Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojení zasuvky

Předpokládám, že rada nechat to odborníkovi asi neni to, co se očekává. Tak hlavně s respektem, elektrika je při nesprávném používání i nebezpečná.

Nejdůležitější je ochranný vodič tj. žlutozelená (zelená) na kolíku, ostatní nejsou kritické, respektive to maximálně nebude funguvat, ale nebude to aspoň nebezpečné. Dvouvodičová instalace se nově nedělá zhruba od doby, kdy jsem se učil (je to už let, ovšem poločas obnovy těchto věcí je delší), ale ve stávajících instalacích je její použití možné (za předpokladu, že je provedena správně). Černý vodič je fázový (může mít i jiné barvy, dost častá je hnědá), patří vlevo, žlutozelený potom na tu druhou zdířku a kolík, ale protože jsem to už dlouho nedělal, tak nevim, na kterou dřív, ale hlavně bez přerušení. Jestli bude fáze vlevo nebo vpravo zase nehraje takovou roli, současné normy to nijak striktně nevyžadují (také naše fáze vlevo je snad jedinečná, Francie a snad i Polsko ji maji vpravo, protože ten co opisoval francouzské normy to tehdy popletl), ale pokud má být instalace provedená v souladu s dobovými předpisy, tak bych se té levé držel.

Rozhodně zapojit stejně, při dnešní technice je dobré si stav před vyfotit, přecejenom ono se to pak líp vzpomíná, jak to bylo zapojené.

Jak je to dneska se zásuvkama nevim, měl jsem pocit, že už nejsou dělané na hliníkové vodiče (stejně jako všechen ostatní materiál) a vůbec jsou tvarované úplně jinak. Do nové instalace je to jedno, ale když se někde vyměňuje, je nejlepší sehnat si stejně provedenou zásuvku, zvlášť když jsou v instalaci hliníkové vodiče, aby se nemuselo s nima moc manipulovat. Když jsem takto měnil zásuvku naposledy podařilo se mi ještě sehnat v nějakém výprodeji úplně klasickou i s porcelánovým vnitřkem, já těm umělohmotným moc nevěřim. Pokud je v té instalaci měď, neni co řešit (ovšem měď a dvouvodičový rozvod to byla poměrně krátká epizoda, takových instalací moc nebude).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny