Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stůl dýha nebo lamino ?

Přátelé, poraďte, prosím. Chci koupit stůl do jídelny, rozkládací. Láká mě dyhovany, ale máme malé dítě tak nevím, jak moc je stůl náchylný když se na něho něco vyleje. A jaká tloušťka dýhy je optimální? Našla jsem 18mm a 36mm. Která je lepší? A srovnáte-li s laminem, je ta kvalita opravdu výrazně jiná? Který byste vybrali? Masiv nechci. Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tloušťka dýhy není určitě 18, nebo 36 mm. Ta je v jednotkách mm. Jinak hodně záleží na tom, jaká je… poslední
George63 31.10.2020 17:19
George63

Tloušťka dýhy není určitě 18, nebo 36 mm. Ta je v jednotkách mm.
Jinak hodně záleží na tom, jaká je povrchová úprava dýhy. V dřívějších dobách byl s vylitím, případně tekutinou pod sklenicí, nebo hrnkem (nejhorší alkohol) velký problém. Dnes už, vzhledem k dobrým vlastnostem povrchových úprav (mořidla/laky) už většinou tento problém není.
Dále je lamino a "lamino". Zase už existují "lamina" takové dokonalosti imitace dřeva, že rozdíl není skoro poznat.
Ono, radit, "poraďte se u odborníků v obchodě" je sice dobré, ovšem v málo prodejnách nábytku se většinou s opravdovým odborníkem setkáte. Takže poradím spíše obrátit se na nějakého svého příbuzného, nebo kamaráda, který se "vyzná" a má zkušenosti a vzít jej s sebou.
Jinak poslední taková pouze "vychytávka" (pro někoho možná ne). Také jsme měli děti a jídelní stoly s dýhou. Navíc manželka má ráda na jídelním stole i ubrusy. Což byl velký problém, častá výměna a praní. A tak už velmi dávno, na rekreaci, tehdy ještě v NDR, měli v jídelně na stolech krásné ubrusy a na každém stole na ubruse položené silnější (5 mm) zabroušené sklo na celé ploše stolu.
Ihned po příjezdu domů jsme toto rovněž realizovali a od té doby to takto máme stále. Ubrus pěkný a sklo praktické. Po jídle se setře vlhkou hadrou a ubrus se mění třeba 1 x za měsíc. Jak na stolech obdélníkových, tak i na kulatých. A není nutno žádné ochranné "prostírání" a ani řešit otázku zda dýha, nebo lamino. Většinou se stůl běžně neroztahuje a když, nechá se sklo na středu.;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru