Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Kondenzátor zacvakávací co je to

ježuro, kdybys rozumněl tomu jak funguje graetz a filtrace, tak nic se nemá přehánět.
proud přes usměrňovací diody nejde do vyhlazovacího kondenzátoru celou kladnou půlperiodu, ale jen po dobu úhlu otevření = od růstu zvlněného červeného napětí na kondu ho dioda táhne kousek za maximum, kdy světlá sinusovka z usměňovače znovu padá pod vyfiltrované napětí.
[15-4.png]
během té úzké doby teče diodou velký špičkový dobíjecí proud do velkých kapacit, několikanásobek proti stejnosměrné odebírané hodnotě. čím je užší, tím vyšší harmonické s dost slušným výkonem produkuje. ty harmonické nevyfiltruješ žádným typem kondenzátoru, jen tlumivkou.
na obrázku má být proud to tmavomodré, úzké jen chvilku po dobu stoupajího červeného napětí na kondu - a o to větší špičku proti střednímu odběru musí mít.
zvyšováním filtračních kondů za nějakou mez - a věřím, že předtím to měl výrobce dobře ošetřené - nedosáhneš vylepšení, snížíš trochu úhel otevření a naopak se budou chovat jako větší zátěž během dobíjení, těchto harmonických na usměňovači se nezbavíš.

já jen, kdybys skoro 50letýma netopýříma ušima neslyšel žádný rozdíl.

jestli to máš jako náhradu původních kondenzátorů, koupě se dá pochopit, pokud věříš tomu že kondezátor stárne světlem apod.
samozřejně může stárnout i časem a zatížením střídavou složkou (harmonickými), pokud by rotel nekvalitně navržen a ty jako strojař víš, že ho vylepšíš.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny