Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Kondenzátor zacvakávací co je to

ježoure, kdybys nebyl líný nahlédnout do katalogu součástek, asi bys zjistil, že třeba usměrňovací diody pro typický If=1A mají uvedený Ifmax cca 8A.
částečně to respektuje ochlazení během každé druhé půlvlny, částečně výrobce počítá s tím dobíjením zátěže impulsní špičkou, kterou musí dioda vydržet.
proto dimenzování usměrňovače řešit nemusíš, to už za tebe udělal výrobce rotel aniž se tě ptal.

ale kvůli zahledění se na výkon nechápeš jiný jev, co by speciálně tebe a podobné tydlitysty měl zajímat asi 10x víc:
když si prohléhneš ten tmavomodrý průběh, který jak jsem psal je ve skutečnosti ještě výrazně nesymetričtější - mnohem užší výrazná špička proti široké pauze bez proudu diodou. tento průběh má stejnou plochu jako odebíraný proud, to znamená že ty špičky nohou mít i nízké desítky ampér. a právě tento silně neharmonický výkonový průběh je zdrojem parazitního rušení, které se výrobce snaží konstrukcí potlačit.
a ty mu to "vylepšíš" svými kondenzátory co se dobíjí neharmonickými proudy s ještě horším průběhem - když zároveň tvrdíš, že slyšíš rozdíly v kabelech (ti postižení dokonce v těch digitálních).

jako nežádoucí "bonus" mají tyto výkonové usměrňovače kvůli velké ploše chipu nezanedbatelnou kapacitu. ta se chová setrvačně při změně propustnosti (střídavé napětí z trafa před diodou vs napětí na dobíjeném kondenzátoru) hlavně v okamžich zavírání přechodu a chvilku propouští parazitní deformovaný průběh.
tyto záporné pidišpičky se u náročnějších zdrojů kdysi snažili vyrobci filtrovat paralelními keramikami k diodám, bohužel je to neúčinné. rozumnější je použít rychlé diody, jen nemají takové dovolené přetížení. můžeš se podívat do svého rotelu, jak to výrobce řešil.

Psal jsem jasně, že už to znám 20 let.

no, asi sis všim, že vás věřící nazývám "hyfysti". víte prd a věříte jen naprostým hloupostem.
zaměstnání elektronik jsem měl i já, teď už to beru jen jako nárazový melouch. jak sis asi všim, takových lidí je na poradně víc a nevím jak jim, ale aspoň mě přinášejí tvé tvé laické hifi teorie jen úžas.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny