Předmět Autor Datum
Ide o rozptyl ÚV, aby sa listy a plody nespálili. Zapatli z vnútra sklo iba z južnej strany bielou… nový
Nuda 26.06.2020 00:40
Nuda
Patlám to na léto vápnem. (z venku) Na podzim to umeju. nový
Skipi 26.06.2020 05:44
Skipi
Sú na trhu akrylátové, vodou riediteľné, potravinársky nezávadné farby bieleho odtieňa. Stačí na juž… nový
Nuda 26.06.2020 09:33
Nuda
Soused to patlal vápnem. Přestalo ho to bavit a dal latexem válečkový vzor, aby to nebylo jak deka.… nový
čumil old 26.06.2020 19:59
čumil old
Na jižní straně mám z venku pověšenou zelenou síť, která se věší na ploty. Pokud budeš natírat vápne… nový
nerady 26.06.2020 21:13
nerady
Toto je nelepsi reseni,hlavne nenatirat vapnem lepta sklo a pak se chyta špína. No pak je treba tyde… nový
Kenav 27.06.2020 07:56
Kenav
Já přes velký obloukový foliák za velkých veder přetahuji ze sluneční strany normální zelenou krycí… nový
Karel04 27.06.2020 09:57
Karel04
Všem příspěvatelům děkuji za názory k danému problému a uzavírám diskuzi. poslední
Pavel57 01.07.2020 16:24
Pavel57

Ide o rozptyl ÚV, aby sa listy a plody nespálili.

Zapatli z vnútra sklo iba z južnej strany bielou farbou, nejakou farbou bez organických rozpúšťadiel a riedidiel.

Ak zatieniš vstup svetla, napríklad dierkovanou rohožou, budú sa rastliny ťahať ako blbé do výšky, plody nebudú vyzrievať, budú trpieť listy chlorózou z nedostatku svetla hlavne v modrom a fialovom spektre. Zrelosť a chuť plodov tienením nedoženieš ani vyššími dávkami fosforu do pôdy, postrekom hnojív s obsahom fosforu, vápnika, síry a horčíka na list v chelátovej forme.

Sú na trhu akrylátové, vodou riediteľné, potravinársky nezávadné farby bieleho odtieňa. Stačí na južnej strane iba slabá, čo najtenšia vrstva, ideálne zatupovať štetcom povrch, nevadí, ak bude mierne presvitať svetlo z "Oskara", Zem sa otáča, uhol osvitu s dopadom ÚV na rastliny sa rýchlo mení.

Nehnoj rajčiny dusíkom, máš to prehnojené, plody budú večne zelené. Rajčiny nechcú dusík, dusík vyslovene rajčinám škodí. Habitus rastie do zeleného bordelu, nekvitnú, plody zahnívajú.

Osobne radím: Na jeseň zakopať do pôdy lisované kocky pšeničnej slamy, preliať vodou, na povrch slamy nahodiť cca 5cm pôdy. Na jar priesady s koreňovým balom nacpi priamo, hlboko, do mierne zotletej slamy zakopanej v pôde. Nehnoj ani nepolievaj! Hnojivo: zopár granulí čistého superfosfátu do slamy na jeseň.

Rozpad výhradne pšeničnej slamy dodá dostatok živín, vzduchu a tepla koreňom, hlavne slama ochráni rajčiny pred hubovými chrontami, tlejúca pšeničná slama v pôde pôsobí ako radikálny fungicíd prírodného produktu.

Rajčiny korenia do hlbky až cca 5bm, preto sa nepolievajú. Jedine ak po presadení z téglika zaliať vlažnou vodou. Podzemné korene potrebujú hlavne teplo a čerstvý vzduch pre zdravý rast koreňovej sústavy. Vhodné je priesady zapustiť hlboko pod povrch takmer až po vrchné olistenie, rajčiny si z hlavnej stvole v tme zapustia nové, mladé rastové korienky, čím sa posilní rast lebo sa zvýši príjem živín.

Soused to patlal vápnem.
Přestalo ho to bavit a dal latexem válečkový vzor, aby to nebylo jak deka.
Teď přes to přehodí síť, co se věší na ploty, aby lidi nečuměli do zahrad.
Ta se dá koupit v různé propustnosti pro světlo.
Taky jsem viděl skleník, na který majitel navařil nad střechu rám a má na něm vypnutou tu síť asi tak 30cm nad střechou.

Já přes velký obloukový foliák za velkých veder přetahuji ze sluneční strany normální zelenou krycí plachtu s oky.Je to na provázkách, spodní konec zatížený, takže natažení nebo spuštění zpátky na zem je záležitost minuty.Plachta stačí ta levná, nějaká propustnost tam nevadí.Nevýhodou je, že se tak za dva roky začne třepit a trhat, když je celé léto na slunci.Ale zase tolik nestojí a občas na podzim to Tesco nebo Kaufland vyprodává za čtvrtinu ceny, i když mají spíš jen ty menší rozměry.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru