Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Regulátor otáček se chová divně.

Ovšem pokud je regulátor na maximu, měl by se motorek taky točit naplno.
To co je mezi nulou a maximem je něco jiného, tam může docházet právě k nějakým nepatřičnostem, i když obvykle i tyto PC ventilátory fungují korektně (setkal jsem se spíš výjimečně s tím, že by se motorek choval jinak, většinou to bylo v důsledku nějaké vyšší regulace, kdy snižování napětí do určité míry nevedlo ke změně otáček (regulace byla na konstantní otáčky), pak následovala oblast, kde šly otáčky prudce dolu (asi jako prevence proudového přetížení nebo prostě jen to napětí nestačilo)).

Samozřejmě podívat se osciloskopem by bylo nejlepší, pokud by výstup byl divný, zkusit to do odporové zátěže, prostě klasický postup. Bez osciloskopu je to horší, ale tak mě napadá, co třeba zkusit to na žárovku, nějakou takovou 12V 0,1-0,3A prostě běžnou žárovku do kapesní svítilny.

4020 bych tipoval, že bude rozměrový kód - ventilátor 40mm s tlouštkou 20 mm tedy o ventilátoru nevíme prakticky nic.

Zdroj bych taky nepodceňoval, jestli je stejně čínský jako ten regulátor, může jeho napětí dělat různé divy. Neni to tak dávno, co jsem zjistil, že zdroj dodaný k jednomu USB hubu je na nic napětí má akorát naprázdno a jak se zatíží, jde do háje. Tedy kromě výstupu bych změřil i vstup.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny