Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno 3D Tiskárna materiál

Zdravím, chtěl bych se zeptat někoho kdo zde má zkušenosti s 3D tiskem. Chci si kupovat 3D Tiskárnu, jenže je tu hned několik faktorů, které bych potřeboval vědět předem, než si ji koupím a vzhledem k tomu, že u mě v okolí 3D tiskárnu nikdo nemá, tak se ptám zde.
1. Je opravdu možné, aby daný plast vydržel dlouhodobě na venku +-5 let? Teď mám na mysli typ plastu ASA, kdyby byl nějaký lepší materiál pro dlouhodobé použití ve venkovních prostorách neváhejte napsat. Potřebuji, aby materiál vydržel nějaký ten rok a neztrácel barvu + by měl držet svůj tvar, jelikož daný výrobek bude napevno přilepený.
2. Barva. To je věc, která mě trápí nejvíce. Chtěl bych, aby materiál byl lesklý, a taky tak nějakou dobu zůstal popř. dal by se nějak vyleštit/vyčistit. Ačkoliv jsem viděl na internetu lesklé filamenty, tak realita asi bude jiná. Nejsem si úplně jist, zda jsou materiály opravdu lesklé, jelikož ve většině případu co jsem viděl ty filamenty, tak se jednalo o referenční fotky, které se upravují a zkrášlují, takže proto si tím nejsem jist. Jde mi hlavně o to, aby materiál měl např. zlatou lesklou barvu, abych nemusel daný produkt lakovat.
3. Další věc, která by mě zajímala je doba tisku. Je mi jasné, že to nedokážete přesně určit, ale stačilo by mi přibližně. Řekněme, že výrobek spotřebuje + - 1m filamentu, jak dlouho se to tiskne? Jedná se o jednoduché geometrické tvary. Nic složitého. Předem děkuji za odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Co se týká lesku. Existují filamenty s kovovými částicemi. Ale nepočítej s tím, že výsledek 3D tisku…
Jan Fiala 04.12.2020 10:53
Jan Fiala
Filamenty s kovovými částicemi skutečně některé kov aspoň vzdáleně připomínají, ale pokud tazatel př…
czcharlie 04.12.2020 12:01
czcharlie
To s tím acetonem by šlo, jelikož o detaily mi nejde, ale nevím jak s tím ABS. Jelikož co jsem tak č…
Santiago 04.12.2020 12:57
Santiago
Ovšem tisk ABS i ASA vyžaduje dost zkušeností a dost specifické prostředí. Obvykle se to řeší uzavře…
czcharlie 04.12.2020 18:34
czcharlie
Ale přesto to začíná vypadat, že to bude muset být z ASA, protože pro tazatele je důležitý vzhled vý…
umfa 04.12.2020 18:50
umfa
Tazatel neuvádí žádné jiné podrobnosti než že výtisky budou ve venkovním prostředí a půjde o jednodu… poslední
czcharlie 04.12.2020 19:53
czcharlie

Co se týká lesku. Existují filamenty s kovovými částicemi. Ale nepočítej s tím, že výsledek 3D tisku je hladký a lesklý. Tím, jak se nanáší jednotlivé vrstvy roztaveného materiálu, tak je to na povrchu vidět. Musel bys to pak obrousit a vyleštit.

Co se týká doby tisku, záleží na spoustě faktorů - velikost výtisku (plocha a počet vrstev), rychlost tiskárny. Počítej s hodinami tisku na jednoduché věci.

Filamenty s kovovými částicemi skutečně některé kov aspoň vzdáleně připomínají, ale pokud tazatel předpokládá, že vzhledově kov nahradí to ani náhodou (navíc tyto materiály velice rychle opotřebují běžnou trysku). Jak píšeš, na povrchu jsou vidět "proužky", čím silnější tisková vrstva tím výraznější. I když u mnoha filamentů je vidět, že nebýt těch proužků byly by lesklé. Nejlepší povrch dává resinový 3d tisk, ovšem také nejlépe vyčistí peněženku :-):-). Je tu jedna možnost - tisknout z ABS a výtisky potom v parách acetonu "vyleštit". Ovšem dojde při tom logicky k zahlazení detailů. S tloušťkou vrstvy také přímo souvisí doba tisku. Jen pro příklad - teď jsem tiskl "vaničku" na mobil k autodržáku Brodit. Rozměry vaničky 85 x 80 mm a k tomu bočnice vysoké cca 20mm. Tloušťka stěn 3 mm, doba tisku při vrstvě 0,1mm více než 4 h.
K barevné stálosti - působením UV záření dochází k relativně rychlé degradaci materiálu. Vyrábějí se filamenty s větší stálostí, ovšem i tato stálost je jen větší, ani zdaleka ne trvalá.

Ale přesto to začíná vypadat, že to bude muset být z ASA, protože pro tazatele je důležitý vzhled výrobku, takže nejspíš stříkací tmel + barva a to na ničem jiném než ASA nebo ABS držet nebude. A ASA je odolnější vůči UV. Ty páry acetonu samozřejmě na vysoké vzhledové požadavky nestačí, tady bude nějaký nátěr nutný.

Tazatel neuvádí žádné jiné podrobnosti než že výtisky budou ve venkovním prostředí a půjde o jednoduché geometrické tvary. Jelikož jde o 3d tiskem nepolíbeného začátečníka bude jště vhodnější materiál ASA 275. Ten je ještě méně náročný při tisku než o něco málo starší ASA, ale nepočítal bych s tím, že tisk bude "na první dobrou", to většinou nedají ani zkušení tiskaři. Pokud bude tisknout jen malé předměty obešel by se i bez vyhřívaného boxu, ale když dám jako příklad třeba krabičku o rozměrech 150x150 mm už to pravděpodobně bez něj nepůjde. Odolnost vůči UV je dost závislá na barvě filamentu - čím světlejší tím víc se barevná nestabilita projeví, žádný materiál není úplně stabilní, jen víc nebo míň. Bez barvy se asi opravdu neobejde, nějaké broušení a leštění (tedy mechanické) nepřipadá prakticky u žádného materiálu v úvahu. Ovšem potom zase barevná stálost nebude nijak zvlášť rozhodující.
A pro začátek bych doporučil filamenty od Průši, nevím jestli jsou o tolik lepší o kolik jsou dražší, ale především jsou pro ně vypracovány a dobře odladěny tiskové profily což výrazně pomůže při získávání zkušeností s tiskem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru