Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 4-taktní motor jel 45 min, pak rána ve výfuku a už nejde nastartovat

Vývod na svíčku má vysoký odpor, jedná se o velké množství závitů. Pod tím vinutím je primární vinutí, které má jen málo závitů silnějšího drátu, proto malý odpor. Neměla by to být nula, ale možná desetiny ohmu, až malé ohmy. Vysokonapěťové vinutí je spojeno s tím primárem, proto vývod na svíčku ukazuje stejný odpor proti kostře i proti tomu vývodu primáru.
Primární vinutí je mezi kostrou a tím vývodem ke spínači.
Jestli je cívka v pořádku, nejde jednoduše poznat, jen pokud je vše v pořádku, jestli hází jiskru.
Zkus zjistit kam vede vodič od té cívky. Pravděpodobně povede ke spínači (chcípáku) a k mechanickým kontaktům, které jsou blízko hřídele motoru u magneta, ale spíš na nějakém vývodu od vačkové hřídele.
Když půjdeš po drátu od cívky, dovede tě k tomu (za předpokladu, že tam je mechanický přerušovač).
Každopádně ten vodič od cívky někam povede, ještě mimo spínač zapalování. To potřebuju vědět kam.
---- Princip zapalování malých motorů s magnetem.
Indukční cívka je v prostoru setrvačníku s magnety. Při rotaci motoru začne magnet nabíhat na pólové nástavce cívky. Tím se v primáru začne generovat napětí. Ale toto napětí je mechanickým kontaktem, ovládaným motorem zkratováno na kostru. Tím se v primáru cívky vytvoří silný proud. Mechanicky je to načasováno tak, že pokud se píst blíží horní úvrati před pracovním cyklem, dojde k rozpojení zkratovaného kontaktu. Tím dojde v cívce k prudké změně magnetického toku a tím k naindukování vysokého napětí.
Dalším pohybem motoru opět dojde ke spojení kontaktů a cyklus se opakuje.
U čtyřtaktu není jiskra vždy, když je píst nahoře, ale každou druhou otáčku.
Pohyb pístu dolů - sání. Pohyb nahoru - stlačení směsi. -- teď jiskra-- Pohyb pístu dolů. (teď hoří směs). Pohyb nahoru - vytlačení výfuku. ---- Pak opět sání - komprese - výbuch - výfuk.
Tedy je potřeba zkontrolovat, jestli dochází ke spínání a rozpínání toho kontaktu. Potom, jestli se to děje ve správné poloze pístu v motoru.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny