Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Chov brojlerů ?

Cena masa neustále stoupá,rozhodl jsem se zkusit pěstovat brojlery./nákup brojlera 1kg/cca 60 kč/ dokrmit a ,,vyčistit" jej,
máte s tímto zkušenosti ?/krmení,jateční hmotnost,další všeobecné informace/.
Poznámka: Chov králíků jsem zrušil/nerentabilnost/-zmutovaná myxomatóza a další nemoci/.Hledám využití pro králíkárnu-napadá mne jediné
chov brojlerů.Nebo máte jiný nápad ?!?Myslím,že tato otázka bude zajímat povícero vesnických chovatelů.
Předem děkuji za praktické zkušenosti.

Předmět Autor Datum
Tak nevím, zda po tom co schválili naši zákonodárci bude možnost chovat ještě nějaká zvířata. Jinak…
nerady 18.09.2020 21:30
nerady
Když před nějakou dobou byla tryzna za konec vesnických zabijaček, tak pamětníci vzpomínali, že za v…
ml1 21.09.2020 14:11
ml1
Letáky přetékají čtvrtkami za 45, kuře jsem dnes viděl za 44, jinak za 60 /kg, prsa motýlek za 99. J…
kejki 18.09.2020 22:03
kejki
Dobrý den. Při čtení vaši odpovědi jsem si oživil jak kdysi velmi dávno otec odchovával hejno kuřat,…
vitovec 20.09.2020 16:35
vitovec
Zavřel jsem do králíkárny na tři dny kvokavou slepici. Atrofovaly jí svaly na nohou, takže pak nevys…
kejki 20.09.2020 20:26
kejki
O chovu brojlerů jsem teď četl krátký článek, který před pár dny vyšel, tady: https://www.eshop-zeme…
akaš 20.09.2020 18:44
akaš
Bez do toho. Kvalita a chut masa proti buresovym 100:1. Stloukl jsem bednu 1m x 1m x 2m. Mam tam 20…
Sso 20.09.2020 22:19
Sso
Na chováme někdo píše, že koupil tyhle domácí za 130,- kilo zabité. Dají se vykrmit na 7 kg živé váh…
kejki 21.09.2020 10:11
kejki
Prubni morčata. Mnohem extenzivnejsi chov, choroby to netrápí, maso chutnější. Co hledáš je cuy, to…
bahno 21.09.2020 19:43
bahno
Kamoš zkoušel a vzdal to. Je to nachylne na klouby. Z 10 kusu odchoval 4. I když i těch 6 sežral, ma…
BigSandy 28.09.2020 11:00
BigSandy
Brojlery chovám cca 4 roky po té co my slepice jednou sezrala kuna a po druhé liška. Slepice běhali… poslední
pařez 28.09.2020 11:53
pařez

Tak nevím, zda po tom co schválili naši zákonodárci bude možnost chovat ještě nějaká zvířata. Jinak pokud máš možnost získat levněji krmení než ho někde nakupovat v obchodě tak se to asi vyplatí ale v králíkárně je asi nebudeš smět chovat.

Když před nějakou dobou byla tryzna za konec vesnických zabijaček, tak pamětníci vzpomínali, že za války (druhé světové) bývalo hůř, to nehrozila jen taková legrace jako pokuty a pranýřování (ani snad to vězení nehrozí), to se rovnou střílelo, a zabijačky se taky dělali.
Slepice v králíkárně si nedovedu představit, mám nějak slepice spojené s tím, že běhaji po dvoře (občas i po ulici) a ne že jsou někde zavřené. Neni to tak dávno, co i v našem maloměstě bylo vidět (i když to už nebylo tak běžné), že tam běhaly slepice po ulici, teda ne na našem panelákovém sídlišti (to asi fakt nejde). S tím jak se postupně baráky a jejich zahrady revitalizovaly, tak se ze zahrádek stalo místo pro parkování a bazén. (Když se to někomu líbí, ať si to tak udělá, to je mi jedno, horší je, že se i městské parky zprvu nenápadně, ale teď už i hodně nápadně přeměňujou z divočiny na betonovou plochu se sem tam nějakou zelení. Říkají tomu revitalizace a platí se to z evropských peněz.)

Letáky přetékají čtvrtkami za 45, kuře jsem dnes viděl za 44, jinak za 60 /kg, prsa motýlek za 99. Jestli jsi neudržel zdravé králíky, tak víc jak 20 brojlerů nezkoušej. Jedině pro znalce dělat kuře ze dvora, tady dělají husy a krůty celkem úspěšně.
Strkat kuřata do králíkárny je pošetilý nápad, ale nejsi první, někde jsem viděl pokus s nosnicemi.

Dobrý den.
Při čtení vaši odpovědi jsem si oživil jak kdysi velmi dávno otec odchovával hejno kuřat, vylíhlých doma "pod kvočnou". Slepičky zůstaly pro chov, kohouti byli určeni do "kuchyně". Když kouhouti v hejnu začali zlobit vzájemnými souboji, tak je otec separoval do volných kotců v králíkárně, pořádně je dokrmil před cestou na pekáč nebo do hrnce. Nikomu to tehdy nevadilo a nikdo to tehdy nepovažoval za pošetilý nápad, až nyní z nedostatku práce a povinností různí lidé přehnanou ochranou zvířat vymýšlejí voloviny a blbnou lidi.

Zavřel jsem do králíkárny na tři dny kvokavou slepici. Atrofovaly jí svaly na nohou, takže pak nevyskočila k ostatním. Přiznávám, že jsem tento experiment podnikl dvakrát, protože mi ty kvokavé potvory štvou. Podruhé byla pod drátěnou konstrukcí cca 60 cm vysokou. Ale kdo chce mít doma kura na A4 a konkurovat velkochovům, jeho boj.
Máme 10 chovných samic králíků a jsme bez úhynů. Ano, to zvíře končí zabitím, ale mojí snahou je, aby žilo zdravé. A slepice totéž, dostanou co je potřeba a když nenesou, tak žádný důchod neexistuje. Ale nemám je na betonu nebo rozšlapaných hovnech, mají takovou plochu, aby zůstala zelená.
Všechny ty krůty, kachny a brojlery jsem absolvoval s rodiči a nemá to doma IMHO smysl. Jediná mi chybí krev na cibulce, ale ne tolik :-) A halda lidí uvyklých na rychlokuřata je překvapená, jak je to kuře ze dvora tuhé, protože doma ho za 40 dnů neuděláte. Ani v té králíkárně. Pokud ano, doufám, že se tu někdo pochlubí.

Bez do toho. Kvalita a chut masa proti buresovym 100:1. Stloukl jsem bednu 1m x 1m x 2m. Mam tam 20 bojleru jen na noc. Pres den ve vybegu cca 30m2. Nejsou to sportovci. Jen sedi a cumi a zerou a kynou. Obcas se projdou. __________--Příspěvek patri vejs. Pardon.

Brojlery chovám cca 4 roky po té co my slepice jednou sezrala kuna a po druhé liška. Slepice běhali na volno po louce a nechtěl jsem dělat ohradu.
Přemýšlel jsem co s novým zatepleným kurníkem.
Zkusil jsem brojlery a zůstal u nich. Chovám je zavřené.
Poprvé jsem si myslel ,že to jde bez krmných směsí, ale nerostli a známý, který jich má kolem 150ks mě z tohoto omylu vyvedl
Teď kupuji cca 3- 5 denní, krmim Br1, Br2, a místo Br3 už dávám chleba, pšenici, šrot, brambory atd. Aby se kurata tzv. Vyčistili. Zabíjím tak za 60 dní a mají v průměru 2,5 kg čisté vykuchané. Cenově to vyjde jako kuře v akci v obchodě, ale kvalita masa nesrovnatelná
Krásně pevné maso, ne jak smradlavé bláto.
Pokud Pavle chceš a bude te něco zajímat můžeš napsat i SZ.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru