Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno 3D Tiskárna materiál

Jeden jednoduchý díl, prakticky "krychle", 20 % výplň, se na Průšovi i3 Mk2 tiskne 1 hod 7 min a spotřebuje 4.1 m (12.6 g) filamentu.

Z materiálu PETG to venku vydrží, tvar udrží, barvu nevím - asi ne, určitě na tom bude vidět, že to bylo venku. To ale není věc materiálu ale použitých barviv. Jistě se dá vyrobit filament barvený pigmenty stálými na slunečním světle, to plastikáři umějí, jen nevím jak moc snadno půjde sehnat.

Na lesk zapomeň rovnou. Tedy ono to (z PETG) svým způsobem lesklé je - asi třeba jako se leskne hedvábná tkanina, ale nemá to hladký povrch, je vidět, jak je to slepené z vrstev. Ty úplně hladké věci co dělají třeba modeláři prošly ještě povrchovou úpravou, která není úplně snadná.

Pro hladší povrch bude lepší použít technologii MSLA (u Průši je to tiskárna SL1), tam se používá pryskyřice vytvrzovaná ultrafialovým světlem a dá se tím dosáhnout mnohem lepší rozlišení. Jak je to se stabilitou na slunci a s leskem nevím, nikdy jsem to neřešil a teď nemám žádný výtisk po ruce. Ale pryskyřice půjde lépe lepit i natírat, to už tak u pryskyřic bývá, to PET je prakticky nelepitelný a barva na něm nebude držet už vůbec.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny