Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojení zasuvky

"" jemu jsme samozřejmě řekl, že to dělal ....""
Ale právě o tom to je. Není důležité, kdo to dělá, ale kdo za to odpovídá. Nikde není psáno, že nemůže instalaci fakticky udělat někdo, kdo to umí a nemá elektrotechnickou kvalifikaci. Například si můžu vzít pomocníka a on může, pokud to umí klidně natahat dráty za mě. Ale já, s papíry, musím jeho práci řídit a kontrolovat, protože za provedenou práci ručím já. Samozřejmě nesmí pracovat pod napětím.
V zásadě jde o to, že pokud z nějakého důvodu dojde k úrazu nebo škodám, vždy se hledá viník.
Nešťastná náhoda se v elektrotechnice nikdy neuznává, protože el. normy jsou dotaženy až do extrému. Pokud k problému dojde, první se hledá, kdo práci provedl, respektive, kdo za ni odpovídá.
Pokud se prokáže, že práci provedl laik, tak pokud to udělal sám svévolně, odpovídá on, s přitížením, že to nesměl dělat. Pokud ho k tomu někdo pověřil (např. vedoucí), odpovídá plně on.
Pokud se prokáže, že nedošlo k pochybení v organizaci práce, odpovědnost je na revizním technikovi, který zařízení schválil. Ten měl závadu odhalit před uvedením do provozu.
Tedy, kdyby došlo k problému. Vyšetřování: Práci provedl milan.cukrár. Za jeho práci plně ručí Jarda, který (předpokládám), má příslušné papíry a přiznává, že práci dělal on. Pokud zařízení podléhá revizi, tak odpovídá i revizní technik, který zařízení schválil. Nepřebírá však vždy plnou odpovědnost, protože práci měl udělat, nebo za ni ručí jen osoba s par. 6 a vyšším, která může pracovat samostatně a za svou práci ručí.
Ale může nastat i případ, že Jarda, který Milana učil, umí to ale nemá platné papíry.
Pokud neexistuje nikdo, kdo Jardovi práci nařídil (to může být jen osoba s par 8), tak:
Průšvih má revizák, který se pod zařízení podepsal, neověřil zda práci dělala oprávněná osoba a sám závady nezjistil, což se bere, jako že práci odvedl špatně.
Pokud se jedná o novou budovanou instalaci, můžou se Milan i Jarda postihu vyhnout, pokud zařízení sami neuvedli do provozu. (každý si může tahat dráty kam chce jak chce, pokud to nepřipojí do sítě).
Pokud ale Jarda (pokud nemá papír) s Milanem dělali nějakou úpravu, zásah do již provozovaného systému, mají průšvih proto, že osoba bez el. kvalifikace nesmí takové práce dělat, což se bere jako všeobecně známo asi jako řízení bez řidičáku.
Pokud se pod uvedení do provozu (platnou revizi), podepíše revizák, velkou měrou riskuje, že pokud by k problému došlo, velkou měrou a možná podle okolností i naplno spadne odpovědnost na něj.
Tedy pokud dojde ke smrťáku, vždy půjde někdo sedět. A nikomu ze zůčastněných se nebude chtít.
A proto se pak zkoumá, kdo to dělal, má li oprávnění, kdo zodpovídá a jak, kdo to schválil. A vždy se viník najde.
Stovky lidí si montují zásuvky, světla a třeba i celou instalaci. Bez el. kvalifikace a mnohdy bez znalostí. V 99,99% to nějak funguje a nic se nestane. Zrovna tak, jako spousta lidí jede autem z hospody pod parou a dojedou v pořádku a nic se nestane.
Ale zbývá ten zlomek procenta, kdy se něco stane. A pak se vždy najde viník. Někdo třeba zemře. A někdo za to jde do basy a má zkažený život.
Je zajímavé, že bez řidičáku si na silnici troufne málokdo. Ale na elektriku si troufne každý.
Tohle ale píšu proto, jak to chodí. Jinak nejsem nějakej hnidopich. Sám si taky opravím brzdy u auta a nemám na to kvalifikaci. Ale až někoho přejedu, kvůli závadě na brzdách, budu muset hodně zatloukat, že jsem je opravoval. :puff::beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny