Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Hydrant a jeho "zabezpečenie"

Dobrý deň, neviem či som to zaradil do správnej kategórie ale nič vhodnejšie som nenašiel. Máme v bytovke na poschodí hydrant(je to z tých starších kde je plochá hadica a kovová masívna prúdnica). Hydrant je na schodiskovej chodbe za dverami vedľa výťahu s kľúčom ktorý je na dverách prístupný v rámiku za sklom a teda v prípade núdze stačí rozbiť a dostať sa k hydrantu. Nieje to z môjho pohľadu ideálne ale nevidím to ako veľký problém. Vidím ale problém v samotnom hydrante. Dvierka hydrantu sú zanitované v hornom a dolnom rohu. Takýto spoj holými rukami by bolo náročné odtrhnúť a otvoriť hydrant nakoľko je tam minimálny priestor ako uchytiť. Nejaké páčidlo alebo veľký skrutkovač by mohol byť riešením a v tom prípade by to bolo možné to otvoriť. Je to takto správne zabezpečené? Mne to príde ako hazard takto zamedziť prístupu do hydrantu. Prečo je nutné samotný hydrant takto napevno zanitovať ak je za zamknutými dverami? Viem že sa to zvykne kradnúť ale predsa ak by niekto chcel tak rozbije sklo z rámu na kľúč, vezme kľúč, vypáči hydrant a vezme si hadicu na polievanie záhrady. Mne to príde ako zbytočný hazard. Starší človek alebo žena takto "zabezpečený" hydrant neotvorí a v prípade požiaru ide predsa o životy a majetok. Aj s nejakým náradim po ruke by to zbytočne trvalo sekundy a v horšom prípade až minúty kým by to niekto menej šikovný otvoril. Za tú dobu môže byť neskoro. Možno som len prehnane všímavý ale nieje lepšie ak je poriadna prevencia ako riešiť neskôr fatálne následky? Dá sa to nejako riešiť alebo je jediné riešenie to páčidlo ktoré sa umiestni do blízkosti hydrantu?

Předmět Autor Datum
Môj názor: niekto "iniciatívny" takto "zabezpečil" ten hydrant (mimochodom - nie je to hydrant, ale…
yYy 13.08.2020 13:03
yYy
Suchým vedením sa myslí že v prípade otvorenia ventilu v hydrante tam žiadna voda nezačne prúdiť? Vi…
bn222 13.08.2020 15:04
bn222
Tak toto je úplne v rozpore so zákonom o protipožiarnej ochrane. A revízny technik by NIKDY takto ne…
yYy 17.08.2020 21:44
yYy
Pokud seš manuálně zručný a máš doma aku vrtačku tak vezmi 5 vrták a nýty odvrtej - nemají tam co dě…
nerady 18.08.2020 07:28
nerady
klasicke trhacie nity, ci ako sa nazyvaju, ale v tomto pripade by som si nebol isty, ci sa jedna o p…
truhlik 13.08.2020 15:48
truhlik
Nemôžem ho otvoriť, nemôžem s tým manipulovať, môžem maximálne pozrieť z vonka ako to vyzerá a z von…
bn222 13.08.2020 16:07
bn222
Ukradnou i nářadí. Už jste někdy viděl, že by obyvatelé bytu hasili požár hasičskou hadicí?
karel 13.08.2020 16:16
karel
lidi ty hadice kradou na zalévání zahrádek. nevím jestli je jim to k něčemu užitečné, ale ten komuni…
lední brtník 13.08.2020 16:47
lední brtník
nelam si stym hlavu, je to nitovane voditko zamku.
jimbim 13.08.2020 16:19
jimbim
Jak píše jimbim asi budou zanýtovaná vodítka zámku. V každé bytovém domě musí být prováděna revize j…
nerady 13.08.2020 16:28
nerady
karel: To je účel hydrantu. Alebo je tam podľa Vás len tak žeby sa nepovedalo? Náradie neukradne nik…
bn222 13.08.2020 17:32
bn222
Mít takhle uvědomělého souseda je spíš neštěstí. Namočte si hadr v koupelně, když máte potřebu. Než…
karel 13.08.2020 17:41
karel
Zato mať suseda s takýmto názorom ako máte vy je úplne v poriadku.
bn222 14.08.2020 09:28
bn222
jeden starý a špinavý plochý skrutkovač ktorý som zavesil vedľa hydrantu by aj tak nikto nekradol.…
blue5 14.08.2020 10:16
blue5
Netrep truhlík! Je to ešte starý typ skrine nástenného hydrantu. A ten má JEDNODUCHÝ zámok - ako tu:…
yYy 17.08.2020 21:49
yYy
Má to však jeden velký problém,dvířka zadavatele mají konstrukčně jiná dvířka než uvádíte na fotu,js…
Lubomír 18.08.2020 11:30
Lubomír
A je to isté, že je to konštrukčne iné! Pretože takúto skriňu vidím, keď vyjdem z bytu. Toto (čo on…
yYy 18.08.2020 14:23
yYy
Co ma zamok spoločne s tým, že nám takto vyrovnali skrivene dvierka aby neodstávali rohy? Práve v to… poslední
truhlik 18.08.2020 23:55
truhlik

Môj názor: niekto "iniciatívny" takto "zabezpečil" ten hydrant (mimochodom - nie je to hydrant, ale suché vedenie - voda tam totiž nie je - v prípade núdze sa to otvára dole na začiatku suchého vedenia).
Ale prinitovaný prístup k suchovodu je v rozpore s protipožiarnymi opatreniami a revízia protipožiarnych zariadení (od HZZ) by to vyhodnotila ako nedostatočné zabezpečenie. Spýtaj sa na to revíznych požiarnych technikov - istotne ti potvrdia, že tie nity tam by NEMALI byť.

Suchým vedením sa myslí že v prípade otvorenia ventilu v hydrante tam žiadna voda nezačne prúdiť? Viem že je ventil v hydrante ktorý sa ideálne má otvoriť až po dotiahnutí prúdnice na miesto kde je potrebné hasiť a následne po otvorení ventilu na prúdnici už strieka voda.
Ešte dodám že nie som si na 100% istý či sa jedná o nity alebo o nejaké špeciálne plomby ktoré môžu mať nižšiu pevnosť v spoji a teda že sú stavané na to že v prípade núdze to je možné ľahšie utrhnúť. Vyzerá to ako klasická hlavička nitu striebornej farby, rovnakej veľkosti, tvaru ako majú všetky nity ktoré som kedy videl.

Vyznačil som nity na fotkách:
https://i.imgur.com/2iz1bV5.jpg
https://i.imgur.com/CvduVMD.jpg
2x hore a 1x dole. Dolný štítok s informáciou kto robí kontrolu som zamazal vrámci fotky.

klasicke trhacie nity, ci ako sa nazyvaju, ale v tomto pripade by som si nebol isty, ci sa jedna o prinitovanie dvierok. Uz som videl taketo riesenie, prave na dvierkach, sice nie od hydrantu, jednalo sa o to, ze boli skrivene, tak z vnutornej strany na ne prinitovali L profil, aby to tak drzalo tvar . . . nieje to nahodou tento pripad ?

Nemôžem ho otvoriť, nemôžem s tým manipulovať, môžem maximálne pozrieť z vonka ako to vyzerá a z vonka to vyzerá ako hlavička nitu. Do vnútra nieje vidieť. Neviem či to majú všetky poschodia v bytovke rovnako ale videl som že viaceré to majú rovnako čiže 2x nit hore a 1x dole. Dám k hydrantu nejaké náradie ktorým to bude možné rýchlo a relatívne ľahko v prípade núdze vypáčiť.

Jak píše jimbim asi budou zanýtovaná vodítka zámku. V každé bytovém domě musí být prováděna revize jednou ročně hasicích prostředků a musí o tom být učiněný zápis. Při té kontrole by měl revizní technik otevřít hydrant a zkontrolovat zda je vše v pořádku. Zanýtování dvířek by neprošlo kontrolou.

karel: To je účel hydrantu. Alebo je tam podľa Vás len tak žeby sa nepovedalo? Náradie neukradne nikto pretože je to zamknuté za dverami a jeden starý a špinavý plochý skrutkovač ktorý som zavesil vedľa hydrantu by aj tak nikto nekradol. Je to ideálny nástroj na otvorenie a myslím že aj človek fyzicky slabý to s týmto otvorí do piatich sekúnd ak by bolo treba. Mám len základnú prípravu členov hasičských jednotiek ale aj z týchto základov dobre viem že hydrant je výborný nástroj ako efektívne zastaviť alebo v horšom prípade spomaliť požiar. Máte trocha pravdu že bežný obyvateľ na to nieje pripravený tak sa dá proste na útek ale nájdu sa aj taký ktorý to vedia plnohodnotne využiť. Obyvateľ pochopiteľne nemá masku a hrozí mu udusenie no ak má trocha rozumu tak si namočí kus odevu čo je častokrát dostačujúca alternatíva. Hlavne ide o sekundy a práve preto riešim aj takýto detail ako rýchlo sa dokáže niekto dostať do hydrantu. Nechápem prečo ľudia niesú hromadne poučený ako postupovať a taktiež prečo je prístup k hydrantu častokrát takto komplikovaný. V mojom prípade by som bol schopný od zareagovania na požiar za menej ako 30 sekúnd začať hasenie. Hasiči sú do 5 minút zvyčajne na mieste ale trvá niekoľko ďalších minút kým sa dostanú na miesto požiaru. Obyvateľ bytovky je na mieste a ak dokáže zareagovať do minúty tak je hneď vidieť že hydrant tam nie je pre srandu. Kým hasiči vytiahnu rebrík a všetko okolo toho, trvá to pomerne dlho vzhľadom na situáciu. Taktiež keď chcú hasiť z vnútra budovy(ak je to možné) tak trvá kým sa dostanú na miesto. Hydrant je teda podľa mňa kľúčový a vôbec to nieje o tom že je len pre hasičov.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru