Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak regulujete podlahovku?

Ahoj, dotaz je jasný: jak regulujete podlahovku a proč? Chci se inspirovat od ostatních. Aktuálně ji mám spuštěnou týden, jen na čerpadlo a směšovací ventil. Pomalu nahřívám těch 50 tun betonu. Včera jsem měl 26 na vstupu, 20 na výstupu a už bylo cítit, že to začíná být vlažné. Uvnitř 19 stupňů, vykouklo sluníčko a hned bylo o dva víc. Má cenu pořizovat ekvitermní regulaci, když ta masa betonu má setrvačnost tři dny? Mám to regulovat vypínáním čerpadla přes termostat? Nebo regulací ventilu pomocí serva a řídící jednotky s termostatem? Nebo opravdu pořídít ekviterm? Ten by musel mít křišťálovou kouli aby o půlnoci věděl že v poledne bude svítit a tak snížil teplotu vody...

Díky za inspiraci...

Předmět Autor Datum
Krytal v podlahe a murivách je velice ošemetná záležitosť regulácie média. Chce to mať čidlá v exte…
Nuda 19.11.2020 15:03
Nuda
Vůbec nerozumím co se tím snažíš říci :-| nový
koffr 20.11.2020 10:31
koffr
Nikdo nemá doma podlahovku? ::) nový
koffr 20.11.2020 10:32
koffr
Mam krb s vymenikem, ktery mi ohriva a honi vodu v malem okruhu s akumulacni nadobou. V okruhu jsou… nový
Kocour1234 20.11.2020 17:18
Kocour1234
V první řadě, jaký je zdroj tepla? Má ten zdroj nějakou regulaci? Jak vypadá rozvaděč pro podlahovku… poslední
Skipi 20.11.2020 17:27
Skipi

Krytal v podlahe a murivách je velice ošemetná záležitosť regulácie média.

Chce to mať čidlá v exteriéri budovy (sever/juh) sériovo, ale zároveň v elektrickom okruhu paralelne snímajúc tiež teplotu v interiéri (ideálne infra termo snímačmi teploty podlahy v interiéri) a elektromagnetickými ventilmi riadiť výstupnú teplotu vykurovacieho média v hadoch.

Teplota podlahy by nemala presiahnuť kvôli domácej pohode viac, ako 30°C, teplota mádia do hada viac, ako 39°C.

Jedná sa o tepelnú akumuláciu, (zotrvačnosť) stavebného matroša v ktorom je zaliaty had a zároveň o účinnú reflexnú a tepelnú izoláciu v podlahe pod betónom v ktorom je zaliaty had vo vzdialenosti ideálnej rozteče uloženého potrubia pod povrchom.

Lamy, bežný kutil domácim riešením podlahového kúrenia prevádzkovené na "kolene" iba prerobí ťažké chechtáky na energiách namiesto toho, aby ušetril. Na rozdiel od klasického ústredného kúrenia účinnými, Al mriežkovanými, eloxovanými radiátormi s nízkym obsahom vody v potrubnej sústave s núteným obehom.

Mam krb s vymenikem, ktery mi ohriva a honi vodu v malem okruhu s akumulacni nadobou. V okruhu jsou zapojene i smesovaci ventily na jednotlive okruhy podlahovky. Michaji vodu, ktera se vraci z podlahoveho okruhu s teplou vodou krboveho okruhu na 35C, ktere se pak pousti do podlah.
Jestli se tyto ventily oteviraji nebo zaviraji ridi termostaty v mistnostech dle konkretniho okruhu podlahovky.
V realu mi staci zatopit vecer na 2-3 hodiny v krbu a ziju z toho dalsi den. Rocni spotreba dreva 6-8 kubiku.
Zadne venkovni teploty neresim, ridim se vnitrnimi termostaty...
m.

V první řadě, jaký je zdroj tepla? Má ten zdroj nějakou regulaci? Jak vypadá rozvaděč pro podlahovku a jeho osazení? Kolik cm betonu je v podlaze? Místnosti jsou trvale obývané? Rozteč délka a průměr jednotlivých smyček a jejich počet?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru