Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Porotherm v exterieru

Zdravim, dokaze mi nekdo rict, jestli brousene dute cihly vydrzi neosetrene venku a pripadne jak dlouho? Hodlam postavit komposter. Idealni by to bylo ze ztracenek, ale a. se mi nechce michat tolik betonu, b. tu mam porothermu hromadu a nemam pro nej vyuziti. Takze bych chtel ze ztracenek udelat jen prvni dve rady a zbytek normalne vyzdit na maltu. Na vrch bych dal strisku z cetris desky, kterou mam taky. Bude to mit rozumnou zivotnost nebo se cihly brzo rozpadnou? Diky

Předmět Autor Datum
Po nasiaknutí vodou sa v mraze začnú rozpadávať. Museli by byť 2x pálené na vyššiu teplotu, aby boli…
Nuda 31.07.2020 03:28
Nuda
...."má pravdu,předsedo....." nový
Sekim 31.07.2020 22:03
Sekim
Několik mrazivých cyklů a je po cihlách. nový
milan.cukrar 01.08.2020 09:51
milan.cukrar
Pokud to budou širší tvárnice ztraceného bednění, tak bych je ani nebetonoval. Jsou dost těžké, aby… nový
kejki 01.08.2020 10:16
kejki
Souhlas, klidně i tvárnice naplnit. poslední
milan.cukrar 01.08.2020 13:04
milan.cukrar

Po nasiaknutí vodou sa v mraze začnú rozpadávať. Museli by byť 2x pálené na vyššiu teplotu, aby boli mrazuvzdorné. Kedysi sa robili takto tehly na ozdobné ploty, múriky, ale kvôli energetickej náročnosti sa tieto opakovane pálené tehly nevyrábajú.

Počítam, že v priebehu troch rokov by sa mrazom tehly zosypali aj ak by si ich vymuroval na pásom zaizolovaný, betónový základ. Ale skúsiť to môžeš. Kompost po vyzretí budeš osievať od červených ívercov z rozpadnutých tehál.

Pokud to budou širší tvárnice ztraceného bednění, tak bych je ani nebetonoval. Jsou dost těžké, aby kompost udžely na místě, a navíc, až přijde životní etapa likvidace zbytečností, tak se to jen rozebere. Stavět chlívek na kompost je přehnané.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru