Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Správný tlak expanzky a soustavy (topení)

Zdravím, natlakoval jsem vzduchem expanzní nádobu na 0,8 baru a dopustil vodu do kotle o cca 0,2 baru víc - to je na 1 bar. Po zapnutí kotle tlak postupně stoupl na 1,2 - 1-3 baru. Mamce se to zdálo moc (prý tam byl vždy tlak 1 bar) a trochu upustila vodu. Radiátory jsou odvzdušněné.

Teď je tlak za studena při vypnutém topení 0,7 baru a po zahřátí 1 bar. Je to tak v pořádku? Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Furt sa tu dookola melie o nejakom ideálnom tlaku v uzatvorenej sústave kúrenia. Expanzka má oddele…
Nuda 29.11.2020 09:49
Nuda
Co tu pišes o tlaku 3,5 baru,kotle jsou na mensi tlak a pojistovaky jsou od 1,8 do 2,5 baru
Kenav 29.11.2020 09:58
Kenav
Poistka pri lacných, bežných šuntoch kotloch učených pre lúzu, je 4bar. Chcel by so vidieť natlakov… poslední
Nuda 29.11.2020 19:23
Nuda

Furt sa tu dookola melie o nejakom ideálnom tlaku v uzatvorenej sústave kúrenia.

Expanzka má oddelenú vnútornú membránu so vzduchovým vankúšom, ktorá sa môže natlakovať vzduchom na správny protitlak alebo je expanzka nastavená, zablendovaná výrobcom na určitý protitlak za deliacou membránou.

Dnes sa už nerobí ÚK sa klasickou otvorenou expanzkou, prepadom v najvyššom bode sústavy apod. starožitnosti.

Preto je ideálne natlakovať celú sústavu na min.3.5 bar, aby nedochádzalo k prirodzeným stratám média v obehu, nedochádzalo k bublinkovaniu výparmi z vody nad horákmi vo výparníku alebo na el.špirálach, korózii v sústave z dôvodu vznikajúcej vodnej pary v obehu a tiež kvôli správnej funkcii obehového čerpadla, ktoré sa dnes nelisujú s hriadeľmi osadené na bronzových ložiskách, ale sú hriadele uložené v keramických puzdrách kvôli nízkej spotrebe napájania. Lenže nejaký pako sa tomuto stavu v obehovej sústave kúrenia trt rozumie, v riti bol, hovno videl hlavne, že ma hore napochytro mínuskoval.

Poistka pri lacných, bežných šuntoch kotloch učených pre lúzu, je 4bar.

Chcel by so vidieť natlakovanú sústavu (ak merám tlak v spodnom podlaží pri agregáte) vo viacpodlažnom r.d. finálny tlak 1,8bar meraný hlboko v pivnici či suteréne. V podkroví tzv. štvrtého podlažia by mali zavzdušnené radiátory lebo by nestačil zásobovať obeh. (Podľa platného Stavebného zákona môže mať klasický r.d. pivničné priestory, suterén, tri nadzemné podlažia a podkrovie. Zmeraj si výšku hydrostatického tlaku kvôli správnemu obehu)

Napríklad niektoré krajiny, Poľsko apod., majú v zákone situovať kotol na plyn spolu s expanzkou hore, kdesi pod "nebom" vysoko v podkroví v prípade, ak by "buchol" plyn, rozdrapilo by kotol, pretlak vody v ohrevnej nádrži, aby zmietlo tlakom iba ľahký krov strechy, nie vymietlo cugrunt okná s nábytkom v celej budove od suterénu s narušenou statikou muriva v prípade tlakovej vlny spôsobenej kdesi hlboko v pivnici.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru