dárek na vánoce?
Já se v tom nevyznám. Já to nepiju.
Požadavek je, aby nebyl na kapsle. Slyšel jsem, že co největší tlak, tím líp. Je to pravda?
Doporučili byste něco dejme tomu do 5000,-? Nebo je potřeba víc peněz?
Dáky.

Předmět Autor Datum
U kvalitních kávovarů bude tlak vždycky "dostatečný" a není třeba se tím zvlášť zabývat. Kdybych si…
umfa 06.12.2020 23:15
umfa
Základní automatický (nasypene zrní, zmáčknete čudl a teče kafe) je od cca 7 tisíc: https://kavovary…
Kurt 06.12.2020 23:18
Kurt
Tam je třeba udělat nenápadně sondáž, jestli danou osobu bude příprava kávy bavit. Pákové espresso j…
leo 07.12.2020 08:43
leo
Také nepiji kafe. Ale tady mají automat za celkem slušné penize viz https://www.alza.cz/krups-ea81…
jezekhifi 07.12.2020 09:55
jezekhifi
Jestli má životnost podle recenzí, tak je lepší kávovar na kapsle.
kejki 07.12.2020 20:52
kejki
Máme DeLonghi ECAM 22.110 B a maximální spokojenost. Zmačkneš tlačítko a je to. Kafe dobrý, řekněme… poslední
martas38 07.12.2020 21:05
martas38

U kvalitních kávovarů bude tlak vždycky "dostatečný" a není třeba se tím zvlášť zabývat. Kdybych si měl koupit kávovar za snesitelnou cenu tak bych si připravil cca 7000 tisíc (ve skutečnosti mám kávovar za víc než 20 tisíc, který udělá cappuccino a pak se sám vyčistí). Za těch 7 tisíc chtěj aby to mělo plně automatický cyklus, ve kterém to nevyžaduje žádnou manuální asistenci kromě nalití mléka (je-li pro danou kávu potřeba). Naopak kávovar se zásobníkem mléka nechtěj, to se musí pořád čistit a hodí se jen třeba pro kuchyňku ve firmě kde se dělá jedno kafe za druhým a odpoledne to uklízečka vyčistí. Ještě můj soukromý tip, snad mi nějaký prodejce nepošle výhružný mail :-) Nekupuj italské kávovary, ale německé. Italové mají takový zvláštní přístup ke konstrukci i k servisu a jeden DeLonghi jsem chlápkovi v servisu rozbil o hlavu (no, teď přeháním, nerozbil, jen jsem řek, že bych to nejraději udělal a pak jsem ho vyhodil).

Ty na kapsle nejsou fakt nic extra, i když třeba do zasedačky ve firmě kde se použijí jednou za týden se hodí. Jednak jsou kapsle drahé, jednak čerstvě umleté kafe je chuťově někde úplně jinde a pohodlí obsluhy se skoro neliší.

Základní automatický (nasypene zrní, zmáčknete čudl a teče kafe) je od cca 7 tisíc: https://kavovary-cajovary-espressa.heureka.cz/delonghi-ecam-22_110-b/ levnější jsou pákové, kde sypete už mletou kávu, takže buď kupujete nebo vyrábíte mletou (na to potřebujete mlýnek), tam se s přístrojem vejdete do 5 tisíc: https://kavovary-cajovary-espressa.heureka.cz/delonghi-ec-685-m/ (mlýnek případně připočíst). No a pak jsou přístroje na jinou přípravu kávy, než je espresso - zjistěte nejprve, co dotyčná osoba pije za kávu a kolik času věnuje přípravě. (automat je nejrychlejší, pákovka trochu pomalejší, potom tu máme frenchpress, aeropress, dripper, džezvu,...)

Tam je třeba udělat nenápadně sondáž, jestli danou osobu bude příprava kávy bavit. Pákové espresso je takový malý obřad - semlít kávu, naplnit páku, spustit stroj atd. Automatický kávovar je zas taková technická lahůdka - delší čas se různě proplachuje, ohřívá, mele zrna, atd., dělá to trochu kravál, což někdo v kuchyni nesnáší, ale stačí se jen dívat a po zmáčknutí čudlíku máte výbornou kávu, s turkem nebo rozpustnou nesrovnatelnou.
Kávovaru od 7 tis. výš bych se nebál, italské DeLonghi taky ne, je to velmi složitý stroj, ale spolehlivý, pouze u všech kávovarů je problém s pozáručními opravami. Ne že by nebyly náhradní díly, ale ty ceny dílů jsou vysoké.

Máme DeLonghi ECAM 22.110 B a maximální spokojenost. Zmačkneš tlačítko a je to. Kafe dobrý, řekněme lepší než v polovině restaurací, pokud do něj sypeš kvalitní zrní. Dělá cca pět káv denně a po roce naprosto bez jakýchkoliv problémů. Ale je dražší než pět tisíc.
Uvažoval jsem i o výše zmíněném Krups, ale odradily mě negativní recenze na jeho kvalitu a hlavně stejně negativní zkušenost v rodině.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru