Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem napojení kamen na komín

S tim zanasenim okynka muze taky souviset proudeni vzduchu - sikovna kamna to maji nastavene tak, aby se plameny toho okynka nedotykaly - coz vam tam zjevne take vetsinou funguje, ale ne vzdy - problem muze byt v tom, ze nekde je ucpany privod vzduchu, at uz trvale (dukladne vymest studena kamna, pripadne i profouknout nejakeym vetrakem/fenem/vysavacem/ ... nebo ze nejaky odklanec vakla, a nebo tam proste date toho dreva naraz moc a pod blbym uhlem, takze to ten trivod docasne zastini, nebo to hodri i moc blizko te steny a dostane to plameny do stoupaveho proudu k tomu okenku.

Me tohle dela, kdyz tam hodim polinko tak, ze se dole opira o zadni stenu a nahore o stenu predni pod tim sklem. Pak kour a plameny stoupaji primo popredni stene a tom skle (a deehet kondenzuje na studenem)

Obecne se to chce "naucit topit" tak, jak to vasim kamnum vyhovuje. Ja ze zacatku udelam vpredu a uprostred dole zaklad z trisek, a dozadu/uprostred nahoru zam mensi a stredni polinka, pak to zapalim, ono se to rozplapola a rozehreje a udela hromadu uhliku na rostu a teprve az to poradne hori a ma to ten zhavy zaklad, tak tam horem prilozim ta velka polena, co hori pomaleji a dele a ta mi vytopi pokoj - proste jsem zjistil, ze nedokazu ta kamna nalozit tak, aby tam byla ta velka polena od zacatku a nezacoudilo mi to sklo a horelo to tak, jak si predstavuju, ze to fakt musim nejdriv roztopit drobnym drivim a to velke prilozit az potom. Proste to beru jako vlastnost tech kamen a funguji mi skvele, zacnou hrat brzo, pak tam dam ta velke polena a hrejou dlouho, ale nehicujou neprimerene moc. (Jo a kdyz potrebuju spalit kosti z kureci hnaty, tak je tam hodim zabalene v papiru az kdyz ta velka polena tak z pulky shorela, to uz je uvnitr fakt jak v peci, papir blafne, co je na kostich shori bez cmoudu a smradu, protoze tam dole na uhlikach v proudu vzduch z dolnich pruduchu je prez tisicovku urcite a kysliku dost, a ty kosti taky shori na bily popel, ktery se v prstech rozpada jemnym stiskem - takze v popelaku uz nemam zadne vetsi kusy, co by sitkem neprolezly. Ale chce to az kdyz jsou ta kamna prohrata a hori v nich ty velke kusy. Ostatne ona ta moje kamna proste fakt chteji vytahnout aspon na chvili na ten plny vykon, jinak neprohori spravne. Neda se v nich udelat jen tak mrnavy ohynek na par plaminku aniz by nakonec zbyly cerne=nespalene kousky dreva. Kdyz se prohrejou, tak i velke a mokre spalky v nich nakonec shori na jemny bily popel. Cerny popel je spatne = cosi nestihlo prohoret dokonale.)

Ostatne spatne spalovani - pokud je nad plameny cerny dym, tak taky neco neprohorelo dobre a komin se zanasi sazema a saze maji dost uhliku na to, aby eventualne mohly nekdy chytnout a dost drobny povrch na to, aby pak chytly expolozivne a "bouchly" a napachaly skodu. (Teda, musi jich na to byt dost, cili dlouhodobe zanaseny komin a taky na to potrebujou dost tepla, cili po sezone jen tak cmoudeni udelat fajrak s plameny hluboko do komina ... takze lepsi je topit spravne a obcas pozvat kominika na protazeni komina). Ne nadarmo se rika, kdyz nekdo se nastve, vypeni a vybouchne, ze "mu bouchly saze" - ja to nastesti znam jen z vypraveni, jak se pak vyklizela a malovala kuchyn a kamna stavela znova ... a o vlastni zkusenost nestojim - ale pry to fakt chce na tom "dlouhodobe zapracovat", jakoze v radu mesicu az let soustavne ...

(Varoval jsem, ze to vezmu ze siroka, ale je dobre tak nejak vedet co a hlavne proc clovek dela, pouze nasledovat par, byt i dobrych, rad ci postrehu nemusi byt vzdy ta prava cesta https://cs.wikipedia.org/wiki/Cargo_kult )

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny