Předmět Autor Datum
Mě tam nesedí že to může svařovat jenom Rutilkami. nový
kap.dabac 08.11.2020 19:29
kap.dabac
https://svarecky.heureka.cz/powermat-pm-imgt-330s-330a-igbt-lcd/recenze/ nový
nerady 08.11.2020 19:37
nerady
Díky. "Zásah v pravou chvíli". Takže zrušeno.;-) nový
George63 08.11.2020 20:09
George63
Myslím, že to je něco podobného, jako koupil nedávno brácha, ale ten má kombinaci MMA/mig/tig. Moc j… nový
Zerozero 08.11.2020 21:00
Zerozero
Díky za Tvé postřehy a rady. Ono, proč jsem o té svářečce v otázce uvažoval. Koupil jsem totiž, asi… nový
George63 09.11.2020 10:51
George63
Kup si tuto..Kühtreiber KITin 165. nový
E250TD 09.11.2020 09:52
E250TD
Na invertory vždy jen mlsně koukám, pro to moje soplení jednou za rok nějak znásilním trafo od Gude.… nový
Moas 09.11.2020 21:16
Moas
""Fakt je to s invertorem o tolik jednodušší? :)"" Asi i mizerným invertorem je to lepší. Tamten krá… nový
Zerozero 11.11.2020 00:28
Zerozero
Najdi si na YT kanál Killeroz, je velice populární. Ten s touto svářečkou natočil určitě nejméně 2 v… nový
Odjakživa sczcharlie 09.11.2020 21:49
Odjakživa sczcharlie
Mám tento invertor a jsem s ním max spokojen. Bere baziku i rutilky. Měl jsem dřív powermat a je to… nový
Roman 5555 10.11.2020 08:44
Roman 5555
Za tu cenu koupíš i lepší, Kuhtreiter to asi nebude, ale http://www.chobola.cz/svarecky-svarovaci-te… poslední
čumil old 11.11.2020 18:37
čumil old

Myslím, že to je něco podobného, jako koupil nedávno brácha, ale ten má kombinaci MMA/mig/tig.
Moc jsem to nezkoumal, jen "povrchově". Displeje na přístroji nejsou skutečné měřáky, ale jen "číslicová stupnice" Ukazuje jako nastavenou hodnotu, ale skutečný proud neměří. U té jeho, skutečný proud je nižší, než deklarovaný, ale ne zas o nějak katastroficky.
Při nastaveném 200, jsem naměřil na oblouku asi 160. Při MMA. Na CO, to nelze tak určit, proud je různý podle posuvu.
Na CO, to (vzhledem k ceně a určení) vaří celkem obstojně, samozřejmě nemá smysl porovnávat s profi přístroji.
Brácha s tím (kutilsky) navařil už dost a ani na to moc nenadává :-).
Značné výhrady jsem měl k použití na obalenou elektrodu, zapálit oblouk bylo o nervy. Je to tím, že svářečka nemá žádný pomocný proudový zdroj (ten u lepších zvyšuje zápalné napětí a má lepší startovací charakteristiku) a navíc nemá na výstupu žádnou tlumivku, která by start značně zlepšila. Je to dáno lácí výroby.
To jsem ale vyřešil výrobou tlumivky z běžných trafoplechů EI, s jádrem asi 4cm2 složených s mezerou.
Vinutí páskovým vodičem asi 1,5 x 4 mm, co se vešlo.
S obloukem to, dá se říct, udělalo divy. Zlepšilo se zapalování z nepoužitelného na skoro slušné. Přidělali jsme to ke svářečce a propojí se to kouskem kabelu s koncovkami. Jinak mechanické provedení, na tak levný stroj, nevypadá špatně, viděl jsem mnohem horší a dráž.
Přiložené kabely opět vzhledem k ceně jsou z poměděného hliníku, což ale zas tak nevadí, jsou lehké do ruky. Díly kleští, vypadající měděně jsou z oceli a poměděné. Skoro pochvalu by zasložil hořák na Mig, který je také hliníkový, ale má celkem pěknou rukojeť s hubicí a průvlakem běžného provedení, není to něco nezáměnného. V té cenové kategorii mě docela překvapilo, že svářecí kabel CO2 není na pevno připojen vevnitř svářečky, jak to bývá, ale má standardní euro koncovku. Tím lze snadno připojit jiný kabel standardního provedení.
Resumé: Rozhodně to není nějaký zázrak, ale po úpravě pomocí tlumivky je to na takové to domácí kutění použitelné.
To co má brácha a co popisuji, je jiný stroj, než je v dotazu, ale stejné značky (pokud se nepletu). Stálo to asi 4000,-.
Rozhodně bych s tím nechtěl pracovat profesionálně. Ale aby něco doma bylo když je potřeba něco opravit, tak to poslouží.
Prostě za cenu cca čtyř večeří v lepší hospodě, zázraky čekat nelze.
--- I jsme se zasmáli, při prohlídce přiloženého příslušenství. Nejlepší je svářecí kukla. Je to něco jako lopatka na smetí s černým sklíčkem. :-) ---- Ale zase, při srovnání třeba s elektrickým kartáčkem na zuby v ceně 4000,- je na tom alespoň víc
materiálu..... :-D
--- Jo ještě něco. U té z dotazu mě taky překvapilo, že je tam uvedeno, že pouze rutilky. To jsem u invertoru ještě neviděl.
Možná výrobce zjistil, že kvůli absenci tlumivky s tím nejde oblouk zapálit a to kompenzuje použitím rutilek.
S vodivým obalem rutilek se dá oblouk snadněji zapálit. Ale zase se s rutilkami blbě vaří.
Takže pokud není možnost to vylepšit tlumivkou, tak raději nebrat.
Pro vyšší nároky, dostupný (a vcelku levný) servis, je lepší trochu přidat a třeba https://www.svartop.cz/svlarreclu-technika/svlarreclu-invertor-makin-160-mma-kllhtreiber-kabely-2/

Díky za Tvé postřehy a rady. Ono, proč jsem o té svářečce v otázce uvažoval. Koupil jsem totiž, asi před třemi roky, na Lídlu, invertorovou svářečku Parkside PISG 80 A (viz příloha). Celkem se s ní svařuje dobře (drobné práce), pouze je u ní problém s menším svařovacím proudem. Takže jsem uvažoval o té, v otázce uvedené. Lákal mne hlavně ten větší proud (který ale, dle uvedené recenze od nerady, bude asi dosti relativní) a cena. A navíc má být vybavená pár vylepšeními (antistick a pod.).
Ale nakonec, po shlédnutí zde uvedeného videa z YT na tu mou Parksaid, kde jsem zjistil, že ta má dokonce i vestavěnou tlumivku umožňující lepší zapalování a s určitým omezením doby svařování, i na tu 2,5 elektrodu bazickou jde, tak jsem se rozhodl, že zatím zůstanu u toho Parksajda. Mám občas problémy, zejména pokud svařuji tenké materiály (jekly, manesmanky a pod.), se zapalováním a udržením oblouku. Ale to nebude zřejmě tím, že je na vině asi svářečka, spíše tím, že svařuji již pouze občas a že už ta ruka není, co kdysi bývala.:-/
Kde jsou ty doby, kdy jsem měl doma rotačku Triodyn 320. Panečku, to bylo svařování. S tou jsem před 35-ti lety si posvařoval v našem RD, kompletně, z trubek 3/4"-1" celé samotížné ÚT, které funguje dodnes. A na chatu jsem si jí svařil, před cca 20-ti lety, krbovou vložku vlastní konstrukce (aby pasovala přesně do původního krbu, u kterého jsem pouze vyboural "zrcadlo") z pasoviny a plechu síly 6 mm, elektrodama snad 5 mm. Funguje perfektně a slouží rovněž do dnes.
Nakonec jsem tu Triodynku (pouze z prostorových důvodů-místo v garáži/dílně), ale prodal. Ale svařování s ní, to bylo jiný "kafe". Ale možná je to už zkreslený "vzpomínkama".:-D:puff:

https://www.youtube.com/watch?v=fNyFg5mziOc

Jinak připojuji dík všem, kteří poradili.

""Fakt je to s invertorem o tolik jednodušší? :)""
Asi i mizerným invertorem je to lepší. Tamten krám je jen střídavé trafo, ještě s malým zápalným napětím. Asi s tím zapálit oblouk jde jen díky vodivému obalu rutilek. Jsou i takoví, co s rutilkami umí vařit. Moje pokusy s rutilkami většinou skončily velkým nadávním a značným množstvím zavařené strusky. A to i se stejnosměrnou svářečkou minusem.
Bazická elektroda sice nelze zapálit o obal, takže se snadno přilepí, ale sváření je o něčem jiném. I s malými zkušenostmi se dá udělat slušný svár. Elektroda dělá dobře slitý svár a vyplavuje strusku, takže se nezaváří do sváru.
A na to je invertor se stejnosměrným napětím nejlepší. Tedy zde popisovaný stroj, pokud se nedovybaví tlumivkou zrovna nejlepší není.
Ale trochu slušnější invertor s napětím se systémem antistick a hotstart (to ale není podmínkou, dobře vaří i bez toho, já při vaření na slabých materiálech hotstart vypínám abych to neprostřelil), vaří skoro sám.
Dnes se dá koupit dobrý invertor za cca 4000,- (Kuhtreiber i jiné), což nejsou zas tak velké peníze.
Říká se, že blbý svár je blbýma rukama, ale někdy i blbou svářečkou. 8-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru