Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vytapeni stareho domu se zdma 1m

ahoj vsem,

rad bych hodil do placu otazku, o ktere se da sice ladasco docist, ale rad bych to probral s ostatnima praktikama, nez si precetl jen clanky odborniku a bral to jako dogma..

nuze, zajimaly by me vase nazory na vytapeni stareho domu se zdma 1m. jak jej nejlepe a asi i nejlevneji vytapet? co vim urcite, tak takovyhle dum bych nezateploval. jedna se o velky dvoupatrovy dum (jedna se o statek) a ja si lamu hlavu, jake udelat vytapeni. jaky na to mate nazor.

diky vsem
Změna předmětu, původně: vytapeni (Kurt)

Předmět Autor Datum
Tak je tam hodně faktorů, jedním z nich je možnost obstarat si levně topivo, třeba dřevo a prostory…
Prasak 26.09.2020 12:41
Prasak
Položil bych se i na otázku co okna a dveře. A co izolace stropů, furt se mi vnucuje reklama na zafo…
Yarda 26.09.2020 13:11
Yarda
Zateplení půdy (nemluvím o střeše) mám za sebou před asi 2 lety - 30cm foukane minerální vaty. Skoko…
Jan Fiala 26.09.2020 15:10
Jan Fiala
Pokud tam budeš bydlet a topit pořád tak je to asi jedno. Ještě záleží z jakého materiálu je zdivo.…
nerady 26.09.2020 19:47
nerady
Jak před 1. válkou? Tátovi zmrzla voda ve váze ješte po 2. válce (váza praskla). Prostě pořádná duch…
kejki 29.09.2020 21:34
kejki
popravde receno, jde o to, ze jde o statek, kde vubec premyslim, co s nim. jsou to dva obytne domy.…
mayerrs 26.09.2020 21:12
mayerrs
Tak nájemce bude topit tím, co mu tam uděláš.
Prasak 27.09.2020 00:37
Prasak
Pak je otázka, za jakou cenu bude pronajímat bydlení a kolik lidí bude mít třeba zájem o štípání dře…
rokator 27.09.2020 10:31
rokator
Jak píše rokaror lidi jsou líní. Záleží kde to máš a jaký je tam o pronájmy zájem. Jelikož do toho n…
nerady 27.09.2020 17:26
nerady
Osobně bych tedy zateplil . Ono lidi mají představu , že metrová kamená zeď je dobrá izolace. Ale st…
jenda d 28.09.2020 09:12
jenda d
Zateplil jsem 80 cm tlustou zeď, je to blbé kvůli oknům, ale na vytápění dobré. A to pískovec je lep… poslední
kejki 29.09.2020 21:44
kejki
Podobný jsem pomáhal řešit,,topí se dřevem ,je ho ,kůrovcového dost a levné .
E250TD 28.09.2020 09:56
E250TD
A kdepak se dá sehnat to kůrovcové?
Cat 29.09.2020 11:09
Cat
Cat..oslovit majitele lesa..pořežu,odvezu a uklidím po sobě!..splnil jsem a mám vystaráno ..:-)
E250TD 29.09.2020 15:35
E250TD
presne jak pisete.. lide jsou lini topit. ja sam mam krbova kamna a delam si samovyrobu dreva. a pok…
mayerrs 29.09.2020 11:05
mayerrs

Tak je tam hodně faktorů, jedním z nich je možnost obstarat si levně topivo, třeba dřevo a prostory k jeho skladování, nebo zda je tam zaveden plyn, možnost instalace tepelnýho čerpadla (do země na vrt, na plocho, do vody) a taky zda bydlící osoba je schopna si to dřevo na zimu sama naštípat a nařezat a chodit přikládat.
Dále zda je možná kombinace vytápění, třeba plyn (pohodlí) + instalace krbu (dřevo + obsluha).
Univerzální odpověď neexistuje. Takže musíte rozvést svoje možnosti více, než jen popis "statek s metrovými zdmi".

Jen k tomu zateplení - stěny asi ne, ale určitě stropy.

Zateplení půdy (nemluvím o střeše) mám za sebou před asi 2 lety - 30cm foukane minerální vaty.
Skokové snížení tepelných ztrát při vytápění v zimě a podstatné snížení teploty v horním patře v létě. Zatímco na půdě pod střechou je 50°, v pokoji pod pudou je kolem 23°.

Pokud tam budeš bydlet a topit pořád tak je to asi jedno. Ještě záleží z jakého materiálu je zdivo. Znám jednu rodinu, která bydlí ve staré tvrzi (kamenné zdi 1,2 m) a mají podlahové topení (vytápění elektrokotlem). Jelikož u domu není plyn a pracují mimo bydliště tak jim to vyhovuje. Moje babička bydlela ve mlýně kamenné zdi také 1,2 m a topila celý život jen dřevem v jediné místnosti (kuchyni), kde i spala. Když jsem u ní v zimě bydlel (byl jsem na 14 denní praxi v podniku u jejího bydliště) tak jsem bydlel v jiné místnosti. Byly tam malá kamínka a babičce již bylo kolem 80 let tak jsem od ní nemohl požadovat aby mi tam topila. Přišel jsem z práce, zatopil a šel jsem do hospody. Po návratu jsem přiložil a šel spát. Na vodě v umyvadle v jiné části místnosti byl ráno povlak ledu. Podotýkám, že v té době byl venku skoro celých 14 dní mráz až -20 stupňů. Jinak jsem také četl knihu o tom jak se žilo před 1. světovou válkou a autor popisoval, že bydleli v jedné místnosti a při podobných mrazech ráno rozbíjeli led v lavoru loktem.

popravde receno, jde o to, ze jde o statek, kde vubec premyslim, co s nim. jsou to dva obytne domy. v tom mensim bydli znamy, maji kotel na drevo. a pak je druhy dum, ktery jsem zminoval, jsou v nem tri bytove jednotky a zvazoval jsem i pronajem. ale v podstate jsem pred rozhodnutim, jak takovou vec vytapet.. sam doma topim z 99% drevem - mam to teplo rad - krbova kamna. ale sam mam drevostavbu. v tom statku neni plyn, ktery mam doma jako zalozni zdroj tepla, ale pouzivam jej na vareni a ohrev vody. takze v tom statku, pokud by to mely byt tri pronajimane bytove jednotky, tak je to se drevem komplikovane. tepelne cerpadlo to je investice jako remen.. zkratka, patram po moznostech.

diky za vase podnety, je prima precist si vase myslenky a inspirovat se.

kdybych tam mel bydlet sam, asi bych volil drevo a nejakou vnitrni ventilaci, ale pchybuji, ze by to volil pripadny najemce. nejake solarni moznosti a pod. nho, nejsem si jist..

Pak je otázka, za jakou cenu bude pronajímat bydlení a kolik lidí bude mít třeba zájem o štípání dřeva, přikládání, vybírání popela? Lidi jsou líní. A když tam hodí čerpadlo, tak to bude pohodlné, ale drahé.

Také záleží na oblasti, na místních podmínkách, jaká je tam dopravní dostupnost apod.

Jak píše rokaror lidi jsou líní. Záleží kde to máš a jaký je tam o pronájmy zájem. Jelikož do toho nechceš dávat moc peněz a topení budeš asi řešit po bytech tak ti zbývá pouze elektřina a to buď akumulační kamna nebo přímotopné panely.

Osobně bych tedy zateplil . Ono lidi mají představu , že metrová kamená zeď je dobrá izolace. Ale stačí se podívat do tabulek a 5cm izolantu vychází na 80cm zdi z plných cihel nebo 1,5m betonu . Tudíž asi bych doporučil 10 až 12cm vaty a odvětrávanou fasádu . A snížíte tak tepelnou ztrátu zdi na třetinu . Víc izolace nemá smysl , pokuď nebudete dělat další upravy. Třeba u metrových zdí je největší problém plocha základu - kde chlad leze ze země do zdí . To je velký problém odizolovat.

Tam už by šlo topit elektřinou a jako každý starý dum má určitě komíny , tak do centrální místnosti dát malý kamna na dřevo . Ať už jotule nebo třeba plamen trenk . Ono jak nájemníkum přijde vyučtování za elektřinu , tak ještě si rádi přitopí v kamínkách a ty metrové zdi budou dlouho držet teplo :-)

https://www.youtube.com/watch?v=aFHpytIHQXc

Zateplil jsem 80 cm tlustou zeď, je to blbé kvůli oknům, ale na vytápění dobré. A to pískovec je lepší z hlediska vedení tepla, než jiné kameny. Ale finančně je to o fasádě víc, než o topení. Topím klimatizací Toshiba a CoolExpert. V jedné místnosti Petry, dávat víc peněz za kamna se mi příčí. Až spálím dřevo, doplním další klimatizaci.

Nájemní byty pro chudé mají často to nejdražší topení na elektriku, protože pořizovací cena je nízká a provozní náklady řeší nájemce. Počítám, že bývalá hospoda v Kmetiněvsi nebude mít o moc tenčí zdi a taky přímotopy, dole tři bytové jednotky a nahoře v patře žádná izolace.

presne jak pisete.. lide jsou lini topit. ja sam mam krbova kamna a delam si samovyrobu dreva. a pokud jsem liny, tak si pritopim plynem, coz je treba 1x za rok nebo kdyz jsme v zime pryc.

to zatepleni, myslel jsem to hlavne z duvodu toho, ze tyhle stare kamenne baraky se nezatepluji obecne, ze pak jde vsechna vlhkost dovnitr. dival jsem se i na tepelna cerpadla, ale to je opravdu raketa. zajimalo by me, co je na tom tak draheho.. provize? jsou to prehnane castka na to, ze je to vlastne "obracena lednicka".

a jeste k tem krbovym kamnum. ono jedna vec je topit si sam, ale aby pak clovek nemel strach, ze to tam nekdo podpali.

a nejake ostatni zdroje tepla me uz ani nenapadaji. napr. solarni ohrev a nebo infrapanely, to mi prijde jako technologie spise do novostaveb.

mozna se do techhle objektu pouziva spise nejaky automat na uhli? a nebo drevo?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru