Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plynový kotel nahřívá vodu příliš často

Ahoj,
předem chci sdělit že bydlím v pronájmu a nemám v plánu zde zůstat déle než pár let, aby někdo například neradil koupi nového kotel apod.

V koupelně máme plynový kotel Protherm Panther, řekl bych cca 10 starý model, ale přesně nevím. Kotel v sobě má zásobník horké vody a také v zimě zahřívá vodu pro topení. Problém se objevil cca několik měsíců zpět, kdy už se netopilo (na kotli jsem zapl tlačítkem "letní" režim), teplotu vody mám nastavenou cca v 1/3 na regulaci. Problém je takový, že v naprosto náhodnou chvíli, kdy v zásobníku žádná voda chybět nemůže, kotel začne nahřívat vodu, a to i velmi dlouho dobu. Například se vzbudím uprostřed noci a kotel dohřívá vodu i když žádná nemůže chybět, a slyším ho třeba následující půlhodinu, po sprše se přitom kotel nahřeje třeba do 10 až 15 minut. Také jsem si všiml že v kotli pravidelně stoupá tlak - cca 2 týdny zpátky byl už na 3 barech, upustil jsem na 1,5 a včera byly na kotli opět 2 bary, a mám pocit že po snížení tlaku se tento problém neobjevoval.

Má někdo tušení o jaký problém by se mohlo jednat, případně jak se s ním vypořádat?
Nejsem v tomto oboru vůbec znalý, v bytě jsem půl roku a ke kotli jsem nedostal téměř žádné instrukce, všechno však až doposud fungovalo.
Děkuji.

Předmět Autor Datum
Kotol má zo spodku jemný vodovodný ventil určený na manuálne dopúšťanie vody do sústavy kúrenia z hl… poslední
Nuda 13.07.2020 10:32
Nuda

Kotol má zo spodku jemný vodovodný ventil určený na manuálne dopúšťanie vody do sústavy kúrenia z hlavného rozvodu vody. Zrejme netesní, mierne pripúšťa vodu do sústavy radiátorov ÚK.

ÚK je vybavené v uzatvorenom obvode tlakovou expanzkou s membránou alebo je expanzka riešená prepadom, hadicou do kanalizácie priadne von do exteriéru mimo chalupy?

Potom je možné, že zblbla riadiaca jednotka a prepúšťa elektromagnetický ventil vodu do ÚK sústavy radiátorov. Alebo je zaseknutý (zanesený) tento ventil pričom prepúšťa vodu aj do sústavy kúrenia, nielen do vlastnej 7l expanzky určenej k stálej príprave teplej úžitkovej vody k okamžitému odberu do dresu alebo do kúpelky. Musíš omakom zistiť, či ide teplá voda z potrubia kotla smerom do kúrenia ak sa svojvoľne zopne kotol.

Tiež zisti, či sa rozbehne obehové čerpadlo v kotli (podľa hluku alebo hmatom na teleso čerpadla, či vibruje).

Čerpadlo sa musí roztočiť pri každom spustení kotla s núteným obehom, aby voda nezačala vrieť vo výparníku nad horákmi.

Servisák by závadu zistil okamžite, nemusíš platiť za opravu ak sa finančne na vec necítiš. Iba si daj prizvaným technikom spraviť predbežnú kalkuláciu za prípadnú opravu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru