Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stůl dýha nebo lamino ?

Přátelé, poraďte, prosím. Chci koupit stůl do jídelny, rozkládací. Láká mě dyhovany, ale máme malé dítě tak nevím, jak moc je stůl náchylný když se na něho něco vyleje. A jaká tloušťka dýhy je optimální? Našla jsem 18mm a 36mm. Která je lepší? A srovnáte-li s laminem, je ta kvalita opravdu výrazně jiná? Který byste vybrali? Masiv nechci. Děkuji.

Předmět Autor Datum
Lamino je do kuchyně a ne do pokoje. Levné od pohledu, v kuchyni praktické.
Kyncl 31.10.2020 16:45
Kyncl
Záleží na jak dlouhou dobu kupuješ stůl. Pokud na déle tak pokud bude dítě malé můžeš na něj dát ubr…
nerady 31.10.2020 17:12
nerady
Tloušťka dýhy není určitě 18, nebo 36 mm. Ta je v jednotkách mm. Jinak hodně záleží na tom, jaká je… poslední
George63 31.10.2020 17:19
George63

Záleží na jak dlouhou dobu kupuješ stůl. Pokud na déle tak pokud bude dítě malé můžeš na něj dát ubrus z voskového plátna nebo PVC a po letech až dítě vyroste tak ho můžeš odhalit s plnou parádou. Počítej ale s tím, že už v té době budeš mít od dítěte okopané a poškozené nohy od stolu. Dýha jistě není tlustá 18 nebo 36 milimetrů to je síla desky. Pokud budeš na stole tancovat tak určitě 36 mm. Pokud je stůl rozkládací tak s deskou 36 mm to bude docela legrace ho rozkládat. Mám doma rozkládací stůl z Holandska (základ je kruh a pak menší ovál a větší ovál), rozkládáme ho maximálně na vánoce. Jinak je to docela vymakaná konstrukce. Základní deska je 18 mm ale je po obvodu zesílená latí 5x2 cm, takže stůl je docela pevný.

Tloušťka dýhy není určitě 18, nebo 36 mm. Ta je v jednotkách mm.
Jinak hodně záleží na tom, jaká je povrchová úprava dýhy. V dřívějších dobách byl s vylitím, případně tekutinou pod sklenicí, nebo hrnkem (nejhorší alkohol) velký problém. Dnes už, vzhledem k dobrým vlastnostem povrchových úprav (mořidla/laky) už většinou tento problém není.
Dále je lamino a "lamino". Zase už existují "lamina" takové dokonalosti imitace dřeva, že rozdíl není skoro poznat.
Ono, radit, "poraďte se u odborníků v obchodě" je sice dobré, ovšem v málo prodejnách nábytku se většinou s opravdovým odborníkem setkáte. Takže poradím spíše obrátit se na nějakého svého příbuzného, nebo kamaráda, který se "vyzná" a má zkušenosti a vzít jej s sebou.
Jinak poslední taková pouze "vychytávka" (pro někoho možná ne). Také jsme měli děti a jídelní stoly s dýhou. Navíc manželka má ráda na jídelním stole i ubrusy. Což byl velký problém, častá výměna a praní. A tak už velmi dávno, na rekreaci, tehdy ještě v NDR, měli v jídelně na stolech krásné ubrusy a na každém stole na ubruse položené silnější (5 mm) zabroušené sklo na celé ploše stolu.
Ihned po příjezdu domů jsme toto rovněž realizovali a od té doby to takto máme stále. Ubrus pěkný a sklo praktické. Po jídle se setře vlhkou hadrou a ubrus se mění třeba 1 x za měsíc. Jak na stolech obdélníkových, tak i na kulatých. A není nutno žádné ochranné "prostírání" a ani řešit otázku zda dýha, nebo lamino. Většinou se stůl běžně neroztahuje a když, nechá se sklo na středu.;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru