Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký olej na masivní dubový trám

Zdravím,
mám k dispozici masivní dubový trám o rozměrech 45x45x290 cm. Hranol byl řezán z již vyschlého kmene a má na sobě menší praskliny. Tipnul bych, že byl kácen před dýl jak 5 lety. Nicméně předpokládám, že bude ještě dál vysychat.
Chtěl bych jej zbrousit do hladka a použít v interiéru jako odkládací a TV stolek. Zvažuji, čím ho povrchově ošetřit. Mezi lakem, voskem nebo olejem se zatím víc přikláním k oleji. Lak ten povrch uzavře a v čase by pracoval/praskal stejně jako dřevo, vosk se bude chovat zřejmě podobně.
Došel jsem tak k oleji, ale nemám s tímto moc zkušeností. Můžu jít do nějakého hobby marketu a vybrat, co tam bude, ale raději se ptám na vaše rady a zkušenosti. Čím byste ten hranol ošetřili a dál udržovali?
Díky za jakýkoli názor, m.

Předmět Autor Datum
Do interiéru stačí Drevolux. Do exteriéru - to je jiná výzva! nový
Kyncl 02.11.2020 16:21
Kyncl
Na dřevěné terasy, zahradní nábytek i do interiéru se používá kvalitní a k životnímu prostředí šetrn… nový
náhodný 02.11.2020 21:16
náhodný
Osobně bych použil fermež napouštěcí.Potom včelí vosk. nový
kap.dabac 03.11.2020 18:15
kap.dabac
V interiéri upusti od nejakých náterov, impregnácií, náterov, lebo vôňa čistého masívu na omak, zrak… poslední
Nuda 03.11.2020 20:08
Nuda

Na dřevěné terasy, zahradní nábytek i do interiéru se používá kvalitní a k životnímu prostředí šetrný Special Wood Oil fy Saicos. Na stránkách Pechar je i vzorník barev, pro dub by byl možná vhodný světlý odstín 0110, ale asi by vám nejlépe poradili tam (nechci jim dělat reklamu, tak bez adresy). Čím větší balení, tím cenově výhodnější, malé je dost drahé, lepší než dvě malé plechovky, jednu větší. Samozřejmě použít úplně nový kvalitní štětec.

V interiéri upusti od nejakých náterov, impregnácií, náterov, lebo vôňa čistého masívu na omak, zrak, hmat, čuch je k nezaplateniu. Niet nad ošahávanie, pohľad, oňuchvávanie surového dreva i keď časom po ohobľovaní a zbrúsení povrchu stratí vizuálny pôvab pri pohľade na rast letokruhov.

Už aj ľanový olej páchne, ničí energetické spektrum voľného vyžarovania elektrónov zo surového dreva do interiéru smerom do nerušenej pohody obydlia.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru