Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem PWM regulace 250v

Dobrý den, mohl by mi prosím někdo poradit, jak by se dala zrealizovat PWM regulace na min. 250v 30A DC?
Všude jsem našel buď schémata nebo celé výrobky jen na nějakých max 60v což je pro mě málo.
Mělo by to být použito do vrtačky která má stejnosměrný motor právě na 250v a plynulá regulace je tam momentálně řízená autotransformatorem ovšem ten už pomalu ale jistě odchází do věčných lovišť a rád bych to nahradil právě PWM regulací.
Díky za každou radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Opravdu PWM? Nestačilo by fázové řízení? Ale ono to asi vyjde nastejno. Rozdíl mezi 60V a 250V v pr…
ml1 26.10.2020 11:47
ml1
Dobrý den, tak jsem konečně sehnal triakovou regulaci. Chodí to pěkně ale je jeden problém. Nejde to… poslední
watta96 05.11.2020 10:11
watta96

Opravdu PWM? Nestačilo by fázové řízení? Ale ono to asi vyjde nastejno.

Rozdíl mezi 60V a 250V v principu není žádný (teda 60V je ještě jakžtakž bezpečné, na 250 už bych nešahal, obojí už ale udělá stabilní oblouk), jen je potřeba pořídit patřičně dimenzované součástky. A asi to už nebudou MOSy (ty jsou právě do těch 60V i když se dají pořídit i na víc) ale IGBT (ty jsou běžně do 1200 V, proud neni problém ani 200 A) což neni zase takový rozdíl, driver je skoro stejný (ovládají se stejně, lišit se budou jen ochrany). Celá věda bude v řízení (ale jestli teď stačilo točit volantem, tak asi nejsou takové nároky) a ochranách (přecejenom může se stát cokoliv, takže by bylo dobré, aby driver spínač uchránil před co nejvíc věcma - přehrátí je samozřejmost, dále nadproud, chybné sepnutí (u jednokvadrantové PWM snad nehrozí), desaturace, mrtvé doby a co já vim, co ještě).

S tím tyrisrorem nebo triakem taky existují hotové moduly na DIN lištu, jen nemám představu o jejich ceně, ale asi v originále dělají přesně to, co je tady potřeba (sepnutí pod určitým úhlem), my jsme si ho "hackli" a spínací pulzy mu generujeme sami (originál řízení nemělo potřebnou dynamiku). Zkusím zjistit výrobce a typ, protože to je přesně ono 400V (lze samozřejmě i míň, my to máme z nějakých důvodů na 25V) / 30A (20A zvládají levou zadní, víc nedokážeme my). Mají všechny potřebné ochrany, nebo skoro všechny, sepnutí na skoro 180° se neubrání (to je takové to zakázané pásmo, kdy jedna větev ještě nevypla a druhá by zapínala, vlastně to úplně nechápu jaktože to vede na zkrat zdroje notabene zapojeného přes zátěž a ještě jsem se nepodíval do skript na výkonovku, kde to bylo popsané), ale když to tak vezmu, jsme to my, kdo to tak udělal (a musí omezit sepnutí jen na 177° a ne víc), originál program toto bude mít ošetřené a takové sepnutí nedovolí.

Autotransformátor se dá taky koupit, nedávno jsme v práci kupovali trojfázový od http://www.michael-riedel.cz/ a mají i jednofázové. A určitě to není jediná firma, kde se dají autotransformátory koupit.

Je otázkou, jestli má cenu něco bastlit, skoro si myslím, že pokud existuje něco hotového, co vyhovuje, je lepší to koupit hotové. V těchto napětích a proudech je všechno hodně drahé, takže vývoj, při kterém se sem tam něco odpálí se prodraží.

Dobrý den, tak jsem konečně sehnal triakovou regulaci. Chodí to pěkně ale je jeden problém. Nejde to plynule od nula otáček az po max ale jde to zhruba od 300ot což je pro mě problém. Dá se to nějak řešit? Díky za každou radu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru