Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem napájení mobilu přes step-down modul

Dobrý den,
přemýšlel jsem jak eliminovat zahřívání mobilu při zapnuté navigaci na motorce, mobil se vždyky současně i nabíjel. Udělal jsem si tedy z mobilu vývod dvou drátů (od kontaktů baterie) a ty napájím přes step-down modul přímo z 12V baterie motorky. Step-down modul je nastavený na stabilních 3,8V - přesně tolik jsem naměřil na kontaktech nabité baterie mobilu. Mobil už se nezahřívá a odpadla starost s vymačkaným originálním konektorem. V mobilu jsem ponechal i baterii pro případ kdy vypnu napájení z motorky - aby se mobil nevypnul. Představoval jsem si, že nabitý mobil přinesu k motorce, zapnu napájení a mobil se přestane vybíjet. Jenže procenta baterie postupně klesají až do úplného vybití a vypnutí telefonu. Zkusil jsem tedy z mobilu vytáhnout baterii. Připojím ho na moje nové napájení, zapnu, funguje a ukazuje 55%. A zase klesá až do vypnutí. Jak předejít tomuto vybíjení? Napadlo mě ten step-down modul nastavit třeba na 4V, ale nerad bych něco zkazil.

Předmět Autor Datum
Co to je za mobil? To nema nejake micro USB nebo USB-C? Nebo se bavime o necem archivnim?
lucifer 03.08.2020 14:12
lucifer
Samsung Galaxy J3 2016 J320F. Má to klasické micro-USB, ale nabíjení přes ten konektor se chci právě…
freddd 03.08.2020 14:47
freddd
na mobil nalepit žebrovaný profil a jet tak rychle, ať se stihne chladit. poslední
lední brtník 03.08.2020 19:38
lední brtník
To nejspíš nevyřešíš. A ani to není dobrej nápad. Pokud je baterka zatížená, tak se zbývající energi…
bahno 03.08.2020 18:28
bahno
urcite nabijet pres USB, a pripadne spis resit chlazeni mobilu, aby se neprehrival. Predpokladam ze…
lucifer 03.08.2020 19:35
lucifer

Samsung Galaxy J3 2016 J320F. Má to klasické micro-USB, ale nabíjení přes ten konektor se chci právě vyhnout z důvodu jeho bídného kontaktu (vibrace na motorce tomu taky nepřidají), ale hlavně z důvodu toho zahřívání, jelikož na mobilu, který má zapnutou navigaci a současně se nabíjí, by si člověk pomalu usmažil vajíčko. Vloni jsem byl na balkáně, vedra 35+ a mobil hlásil "příliš vysoká teplota baterie" a prostě nenabíjel....

To nejspíš nevyřešíš. A ani to není dobrej nápad.
Pokud je baterka zatížená, tak se zbývající energie neřeší měřením napětí na ní, ale integrováním vydané energie. Proto to klesá, i když napětí neklesá.
Za druhý, plně nabitý článek má 4.2V, z hlediska životnosti se nabíjí jen do 4.1V, stejně je nad tím jen málo energie.
Za třetí může být problém s připojením 3.8V na vybitou baterku - záleží na proudu, který ten měnič může dodat.
Já bych to přiletoval dráty na to vstupní USB, nabíjel to a zaexperimentoval s napětím v rozmezí 4.5V a 5.5V, kde to bude hřát nejméně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru