Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Opotřebované uhlíky na pračce

Zdravím, přestal se nám točit buben na pračce. Kontroloval jsem řemen a ten je v pohodě. Na internetu jsem se dočetl, že to může být způsobeno uhlíky na elektromotoru. Tak jsem je tedy vytáhl a vypadají celkem jetě. Zde je foto: https://ctrlv.cz/TDu5 a https://ctrlv.cz/oUfy. Může být ten problém zde? Jedná se o pračku Gorenje W 7503. Děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
Ano, může.
Kurt 02.09.2020 20:17
Kurt
Uhlík obsahuje čípek, který se při opotřebení uhlíku vysune a tím "nahlásí" opotřebení a nutnost vým…
Stefran 02.09.2020 21:22
Stefran
Ten "čípek" je přívodní vodič. :-)
Kurt 02.09.2020 21:24
Kurt
Čípek jde vyndat a motor jede dál, tedy do té doby než pošta doveze objednané náhradní uhlíky. Na fo…
Stefran 02.09.2020 21:36
Stefran
Za 7 let, co ji máme, jsme měnili půl roku dozadu akorát čerpadlo. Snad s novými uhlíky ještě něco v…
MilanDir 02.09.2020 22:36
MilanDir
Z fotek úplně není jasné, kolik uhlíku na délku ještě zbývá. Pokud je to už jen malý kousek tak ani…
Moas 03.09.2020 06:11
Moas
Souhlas s Moasem.CHtěl jsem nějaký el.motor k pásové brusce kterou jsem hodlal vyrobit.Válel se mě d…
kap.dabac 03.09.2020 11:00
kap.dabac
Takže mám jednu dobrou a jednu špatnou zprávu. Ta dobrá je, že s novými uhlíky se pračka točí. Ta šp…
MilanDir 03.09.2020 18:56
MilanDir
Uhlíky se musí při výměně zabrousit,musí sednout přesně na komutátor,ustřihnout proužek jemného smir…
Lubomír 03.09.2020 19:04
Lubomír
A motory mají buď mezi lamelami izolaci, u nich stačí uhlíky zabrousit. A pak jsou motory (řekl bych…
czcharlie 03.09.2020 20:08
czcharlie
Možná jiskří i pro to.že je špatný rotor .V ekodvoru možno sehnat jiný motor.
E250TD 04.09.2020 15:51
E250TD
Tak jsem je tedy vytáhl a vypadají celkem jetě. Zde je foto: https://ctrlv.cz/TDu5 a https://ctrlv.c…
yYy 05.09.2020 11:58
yYy
Ono také může být zaneseno v drážkách komutátoru.Je potřeba proškrábnout isolaci.Ale jde to mizerně… poslední
kap.dabac 05.09.2020 17:31
kap.dabac

Z fotek úplně není jasné, kolik uhlíku na délku ještě zbývá. Pokud je to už jen malý kousek tak ani žádný čípek nemusí být vidět a přesto už není přítlak dostatečný.
Naposledy když jsem chtěl měnit uhlíky v motoru pračky, tak tam byly nějaké atypické ludry, které se mi nepovedlo sehnat a originální uhlíky od výrobce včetně plastových domků stály 600 Kč za pár (!!!). Nakonec jsem vyměnil celý motor (nový origoš za 1500) protože i komutátor už nebyl nejmladší a kdoví, kdy se začnou ozývat ložiska....

Souhlas s Moasem.CHtěl jsem nějaký el.motor k pásové brusce kterou jsem hodlal vyrobit.Válel se mě doma el motor z pračky .Tak rozhodnutí bylo repasovat.Protože mám možnost nechat přetočit komutátor,uhlíky byly také po ruce drážky na kolektoru nebyl také problém ale suma sumárum pokud bych musel za vše zaplatit tak nový moter vyjde možná levněji.

Takže mám jednu dobrou a jednu špatnou zprávu. Ta dobrá je, že s novými uhlíky se pračka točí. Ta špatná, že to jiskří jak sviňa. Je možnost, že si to časem "sedne" a přestane, nebo jsou špatné uhlíky? Jako stály 90Kč za pár, takže bych se moc nedivil :) Ještě jsem si všiml, že mají na kontaktní ploše drážky.

Uhlíky se musí při výměně zabrousit,musí sednout přesně na komutátor,ustřihnout proužek jemného smirku,ovinout okolo komutátoru zrnem nahoru,nasadit uhlik tahat sem tam za oba konce,tak aby se pootáčel rotor a pozvolna zabrousit,druhý stejným způsobem.Jiskřit už by to nemělo,pokud je ostatní v pořádku.Velké jiskření není dobré,vzniká velké teplo a může něco přehořet,nebo odejde komplet motor.:-)

A motory mají buď mezi lamelami izolaci, u nich stačí uhlíky zabrousit. A pak jsou motory (řekl bych, že většina). které mají mezi lamelami drážky. Ty je vhodné opatrně proškrábnout, protože se časem zanášejí prachem z uhlíků. Ten je samozřejmě vodivý a způsobuje zkraty mezi lamelami a motor potom jiskří.

Tak jsem je tedy vytáhl a vypadají celkem jetě. Zde je foto: https://ctrlv.cz/TDu5 a https://ctrlv.cz/oUfy. Může být ten problém zde? Jedná se o pračku Gorenje W 7503. Děkuji za odpověď.

Je to príčina!
Stačí vymeniť. Pozor, plocha dosadajúca na komutáror je plochá, preto dosadá len malou plochou a dosť to iskrí.(potom sa obrusuje, až sa obrúsi do potrebného tvaru). Ale nie je potrebné to ručne obrusovať, stačí vložiť, pustiť práčku naprázdno (uhlíky sa obrúsia a usadnú), potom stačí stlačeným vzduchom komutátor vyfúkať. A bude to OK. Upozornenie: 1) v žiadnom prípade nedávať na uhlíky akýkoľvek lubrikant, mazivo a podobne - zanáša to poriadne. 2) po 2-3 prázdnych spusteniach práčky komutátor vyfúkať pri ODPOJENEJ práčke od siete a počkať cca 10 min. Stlačený vzduch totiž spôsobí zarosenie. Potom možno bežne používať.
Tak som menil i ja vo Whirpool.

Ono také může být zaneseno v drážkách komutátoru.Je potřeba proškrábnout isolaci.Ale jde to mizerně a většinou ještě zajedete na měděný kolektor a ještě jej poškrábete.Já to probrušoval kotoučkem ze sady vrtací brusky.Ale jak se zde píše nechte to chvilku běžet možná se to usadí.Ještě doplním uhlíky mají dosedací plochu zkosenou tak to neotočit pokud je možnost záměny.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru