Předmět Autor Datum
Schody sú na svahu, na zemi, alebo sú zavesené v lufte, opreté v spodnej časti na základovej patke v…
Nuda 29.06.2020 17:35
Nuda
výška 18cm a délka nášlapu 26 cm nový
schod2 29.06.2020 22:21
schod2
https://stavebnictvo.sk/profiles/blogs/navrh-a-posudenie-schodiska-podla-stn-73-4130 Najprv si rozm… nový
Nuda 30.06.2020 09:00
Nuda
To nelze bez podrobností sdělit, musíte dodat výkres s rozměry, máte foto? poslední
milan.cukrar 30.06.2020 12:52
milan.cukrar

Schody sú na svahu, na zemi, alebo sú zavesené v lufte, opreté v spodnej časti na základovej patke v "rostlej" zemi a na druhom konci sú položené na deke smerom do vstupu do stavby? Potom sa robia vzdušné schody, iba nášlapné platne položené, zvarené na armovanom betóne.

V každom prípade je nutné aj na svahu, na zemi, spraviť na upravenom teréne z makadamu, položenej tkaniny proti kapilárnej vlhkosti, dvojvrstvoú, previazanú armatúru z roxorov, aspoň o priemere 8-10mm a potom je už len na tebe, ako na vyliaty, betónový základ poukladáš podľa vlastného vkusu zámkovú dlažbu.

Liate schody sa robia do šalungu, odliate spolu so schodmi v jednom celku, jedným vrzom. Potom je možné betón obložiť obkladmi, ale najprv je nutné vyzretý betón ošetriť s náterom, adhéznym mostíkom.

Len pamätaj v prípade schodov na to najdôležitejšie: Na ideálnu fyziologickú výšku a šírku jednotlivých schodov podľa normy. Lebo sa ti budú návštevy, dokonca ty sám zabíjať, škobrtať o hrany a šírku nesprávne rozmerovo vymeraných schodov. Totižto ľudia sa za svoj život naučili na normované rozmery schodov presne na milimeter, ako majú dvíhať haxne a aký dlhý krok majú na schodoch spraviť, aby si nerozbili papuľe, rozhodením naučeného rytmu v chôdzi po vadných schodoch.

Dokonca aj pri neštandardných, tzv. "dlhých" schodoch je nutné dodržiavať rozmery, odstupy medzi stupňami schodov podľa ideálneho kroku ľudskej chôdze.

https://stavebnictvo.sk/profiles/blogs/navrh-a-posudenie-schodiska-podla-stn-73-4130

Najprv si rozmeraj dĺžku šikminy schodov s pomerom k celkovej výške, aby ti vyšiel presný a celkový počet schodov od prvého až po posledný. Nech nemáš ukončenie alebo prvý nášľap polovičatý. Som tiež videl blbé ukončenie vrchného schodu. Ak niekto naučený po tme, v šere alebo nesúc nejaké bremeno, krabicu v rukách pred sebou, pod bradou, stúpa hore po schodoch, dvíha nohy a na záver bude schod nižší než predošlé, sklapne mu papuľa lebo mu haxna padne o niečo nižšie než jeho podvedomý reflex očakával. Schody nedokáže bez naštudovania si noriem spraviť bežný laik. Hľadaj návody na nete, možno bude aj videjko v hd, hifi stereo, 3D kvalite.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru